2019-01-24 06:39


Kovesi, la CSM: Nu există niciun conflict în DNA. Nu îmi dau nicio demisie!

 |  12:05
Kovesi, la CSM: Nu există niciun conflict în DNA. Nu îmi dau nicio demisie!

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus, marţi, la intrarea în sediul CSM, care discută solicitarea sa de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşăoară normal. Ea a mai spus că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus, marţi, la intrarea în sediul CSM, care discută solicitarea sa de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşăoară normal. Ea a mai spus că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive.

"Nu este vorba despre niciun conflict la DNA. Este o cerere prin care am solicitat un aviz consultativ în vederea revocării a doi procurori care lucrează în DNA. Nu pot detalia motivele în afara celor date vineri. Intrăm în procedură în CSM, iar ce am de spus voi spune în cadrul secţiei", a afirmat Kovesi, la sosirea la CSM, unde la această oră are lor şedinţa Secţiei pentru procurori unde se discută cererea sa de revocare a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.

Întrebată despre testarea celor doi procurori cu detectorul de minciuni, Kovesi a afirmat, potrivit News.ro: "Nu pot discuta despre acest subiect, este o anchetă în curs. Procurorul de caz este independent şi îşi coordonează ancheta. Niciuna dintre activităţile dintr-un dosar nu se decid de alte persoane".

De asemenea, întrebată despre şedinţele la care le cerea explicaţii procurorilor şi de unde provin o parte din înregistrări, Kovesi a răspuns: "Cred că ar trebui să citiţi regulamentul de funcţionare a DNA să vedeţi ce atribuţii are procurorul şef şi din moment ce am această funcţie, trebuie să îmi exercit atribuţiile. Şi aceste atribuţii ţi le exerciţi discutând cu colegii, făcând şedinţe de lucru, controale, trimiţând mailuri, comunicând ordine scrise, dispoziţii, este o activitate normală, dar care de altfel va fi verificată de inspecţia judiciară". Întrebată de ce abia acum a cerut revocarea celor doi procurori, în condiţiile în care este vorba despre fapte vechi de cinci ani, Kovesi a spus că motivele revocării le-a detaliat într-un referat scris pe care l-a înaintat CSM. Ea a dat asigurări că din momentul în care a aflat că un angajat din DNA nu şi-a îndeplinit atribuţiile sau a încălcat legea a dispus sancţiunile prevăzute în regulament şi la fel a procedat şi în acest caz: "Motivele revocării le-am detaliat într-un referat scris pentru fiecare procuror, pe care l-am înaintat CSM. Toate aceste lămuriri sunt în referatul scris şi nu vi-l pot comunica. Vă asigur că din momentul în care am aflat că un angajat DNA nu şi-a îndeplinit atribuţiile în mod corespunzător, a încălcat legea sau regulamentul, imediat am dispus măsurile care se impun. La fel şi în acest caz".

Procurorul şef al DNA a ţinut să sublinieze, din nou, că nu există nicio tensiune în Direcţia Naţională Anticorupţie.  "Nu este vorba de nicio tensiune în DNA, activitatea se desfăşoară normal, sunt peste 160 de procurori în DNA", a afirmat Kovesi, refuzând să răspundă mai multor întrebări, pe motiv că este o procedură în curs atât în cazul anchetei din DNA, cât şi a plângerilor la CSM. Ea a mai spus că nu îşi dă demisia din funcţia de procuror şef al DNA: "Nu îmi dau nicio demisie, nu am motive".

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus, marţi, la intrarea în sediul CSM, care discută solicitarea sa de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşăoară normal. Ea a mai spus că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive. Consiliul Superior al Magistraturii ia în discuţie, marţi, solicitarea procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga. Cei doi au ajuns, marţi dimineaţa, la sediul CSM, spunând  că au venit să ia la cunoştinţă cererea de revocare şi să îşi depună punctul de vedere la Secţia pentru Procurori a CSM. Ei au precizat că vor face declaraţii în cadru instituţional. Direcţia Naţională Anticorupţie precizează, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea. De asemenea, Parchetul General a dispus joi încetarea delegării celor doi procurori pe funcţii de şefi de serviciu în cadrul DNA.

Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni.

De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM în care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor. "Având în vedere calitatea de garant al independenţei şi imparţialităţii magistraţilor pe care o reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii, ne adresăm dumneavoastră într-un demers legitim de apărare a statutului magistratului întrucât testarea poligraf a unui magistrat poate deveni o practică de natură a aduce grave prejudicii independenţei magistratului, fie el procuror sau judecător. Atragem atenţia asupra faptului că odată cu acest precedent se va deschide calea spre vulnerabilizarea magistraţilor (...) Ceea ce astăzi pare un demers a trei procurori, odată creat acest precedent, se poate transforma mâine într-o practică generală. Ne punem întrebarea legitimă care va fi motivarea obiectivă a respingerii cererii de administrare a probei constând în testarea poligraf a magistratului formulată de orice denunţător de bună sau de rea credinţă. Simplul refuz al magistratului de a-şi proba nevinovăţia va fi de natură să îi afecteze onoarea şi probitatea profesională prin instituirea unei prezumţii de vinovăţie", arată procurorii DNA în memoriul trimis CSM.

Scandalul în DNA a izbucnit după apariţia în presă a înregistrărilor cu Laura Codruta Kovesi la o întâlnirea cu procurorii DNA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-04

TAGURI: kovesi, csm, demisie, conflict, dna
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BABUIN
04 Iul 2017

ROAGA.TE SĂ AJUNGI LA...SOROCA.....ESTE MAI COOL DECAT LA TARUGSOR.... ASTA ESTE SOARTA .....FEMELELOR STERPE !!!
CURIOSUL
04 Iul 2017

Daca noi BOBORUL stim că in nici o tara din Europa nu există prag pentru infracţiunile de serviciu precum este abuzul, DE CE NU STIU SI MEMBRI CCR , MEMBRI CSM, MEMBRI DNA, UNCJ, AMR, si mai ales MINISTRU JUSTITIEI Tudorel Toader care face pe pocaitul ??? Cum sa mai vada JUSTITIABILUL roman buna credinta sau maxima obiectivitate in infaptuirea actului de justitie in RO, balcanica?
Random imageUltimele stiri

loading...