2019-01-16 21:17


Libanezul Said Baaklini, cercetat pentru returnări ilegale de TVA, arestat în Bulgaria

 |  19:59
Libanezul Said Baaklini, cercetat pentru returnări ilegale de TVA, arestat în Bulgaria

Patronul libanez alsocietăţii Libarom Agri SRL, Said Baaklini, a fost prins, ieri, în Bulgaria,după ce pe numele său a fost emis duminică noaptea un mandat de arestarepreventivă emis de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Libanezuleste cercetat într-un dosar instrumentat de procurorii Secţie I de Combatere aCorupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru returnări ilegalede TVA. În acest dosar ar fi implicat şi un senator.

Direcţia NaţioanalăAnticorupţie a sesizat, la sfârşitul săptămânii trecute, Înalta Curte de Casaţieşi Justiţie, solicitând emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numelecetăţeanului libanez Said Baaklini. Duminică, magistraţii au dispus arestarealibanezului, în dosarul nr. 9777/1/2010, în baza articolului 149, indice 1 Codprocedură penală. Potrivit unor surse judiciare, libanezul, în calitate depatron al companiei Libarom Agri SRL, a achiziţionat mai multe motoare, dupăcare a solicitat ilegal returnarea Taxei pe Valoarea Adăugată. În acest dosar,procurorii anticorupţie verifică şi posibila implicare a unui senator, al căruinume nu a fost dat publicităţii.

În acest dosar, SaidBaaklini are calitatea de inculpat şi, după ce a luat la cunoştinţă că estecercetat, a părăsit România. Din acest motiv, anchetatorii au cerut eliberareape numele libanezului a unui mandat european de arestare, precum şi un mandatnaţional de arestare preventivă. Libanezul a fost localizat în Bulgaria, unde afost reţinut, urmând ca, în maximum două zile, să fie escortat în România, undeva fi încarcerat în arestul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au maiprecizat sursele citate.

Amai fost arestat pentru contrabandă cu cafea

Pe numele său realBaaklini Said Shehate, libanezul s-a născut la data de 19 iunie 1962 înConiefat, Liban, şi a dobândit cetăţenia română în aprilie 1998. Libanezul esteun prosper om de afaceri în România, fiind asociat cu mai multe nume sonore îndiverse societăţi comerciale sau asociaţii. Potrivit unor informaţii din piaţaafacerilor, Said Baaklini s-ar afla în bune relaţii cu politicieni precumVasile Blaga, Adriean Vi­deanu, Elena Udrea, Viorel Hre­benciuc şi Adrian Năs­tase.El deţine acţiuni în societatea Portofolio, alături de Hassan Awdi,proprietarul reţelei de distribuţie Rodipet. Potrivit aceloraşi date, libanezuleste asociat într-o societate cu Cristian Borcea, preşedintele executiv FCDinamo, dar a mai înfiinţat totodată Fundaţia ECO Snagov, alături de Ion Ţiriac,Ionuţ Costea (fratele soţiei preşedintelui Senatului, Mircea Geoană), ViorelCataramă şi fostul şef al cancelariei primului- ministru Călin Popescu Tăriceanu,Aleodor Frâncu.

Said Baaklini a maifost arestat preventiv în urmă cu câţiva ani, fiind depistat ca lider al uneireţele de contrabandă cu cafea în portul Constanţa. Alături de libanez, au maifost arestaţi atunci şi câţiva lucrători vamali. Potrivit presei, Said Baaklinieste cunoscut ca membru al mafiei arabe din România, iar două dintre firmele pecare le conducea - Karelia SRL şi Smoker SRL - au prejudiciat bugetul statuluiromân, în perioada 1992 -1993, cu peste 350.000 de dolari.

Implicatîn tunurile INL şi BRS

Unul dintre tunurilepe care libanezul l-a dat în România se referă la Institutul Naţional alLemnului. Afacerea, derulată în timpul guvernării Tăriceanu, constă însubevaluarea preţului institutului şi a unei suprafeţe de teren de 18.000 demetri pătraţi, pentru ca acestea să fie preluate de firma lui Said Baaklini.Valoarea mult diminuată a proprietăţii în cauză a fost făcută ca urmare afaptului că Institutul Naţional al Lemnului acumulase, în anul 2007, o datoriede 13.317.566 de lei la Administraţia Finanţelor Publice Sector 2, datorieachitată de către Said Baaklini. Libanezul a a cesionat apoi creanţa pe care oavea de încasat de la Institutul Naţional al Lemnului către compania BCS SecureInvestments SRL, firmă care are sediul la aceeaşi adresă cu societatea LibaromAgri.

Numele lui SaidBaaklini este asociat şi lui Sorin Ovidiu Vîntu, dar este legat şi de scandalulretragerilor de bani din conturile Băncii Române de Scont (BRS). Baaklini seaflă pe lista celor 26 de persoane care au retras bani din VRS cu puţin timp dela falimentul acestei unităţi bancare, el ridicând din două credite suma de 4,8miliarde de lei vechi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638949-06-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...