2019-05-21 20:51


Lider PNL acuză: HOLOGRAMĂ în loc de monument pentru Ziua Centenarului

 |  19:08
Lider PNL acuză: HOLOGRAMĂ în loc de monument pentru Ziua Centenarului

Deputatul PNL Florin Roman spune că, „după modelul Bechtel”, Ministerul Culturii a pierdut contractul privind construirea Monumentului Unităţii Naţionale de la Alba Iulia și că, de trei luni de zile, este un blocaj total. Prin urmare, nu este exclus ca, de 1 Decembrie, la Alba Iulia să fie o hologramă în locul monumentului.

Deputatul liberal a declarat miercuri că, potrivit unui act de la Ministerul Culturii, acesta a pierdut documentul privind jurizarea prin care s-a decis construirea Monumentului Unităţii Naţionale de la Alba Iulia. Roman susţine că respectivul contract nu este semnat, iar termenul de execuţie al monumentului este de opt luni de zile şi spune că, de 1 Decembrie, municipalitatea din Alba Iulia va avea o hologramă în loc de monument.

„S-a pierdut, după modelul Bechtel, contractul de jurizare organizat de Ministerul Culturii în cazul Monumentului Unităţii Naţionale de la Alba Iulia. Astăzi vă pot produce şi dovada pierderii acestui document. Este o adresă de la Ministerul Culturii, semnată de ministrul George Ivaşcu”, a declarat Florin Roman.

Acesta spune că proiectul legislativ privind construcţia acestui monument a primit votul final în Parlament acum trei luni, dar contractul nu a fost semnat nici până în prezent.

„De trei luni de zile de la votarea în Parlament a legii Monumentului Unităţii Naţionale, votul bugetului de stat pe 2018, nu au semnat contractul. Am pus întrebarea <>, pentru ca cei care au câştigat această lucrare să se poată apuca. Am aflat neoficial că au pierdut contractul. Au tăcut mâlc pe acest subiect, nu au dat niciun răspuns, însă această adresă face dovada faptului că, în Ministerul Culturii, au reuşit performanţa să piardă contractul de jurizare pentru proiectele naţionale pe monument”, a continuat acesta.

Deputatul susţine că la concursul de soluţii pentru realizarea moumentului au participat 27 de arhitecţi, iar câştigătorul a fost Mihai Buculei, dar Ministerul Culturii nu mai găseşte contractul prin care acesta a fost desemnat câştigător.

„Când a apărut ideea construcţiei acestui monument la Alba Iulia, cu ocazia Centenarului, Ministerul Culturii a organizat un concurs naţional de soluţii, la care s-au prezentat 27 de arhitecţi. Câştigător a fost desemnat domnul Buculei (Mihai – n.r.). În baza proiectului câştigător, Ministerul Culturii urma să organizeze Monumentul Unităţii Naţionale de la Alba Iulia. Ca să semnezi contractul de execuţie, trebuia să ai la bază, ca şi fundamentare, contractul prin care l-ai desemnat câştigător pe Buculei. Ei nu mai găsesc acest contract (...) din această adresă rezultă că ei nu găsesc mai nimic”, a explicat Roman.

Florin Roman continuă: „De trei luni de zile nu sunt în stare nici să-l găsească, nici să vină cu un alt contract. Contractul de execuţie nu este semnat. Termenul de execuţie a contractului este de opt luni de zile. Deci dacă nu-l semnezi la timp, e pa şi la revedere”.

De asemenea, el spune că, de 1 Decembrie, municipalitatea din Alba Iulia va avea o hologramă în loc de monument.

„Există posibilitatea ca de 1 Decembrie, la Alba Iulia, municipalitatea să îşi facă treaba, iar acolo unde trebuia ridicat monumentul de către Ministerul Culturii, să avem o hologramă în 3D a monumentului. Nu putem lăsa o groapă în centrul oraşului. Vor fi sute de mii de români care vor vedea o hologramă în 3D, cu următorul mesaj: Aici ar fi trebuit să fie Monumentul Unităţii”, a declarat Roman.

Potrivit proiectului legislativ adoptat de Parlament, suma maximă alocată din bugetul de stat pe anul 2018 pentru acest proiect a fost de 18,8 milioane de lei, iar Ministerul Culturii va asigura maximum 10,3 milioane de lei pentru plata dreptului de autor către autorul monumentului de for public declarat câştigător al concursului pentru Monumentul Unităţii Naţionale din Alba Iulia, organizat în anul 1993.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-21

TAGURI: florin roman, pnl, ministerul culturii, monument, holograma
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG