2017-01-24 23:27


Justiţia calcă din nou pe urmele mineriadei

 |  15:40
Justiţia calcă din nou pe urmele mineriadei

Unul dintre cele mai „ameţitoare” şi controversate dosare din timpul mineriadelor din 91, soldate cu zeci de morţi şi răniţi şi „plimbate” de justiţia română aşa cum a ştiut ea mai bine, a fost, în sfârşit, redeschis. Dosarul privind uciderea studentului Andrei Frumuşanu şi a Auricăi Crăiniceanu, în timpul mineriadei din septembrie 1991, soldată cu demisia Guvernului Petre Roman, a fost redeschis de către Secţia Parchetelor Militare. Magistraţii au dispus "redeschiderea urmăririi penale «in rem»", pentru omor deosebit de grav, fiind întocmit un plan de anchetă cu privire la aspectele probatorii menţionate în sentinţa penală din ianuarie 2011 a Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti şi mijloacele de probă ce urmează a fi administrate pentru clarificarea acestora.

Şeful formaţiunii antiteroriste a SPP, căpitanul Vasile Gabor, unul dintre principalii “actori” din acest dosar, a fost trimis în judecată după aproape patru ani de la uciderea celor doi tineri, în august 1995, împreună cu căpitanul Marian Constantin, acuzat de fals şi uz de fals pentru că, prin întocmirea unor documente, ar fi încercat să ascundă faptul că ofiţerul a tras cu muniţie reactivă. Marian Constantin, condamnat în prima instanţă la şase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, a fost achitat în 16 iunie 2000, după ce judecătorii au constatat că faptele, comise cu aproape nouă ani în urmă, s-au prescris, iar inculpatul nu mai putea răspunde penal.

Halucinant este că şi după 20 de ani de la declanşarea cercetărilor în privinţa soluţionării acestui dosar şi a dezbaterilor politice aprinse pe această temă, persoana care i-a împuşcat pe Aurica Crăiniceanu şi Andrei Frumuşanu rămîne necunoscută, la fel ca şi în cazul jandarmului Nicolae Lazăr, decedat şi el în urma mineriadei din septembrie 1991.Aflat în sediul Guvernului, acesta a fost ars de viu de flăcările produse de o sticlă incendiară aruncată pe fereastră de unul dintre minerii care atacau la acea vreme Palatul Victoria.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-06-24

TAGURI: Andrei_Frumuşanu, Aurica_Crăiniceanu, Petre_Roman, parchet_militar, SPPComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


FLORIAN IONITA
27 Dec 2011

Bravo justitia Romana = CEDO
Random image