2017-01-18 10:12

DEZVALUIRI


Statul dator la stat

 |  10:00
Statul dator la stat

O anomalie legislativă, prezentă de ani buni în România, permite unor instituții publice să încaseze bani de la buget (pentru salarii și alte cheltuieli), dar, în același timp, pentru diverse servicii, și de la alte structuri ale administrației publice locale și centrale, finanțate de la buget.

Putem spune că statul plătește de două ori: o dată prin alocarea de fonduri de la buget pentru funcționarea unor instituții și a doua oară prin achitarea unor servicii prestate între acestea. Este cazul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” aflat în subordinea Ministerului Sănătății, Institutului Național de Expertize Criminalistice (INEC) din cadrul Ministerului Justiției, Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGP, Administrației Naționale de Meteorologie din cadrul Ministerului Mediului și a altor instituții publice. Toate aceste autorități furnizează contra cost servicii către instituții publice. Dacă primele trei desfășoară activități specializate pentru autoritățile judiciare (Poliție, Parchet, instanțe), ultima își oferă prognozelor oricărei instituții publice care solicită așa ceva.

Problema care apare în această situație este de natură birocratică și administrativă. După cum se știe, statul își achită cu greu obligațiile contractuale. Astfel, serviciile prestate între două instituții publice sunt plătite cu foarte mare întârziere, apărând blocaje financiare în cazul prestatorului.

Spre exemplu, într-un dosar penal deschis de polițiștii rutieri pentru depășirea limitei legale a alcoolemiei sau de criminaliști pentru o infracțiune cu violență, specialiștii INML efectuează contra cost expertizele necesare. Apoi așteaptă ca autoritățile judiciare să plătească aceste servicii. Dar acest lucru se întâmplă foarte rar, în funcție de posibilitățile financiare ale Poliției sau Parchetului. Dosarele se adună, astfel că sumele datorate INML ajung la cifre uluitoare. Este drept că, în cazul unui proces pentru alcoolemie peste limita legală sau a unui accident de circulație (caz în care expertiza este efectuată de INEC) cheltuielile judiciare intră în sarcina celui condamnat, astfel că statul își recuperează, în final, banii, dar asta se întâmplă după cel puțin un an de anchetă și după încă cel puțin un an de procese.

În cazul expertizelor criminalistice a existat, la un moment dat, o dispută privind propunerea de eliminare a acestui monopol de stat prin efectuarea lor și de către specialiști autorizați, dar totul a rămas la stadiul de discuții.

Institutul Național de Medicină Legală

Legiștii INML efectuează autopsii, expertize antropologice, expertize în cazuri de infracțiuni cu violență, expertize biocriminalistice pe corpuri delicte, toxicologice, expertize privind filiația și multe altele pentru stabilirea adevărului în cauzele privind infracțiunile contra vieții, integrității corporale și sănătății persoanelor ori în alte situații prevăzute de lege. Tarifele pentru cele peste 130 de servicii de specialitate asigurate de INML sunt cuprinse între 20 și 4.500 de lei. Am încercat să stăm de vorbă cu directorul INML, Dan Dermengiu, dar acesta nu ne-a răspuns la repetatele apeluri telefonice.

Institutul Național de Expertize Criminalistice

Criminaliștii acestui institut din subordinea Ministerului Justiției efectuează expertize ale scrisului și documentelor, dactiloscopice, traseologice, balistice, ale accidentelor rutiere, ale vocii și vorbirii, ale fotografiilor și imaginilor video sau fizico-chimice. Tariful pentru fiecare expertiză realizată este de 900 de lei și 90 de lei pentru fiecare problemă ridicată pe lângă cele deja cerute a fi analizate.

Institutul Național de Criminalistică

Principalele atribuţii ale acestei structuri din cadrul Poliției Române sunt cele privind efectuarea cercetării la faţa locului, examinarea probelor în laborator, efectuarea constatărilor tehnico-ştiinţifice şi a expertizelor criminalistice, precum şi cercetarea ştiinţifică fundamentală şi aplicativă.

Administrația Națională de Meteorologie

Instituția funcționează în subordinea Ministerului Mediului și furnizează în principal prognoze meteo, dar și măsurători de specialitate asupra atmosferei, aerului și climei. Aproape toate structurile administrației publice locale și centrale apelează la serviciile ANM. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-11

Mai multe imagini:
Statul dator la stat
zoom
Statul dator la stat
zoom
Statul dator la stat
zoom

Statul dator la stat
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image