2018-12-15 22:47


Judecătorii cer CSM să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor de influenţa SRI

 |  07:24
Judecătorii cer CSM să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor de influenţa SRI

Judecătorii cer CSM să apere independența justiției şi a magistraţilor de o posibilă influență a Serviciului Român de Informații (SRI), a anunţat Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), într-un comunicat de presă.

"Uniunea Națională a Judecătorilor din România, alături de un grup de judecători, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informații în actul de justiție dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetățenilor îndoieli temeinice cu privire la imparțialitatea și implicit corectitudinea actului de justiție", a precizat sursa citată.

UNJR a mai menţionat că solicitarea judecătorilor vine în contextul în care șeful Direcției juridice a SRI, Daniel Dumbravă, afirmat că instanțele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI.

Potrivit UNJR, asemenea afirmații sunt de o "gravitate fără precedent" și "aduc gravă atingere atât aparenței de imparțialitate a judecătorilor, cât și independenței ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraților".

Legea arată că CSM "are dreptul și obligația de a se sesiza și din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea", iar situația de față o cere.

UNJR a mai menţionat că, într-o situație similară, ca principiu, de implicare a serviciilor secrete în câmpul de activitate al justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, pe 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezoluție în care a subliniat că astfel de interferențe au ca efect intimidarea și pierderea credibilității magistraților.

Potrivit UNJR, SRI are un rol bine determinat în desfășurarea unui proces judiciar, limitat la sprijinul tehnic acordat structurilor de parchet în faza de urmărire penală a unui dosar. Sprijinul SRI se finalizează în momentul sesizării instanței.

"Considerarea instanțelor de jucată ca fiind 'câmp tactic' al SRI, precum și acceptarea prezenței Serviciului în acest 'câmp tactic' până la soluționarea definitivă a cauzei înseamnă acceptarea posibilității ca această instituție să acționeze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecător", a completat UNJR. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-19

TAGURI: judecator, cere, csm, apara, independenta, justitie, magistrat, influenta, sri, unjr, comunicat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...