2019-05-22 18:03


Legea care acordă SUPERIMUNITATE judecătorilor CCR, parțial neconstituțională

 |  18:00
Legea care acordă SUPERIMUNITATE judecătorilor CCR, parțial neconstituțională

Legea prin care este sporită imunitatea judecătorilor Curţii Constituţionale a României (CCR) este parţial neconstituţională, a decis marţi CCR, potrivit lui Valer Dorneanu, președintele Curții. Astfel, judecătorii CCR nu vor beneficia de imunitate în ceea ce priveşte urmărirea penală, însă va fi nevoie de votul a două treimi dintre membrii instituţiei în cazul reţinerii, arestării sau percheziţiei judecătorilor.

”Am spus că este de competenţa Curţii Consituţionale şi am invocat şi practica CEDO, opinia Comisiei de la Veneţia, că este normal ca noi cei din corpul cărora a plecat problema penală să decidem asupra imunităţii. Dacă ar fi rămas această competenţă la Cameră sau la Senat s-ar fi creat o stare de inconvenienţă şi de afectare a independenţei noastre. Noi am fi depins de voinţa Camerei sau a preşedintelui dacă putem fi urmăriţi sau nu. Este firesc ca această competenţă să rămână la Curte şi tot Curtea să se pronunţe cu privire la suspendarea acelui judecător trimis în judecată”, a declarat Valer Dorneanu, transmite News.ro.

Potrivit acestuia, pentru judecătorul în funcţie se cere aprobarea plenului, cu două treimi, pentru arestare, reţinere, percheziţie şi trimitere în judecată, dar nu şi pentru urmărire penală.

Dorneanu a explicat şi faptul că cererea de urmărire penală în cazul unui judecător CCR nu va fi făcută de ministrul Justiţiei, ci de procurorul general. 

Sesizarea de neconstituţionalitate a modificărilor aduse Legii 47/1992 privind organizarea şi functionarea CCR fost depusă în 23 februarie de 38 de senatori PNL şi USR, care spun că legea a fost adoptată cu încălcarea mai multor dispoziţii constitutionale care prevăd ca justiţia se înfaptuieşte în numele legii şi că este unică, imparţială şi egală pentru toţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-20

TAGURI: ccr, judecator, superimunitate, neconstitutional, dorneanu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
20 Mar 2018

De ce le trebui imunitate acestei anexe a psd? Nu suntem toti egali in fata legii ? Ei sunt ""STATUL PARALEL"" ADICA MAFIA CU PRIVILEGII.
Random imageUltimele stiri


STARBAG