2018-12-14 21:33


Lichidatorul Ioan Tudor, cât pe ce să scape basma curată în pofida probelor zdrobitoare. NUP de la DNA, arestat de DIICOT

 |  20:01
Lichidatorul Ioan Tudor, cât pe ce să scape basma curată în pofida probelor zdrobitoare. NUP de la DNA, arestat de DIICOT

Lichidatorul reșițean Ioan Tudor a mai fost denunţat odată la DNA pentru că a cerut un apartament şpagă. Atunci, Tudor a scăpat cu NUP, pentru acelaşi tip de acuzaţii pentru care acum DIICOT a obţinut arestarea sa preventivă. Despre Tudor, PUTEREA a scris că era coordonatorul rețelei de criminalitate organizată din care făcea parte și judecătorul sindic Nicușor Maldea, arestat, recent, ca și Tudor, la solicitarea DIICOT.

Judecătorul Nicuşor Maldea, lichidatorii Ioan Tudor senior şi Ioan Tudor jr., Loredana Berar şi Cătălin Oancea sunt arestaţi la propunerea DIICOT după ce procurorii antimafia au început pe numele lor urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat, bancrută frauduloasă, evaziune fiscală, spălare de bani şi alte acuzaţii grave.

Totul a început cu un denunţ în care se arată că Ioan Tudor, lichidatorul Societăţii de Drumuri şi Poduri Caraş-Severin, s-a înţeles cu judecătorul sindic să bage forţat o firmă în faliment şi să vândă către un om de afaceri toate activele societăţii, favoare pentru care judecătorul ar fi primit 80.000 de euro şpagă.

Reţeaua era coordonată de lichidatorul Ioan Tudor, care avea mai multe firme de insolvenţă, şi sprijinită de judecătorul sindic Nicuşor Maldea, şeful secţiei CAF de la Tribunalul Caraş-Severin.

Denunţ la DNA cu stenograme incendiare

Lichidatorul Ioan Tudor, cât pe ce să scape basma curată în pofida probelor zdrobitoare. NUP de la DNA, arestat de DIICOT
zoom
Omul de afaceri Gheorghe Ionescu l-a denunţat pe Tudor la DNA după ce, deşi câştigase o licitaţie cu terenurile fostei Minvest  Deva, lichidatorul i-a explicat deschis că nu-i va face actele până nu va primi 300.000 de lei. Iniţial, Tudor a acceptat să primească de la omul de afaceri Gheorghe Ionescu un apartament în Timişoara, printr-un contract fictiv de vânzare-cumpărare, apoi a refuzat şi a spus că se mulţumeşte cu promisiunea omului de afaceri că-i va remite, când va putea şi în câte tranşe va putea, suma de 300.000 de lei pentru a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu în urma licitaţiei câştigate de Ionescu.

Denunţătorul era directorul SC Alexa Mir Tur Trans SRL şi dorea cumpărarea mai multor terenuri de la CNCAF Minvest  SA, al cărei lichidator judiciar era Ioan Tudor. Tudor i-a pretins, pe 31 ianuarie 2009, suma de 300.000 de lei pentru „exercitarea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la efectuarea procedurilor de scoatere la vânzare a bunurilor firmei aflate în faliment”. În cursul anului 2008, SC Alexa Mir Tur Trans a cumpărat mai multe clădiri de la CNCAF Minvest Deva, Filiala Poiana Ruscă-Teliuc, amplasate pe locaţia fostei uzine de preparate miniere, intenţionând deschiderea unui hotel, a unui centru spa, clinică şi alte activităţi specifice. La finele anului 2008, Minvest Deva a fost băgată în faliment, iar lichidator judiciar a fost numit Ion Tudor, prin SC IT Management Advisors SRL. Iniţial, Tudor a cerut 50.000 de lei pentru a grăbi documentaţia pentru terenurile omului de afaceri, iar pe 30 ianuarie 2009 s-a semnat chiar un contract de asociere cu nr. 146/30.01.2009. A doua zi, Gheorghe Ionescu s-a întâlnit cu Tudor chiar la biroul din Deva al acestuia, dar Tudor a ridicat miza şi a cerut 300.000 de lei „pentru a facilita firmei SC Alexa Mir Tur Trans SRL cumpărarea terenurilor pe care se aflau clădirile cumpărate în anul 2008”, scriu procurorii.

Discuţie din 28.04.2009 între Tudor Ion care ia legătura cu Gheorghe Ionescu (extras din stenogramele din dosar - este vorba despre transcrierea unor discuţii înregistrate ambiental între Ionescu Gheorghe şi Tudor Ion în intervalul orar 10.00-17.30):

Tudor: Trăiţi, vă grăbiţi tare? Mai aveţi apartamentul ăla?

Ionescu: Da, cum să nu!

T.: Trimit un băiat cu dumneavoastră să îl vadă?

I.: Cum să nu.

T.: Daţi o fugă cu el? Că eu nu fug niciunde azi. Sunt aici.

I.: Ştiţi care e problema? Haideţi că vă spun eu care e problema. Eu de aia am şi venit să vorbesc cu dumneavoastră. Neavând terenul nu am putut nici să... Mie îmi trebuie terenul. Şi chiar am venit la dumneavoastră... nu m-am descurcat să fac rost de bani. Şi am zis „Domnule, nu e mai bine să îţi dau apartamentul?”.

T.: Vine băiatul cu dumneavostră, îl vede şi discutăm după aia.

I.: Sigur.

T.: Aşa merge eu, dar mai am pe cineva şi am o adunare generală cu lichidatorii la 2 şi mai tre să pregătesc nişte hârtii.

I.: No bine, eu mai aveam o întâlnire cu un tip de la o agenţie...

T.: După ora 15, 15.30, după aia îs mai liber. Merge mai întâi să-l vadă şi vorbim... Să fotografieze, ca să pot să am şi eu o idee.

I.: Da, da, da, da, corect, ai aparat de fotografiat, nu?

T: Este tot ce trebe...

I.: Eu vroiam să mă întâlnesc acuma cu unul de la agenţia imobiliară...

T.: Păi întâlniţi-vă. Termin pe la 15 şi ceva cu şedinţa şi ne...

I.: M-a tot sunat. Cred că mi-a găsit un client. Dar acuma nu mă mai interesează. Dacă se rezolvă...

T.: E mai bine pentru toată lumea.

I.: Păi da. Şi gata, am terminat.

Urmează redarea discuţiei ambientale cu băiatul trimis de Ion Tudor, după care Ionescu discută mai târziu cu Tudor Ion:

Tudor: Ne înţelesesem că în altă parte...

I.: Nu, acolo, acolo... Rămâne... ăia acolo şi mergem mai departe cu contractul.

T.: Vă ocupaţi dumneavoastră de intabulare mai bine.

I.: E intabulat... nu e problemă. Că sunt intabulate. Că acuma mi-a zis colegul dumneavoastră. Numai să îmi spuneţi la cine să fac contractul. Îmi trebuie o evaluare mai mică, că eu îl am prins în 4 miliarde... Sau dacă îl luaţi pe vreo firmă, era chestia de TVA... Dar oricum îl fac pe o valoare mai mică... nu mai plătim atât. No, şi atuncea ăla rămâne în contul... şi dăm drumul cu contractul... cu terenul.

T.: Eu vă ajut, dar cât ţine de mine. Aveţi topografi la Deva? Că ăştia, ai mei, sunt foarte ocupaţi, de la Timişoara.

I.: Păi am, no.

T.: Mai bine să îi angajăm pe ai dumneavoastră... Mergem la un notar aicea.

I.: Dacă aveţi dumneavoastră un notar mai bine...

