2018-12-13 04:17


"Vaccinuri" contra licitaţiilor

 |  21:00
"Vaccinuri" contra licitaţiilor

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor  Publice (ANRMAP) au depistat recent două cazuri în care a fost invocată o stare de urgenţă atunci când nu era cazul, pentru a se sări peste etapa obligatorie a publicării unui anunţ de participare. Protagonişti: unul dintre cei mai mari distribuitori de pe piaţa farmaceutică naţională Farmexpert DCI SA şi Autoritatea de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (ASPMB). Firma Farmexpert a fost fondatăşi patronată de medicul Eugen Banciu, un afacerist milionar de top. Acum, deţine doar 40% din companie.

În luna ianuarie 2010, cele două entităţi au semnat două contracte cu numere consecutive. Primul dintre acestea avea ca obiect “furnizarea de vaccin rujeolic-oreion-rubeolic R.O.R necesar pentru vaccinarea copiilor de vârste eligibile în conformitate cu Programul Naţional de Imunizări”. Contractul a avut o valoare de 494.581,20 lei, fără TVA, undeva spre 150.000 de euro cu tot cu taxa pe valoarea adăugată.  Sursa de finanţare: bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii. Conducerea ASPMB a procedat la o negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare invocând o pretinsă stare de urgenţă. “Motivele care au stat la baza justificării achiziţionării vaccinului au constat în faptul că Ministerul Sănătăţii a solicitat demararea în regim de urgenţă a procedurilor de achiziţie în vederea asigurării continuităţii activităţilor de vaccinare conform Calendarului Naţional de Vaccinare şi redistribuirea de credite bugetare cu întârziere”, ar fi scuza celor de la ASPMB. Inspectorii ANRMAP au precizat în raportul lor: „Referitor la motivele de urgenţă, determinate de evenimente imprevizibile care au determinat aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, autoritatea contractantă (Autoritatea de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti - nota red.) a precizat faptul că acestea au fost determinate de solicitarea făcută de minister prezentată anterior. Acest fapt nu poate constitui un motiv de urgenţă, determinat de motive imprevizibile”. Şi cum ar putea fi „imprevizibile” sau „motiv de urgenţă” atât timp cât operaţiunile respective făceau parte dintr-un calendar naţional de vaccinare?

O situaţie identică s-a constatat şi în cadrul unui alt contract, încheiat în aceeaşi zi cu cel prezentat anterior, dar cu un alt obiect: „Furnizarea de vaccin diftero-tetano-pertussis-acelular-poliomielitic-Haemophilus B”. Acesta a avut chiar o valoare mai mare decât primul, ajungând la suma de 170.000 de euro cu tot cu TVA. Măsura luată de cei de la ANRMAP a fost amendarea cu 35.000 de lei a ASPMB, amendă plătită, cum altfel, tot cu bani de la buget.

Trucare cu intenţie

Ca să fie sigură că nu va apărea vreun contracandidat al firmei agreate, conducerea Autorităţii de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti „a uitat” să le comunice şi altor societăţi invitate la negociere data-limită până la care acestea aveau dreptul să depună contestaţii. S-a spus pur şi simplu că altă firmă a avut câştig de cauză în urma negocierilor, adică Farmexpert DCI SA. Astfel, celelalte societăţi, care poate că, în condiţiile unei licitaţii anunţate, ar fi avut câştig de cauză, au aflat prea târziu, iar cele care au participat la negocieri cu ASPMB au făcut-o de formă. Pentru această din urmă încălcare a prevederilor din domeniul achiziţiilor publice, inspectorii ANRMAP au fost blânzi şi au sancţionat conducerea ASPMB cu avertisment.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-26

Mai multe imagini:
zoom

TAGURI: ANRMAP, Ministerul Sanatatii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...