2017-01-16 21:50

DEZVALUIRI


Ioana Maria Vlas&Co, un nou dosar FNI. DNA a trimis în judecată nouă persoane pentru păgubirea a 5.363 de investitori cu peste 58 de miliarde lei vechi

 |  19:28
Ioana Maria Vlas&Co, un nou dosar FNI. DNA a trimis în judecată nouă persoane pentru păgubirea a 5.363 de investitori cu peste 58 de miliarde lei vechi

ProcuroriiDirecţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba au trimis-o înjudecată pe Ioana Maria Vlas într-un nou dosar privind „Afacerea FNI”. Fostul preşedinte-directorgeneral al SOV Invest, societatea de administrare a Fondului Naţional deInvestiţii, este acuzată de înşelăciune.

Alăturide Ioana Maria Vlas, vor fi judecaţi pentru aceeaşi infracţiune Marian Petrescu,un alt preşedinte-director general al SOV Invest, precum şi Mihaela Sima, director economic al firmei. Deasemenea, au fost trimişi în judecată şi Marius Andrei, cenzor externindependent al SOV Invest, GavrilBătrân şi Ioan Diţă, membri ai Consiliului de Administraţie, Gheorghe Negură, Mircea Ionescu Muscel Ianculescu şi MirceaCostescu, membri ai Consiliului de Încredere (organism de reprezentare al FNIîn raporturile cu SOV Invest), sub acuzaţia de complicitate la înşelăciune înformă continuată. Toţi cei nouă au comis faptele în dauna a 5.363 de investitoriai FNI.

Faptele celor nouă inculpaţi au la bază plângerileinvestitorilor FNI cu domiciliul în Sibiu, fiind aceleaşi pentru care au fost judecaţişi condamnaţi definitiv în cursul anului 2009, într-o altă cauză. Acesteplângeri au rămas mult timp în nelucrare la Parchetul de pe lângăTribunalul Sibiu, fiind declinate la data de 6 martie 2008 la Direcţia NaţionalăAnticorupţie pentru continuarea cercetărilor, având în vedere modificărilelegislative intervenite privind competenţa de soluţionare.

Date nereale raportate CNVM şiinvestitorilor

Potrivitprocurorilor DNA, Ioana Maria Vlas a indus şi menţinut în eroare, în perioadaaugust 1998–decembrie 1999, investitorii FNI, prin aprobarea unui prospect deofertă publică necorespunzătoare realităţii ca urmare a falsificării datelor reale privind situaţiafinanciară a FNI. Datele falsificate au fost raportate la Comisia Naţionalăa Valorilor Mobiliare (CNVM) şi au fost folosite la publicitatea privindavantajele investiţiilor în FNI, ceea ce a condus la prejudicierea patrimonialăa investitorilor FNI.

Larândul său, în perioada 1996–iunie 1998, în calitatea de preşedinte-directorgeneral al SOV Invest, Marian Petrescu a raportat atât la CNVM, cât şiinvestitorilor FNI date false (structura de portofoliu, numărul unităţilor defond aflate în circulaţie şi valoarea acestora precum şi nivelullichidităţilor), contribuind la inducerea în eroare a investitorilor cu privirela situaţia financiară reală a Fondului.

Rapoartelefictive către CNVM au fost întocmite, în perioada 1997–ianuarie 2000, deMihaela Sima, în calitatea sa de director economic al SOV Invest. Rapoartele pe anii 1998-1999 au fost întocmitecu ajutorul lui Marius Andrei care, în calitate de cenzor extern independent,atestat de CNVM, a certificat aspecte nereale privind situaţia şi evoluţia FNI.La rândul său, Gravil Bătrân, în calitate de membru al Consiliului deAdministraţie al SOV Invest (în perioada decembrie 1997–25 mai 2000) şi depreşedinte–director general al societăţii (decembrie 1999–ianuarie 2000) asemnat raportări către CNVM cu date nereale. De asemenea, în perioada 16februarie 1997–25 mai 2002, Ioan Diţă, în calitate de membru al Consiliului deAdministraţie al SOV Invest, a raportat la CNVM date nereale privindactivitatea societăţii.

Încalitatea lor de membri ai Consiliului de Încredere, Gheorghe Negură, Mircea IonescuMuscel Ianculescu şi Mircea Costescu au ajutat la inducerea şi menţinerea în eroare a investitorilor FNI prin avizareaformală a rapoartelor primite de la societatea de administrare şi de la cenzorulindependent şi înaintarea acestora către CNVM.

Procuroriinotează că, în perioada 1995–24 mai 2000, prejudiciul provocat celor 5.363 investitorieste de 58.584.244.693 lei vechi.

Încauză se dispun măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile alepersoanelor identificate ca fiinddeţinătoare de bunuri supuse impozitării, respectiv: Andrei Marius, SimaMihaela, Costescu Mircea, Diţă Ioan, Petrescu Marian, Bătrân Gravil. Dosarul a fost înaintat spre judecareTribunalului Sibiu.

„E o aberaţie. Nu pot fi judecată dedouă ori pentru aceeaşi faptă”

IoanaMaria Vlas consideră că măsura este o "aberaţie", declarând pentruMediafax că, potrivit unui principiu de drept, o persoană nu poate fi judecatăde două ori pentru aceeaşi faptă. Contactată telefonic, ea a spus că nu ştia căa fost trimisă în judecată de DNA, dar că ştie despre ce dosar este vorba.Ioana Maria Vlas a spus că dosarul în care a fost trimisă acum în judecată esteunul în care peste 5.300 de foşti investitori FNI din Sibiu au făcut plângeripenale împotriva sa pentru înşelăciune, în anul 2000, iar abia opt ani maitârziu dosarul a fost trimis de la Parchetul din Sibiu, unde au fost depuseplângerile, către DNA, având în vedere valoarea mare a prejudiciului. Ioana Maria Vlas a afirmat că, în modnormal, nu ar trebui să fie judecată din nou în dosarul FNI, întrucât a fostdeja judecată şi condamnată pentru faptele sale. "Potrivitunui principiu de drept, care spune «non bis in idem», o persoană nu poate fijudecată de două ori pentru aceeaşi faptă. Ceea ce se întâmplă este o aberaţie,este totalmente absurd şi este o încălcare a legii. Acei investitori FNI de laSibiu sunt parte a investitorilor FNI din dosarul în care am fost judecatădeja, nu sunt alţi investitori. Aceste plângeri trebuiau ataşate dosarului FNIatunci când el s-a judecat. Dar, dacă vor să mă judece din nou, nu au decât, eunu pot face nimic", a spus Ioana Maria Vlas.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image