T.: Este cineva care stă acuma acolo?

I.: Da, este băiatul. Vă duceţi şi dumneavoastră şi îl vedeţi. Pe care vreţi dintre ele. Pe care vreţi, nu este nici o problemă (...).

Ulterior Tudor refuză primirea apartamentului, probabil speriat de urmele ce le-ar putea lăsa, dar cere banii cash.

Lichidatorul Ioan Tudor, cât pe ce să scape basma curată în pofida probelor zdrobitoare. NUP de la DNA, arestat de DIICOT
zoom
A urmat o ruptură a legăturilor celor doi, dar Ionescu a constatat că pe terenul unde îşi amenajase în proporţie de 80% hotelul au apărut alte două firme, una de producţie mangan şi un centru de achiziţie de fier vechi, „fără a exista o autorizaţie şi vreo aprobare în acest sens” scriu procurorii. Nu este exclus ca firmele cu pricina să aibă legătură chiar cu grupul organizat cercetat de DIICOT, tocmai de aceea nimeni nu îi deranja şi nu îi verifica de acte, mai ales atât timp cât lichidatorul consimţea subit la funcţionarea lor. „Deoarece aceste două activităţi sunt în totală contradicţie cu cele demarate de SC Alexia Mir Tur Trans SRL, denunţătorul l-a sunat pe Tudor Ion întrebându-l despre situaţia creată, acesta spunându-i că firmele respective pe moment sunt în chirie, deoarece l-a rugat cineva de la partid să le permită desfăşurarea de activităţi pe acest teren, fiindu-i dat de înţeles că, dacă nu îi dă suma de bani pretinsă cu titlu de mită, firma la care este director va avea de suferit” au mai reţinut procurorii.

Pe 5 mai 2009, Tudor Ion a luat legătura cu Petronela Goruian, angajată la firma sa, pentru a vinde apartamentul, iar pe 12 mai 2009, Tudor a însoţit-o pe Petronela vizionând împreună cele două apartamente în Timişoara, str. Ştefan cel Mare nr. 56, proprietatea firmelor controlate de Ionescu. Două zile mai târziu, Tudor i-a cerut lui Ionescu un extras CF de la cele două apartamente şi a puns la cale întocmiri de acte premergătoare.

Stenogramele din 12 mai relevă discuţia dintre Tudor şi Ionescu:

I.A.: Da.

Tudor: Să trăiţi. Eu sunt chiar la colţ. Nu ştiu care e blocul.

I.A.: Blocul e acela înalt, nou, gri cu negru...

T.: Şi cât fac la interfon

I.A.: La interfon 12, că e ceva greşit...

A doua zi, Tudor îl sună din nou pe Gheorghe Ionescu:

Tudor: Păi s-a uitat doamna şi o interesează apartamentul ăla din faţă.

I.: Ăla din faţă, bun.

T.: De la strada principală.

I.: Bun, bun, bun...

După care urmează o discuţie despre aranjarea actelor pentru vânzare.

Concluzia procurorilor anticorupţie este, însă, dezarmantă: „Din actele premergătoare efectuate în cauză nu a rezultat fără putinţă de tăgadă comiterea de către Tudor Ion a faptelor reclamate de Ionescu Gheorghe, chiar dacă aşa cum rezultă din cele arătate mai sus între denunţător şi făptuitor au avut loc mai multe întâlniri, putându-se dovedi însă doar faptul că într-adevăr Tudor Ion s-a preocupat de căutarea unui cumpărător pentru apartamentul proprietatea firmelor controlate de Ionescu Gheorghe”...

Au urmat alte zeci de plângeri, la procurorii ierarhic superiori şi chiar în instanţă, dar până la procurorii DIICOT Bucureşti, nimeni nu a socotit că Ion Tudor încalcă grav legea penală!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-02

TAGURI: lichidator, ioan tudor, dna, diicot, probe, stenograme
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...