2017-01-21 15:29

DEZVALUIRI


Liberi şi periculoşi! 64 de deţinuţi, printre care şi ucigaşi, au „uitat” să se mai întoarcă în puşcării după permisiile date de instanţe

 |  20:30
Liberi şi periculoşi! 64 de deţinuţi, printre care şi ucigaşi, au „uitat” să se mai întoarcă în puşcării după permisiile date de instanţe
Peste60 de deţinuţi, printre care şi şapte condamnaţi pentru omor, pentru careinstanţele de judecată au admis întreruperea executării pedepsei, nu s-au maiîntors în penitenciare după expirarea termenului, toţi fiind în prezent daţi înurmărire, potrivit unor date furnizate de ANP, ciatate de replicaonline.ro.

Dindatele furnizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), la data de10 februarie beneficiau de întreruperea executării pedepsei 150 depersoane. Dintre acestea, 86 se află în întreruperea executării în termenulstabilit de instanţa de judecată, iar alte 64 sunt în libertate, dar în afaratermenului stabilit de judecători. Printre penitenciarele cu cele mai multecazuri de deţinuţi care nu s-au mai întors din întreruperea executării pedepseise remarcă Craiova, cu opt cazuri, Gherla, cu şapte cazuri,şi Bucureşti -Jilava, cu cinci cazuri. De altfel, cei 64 de deţinuţi aflaţi în libertate înafara termenului stabilit de instanţă provin din 25 de penitenciare din ţară.

Dintotalul persoanelor care beneficiau, la data de 10 februarie, de întrerupere aexecutării pedepsei, 36 sunt condamnate pentru infracţiuni cu violenţă. Înevidenţele ANP apar 14 deţinuţi condamnaţi pentru omor care sunt în libertateîn termenul stabilit de instanţă, ca urmare a admiterii unor cereri deîntrerupere a executării pedepsei, alte şapte persoane, condamnate pentruacelaşi tip de infracţiune, fiind în libertate în afara termenului. Totodată,şase condamnaţi pentru tâlhărie nu s-au întors în penitenciar după expirareaperioadei de întrerupere a pedepsei, iar alţi nouă sunt în continuare liberi,dar în termenul stabilit.

Înceea ce priveşte cele mai vechi cazuri de deţinuţi aflaţi în întrerupereaexecutării pedepsei, datele ANP arată că există un caz care a beneficiat de maimulte întreruperi,încă din 22 noiembrie 1996, fiind şi în prezent înlibertate, în termenul stabilit. Pe de altă parte, este amintit şi cazul unuideţinut care ar fi trebuit să se întoarcă în penitenciar în noiembrie1991,dar carenici până în prezent nu a fost reîncarcerat. Există şi cazuri de deţinuţi care, deşi auîncălcat termenul stabilit de judecători pentru întoarcerea în detenţie, aubeneficiat din nou de întrerupere şi din nou audepăşit termenul deîntoarcere.ANP consemnează un caz în Penitenciarul Botoşani şi unul înPenitenciarul de femei Târgşor.

Verificărizilnice

PotrivitANP, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţieipenitenciare, anume desemnaţi,verifică zilnic, atât la nivelul aparatuluicentral cât şi în unităţile subordonate, registrul de evidenţă a termenelor lacare trebuie să se prezinte pentru încarcerare persoanele condamnate puse înlibertate prin întreruperea executării pedepsei.De asemenea, cu 10 zileînainte de împlinirea termenului de prezentare a persoanei condamnate dinîntreruperea executării pedepsei se verifică de către unităţile subordonateAdministraţiei Naţionale a Penitenciarelor la instanţa de executare, dacătermenul anterior stabilit a rămas nemodificat. Mai mult, pentru fiecare caz deneprezentare a persoanelor private de libertate dinîntrerupereaexecutării pedepsei, la termenul stabilit de instanţa de judecată, unităţilepenitenciare cer Poliţiei rearestarea acesteia, comunicând această situaţieAdministraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi instanţei de executare.

PotrivitCodului de procedură penală, o persoană poate beneficia de întrerupere aexecutării pedepsei atunci când, în urma unei expertize medico-legale, seconstată că starea de sănătate îl pune în imposibilitatea de a executa pedeapsasau din motive sociale. Totodată, instanţa stabileşte un termen de întreruperea pedepsei şi mai multe obligaţii pe care persoana condamnată trebuie să lerespecte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image