2017-01-22 16:19

DEZVALUIRI


Lincu: ''Este posibil ca regina să fie Blaga, dar beneficiarul final al şpăgilor este PDL''

 |  19:32
Lincu: ''Este posibil ca regina să fie Blaga, dar beneficiarul final al şpăgilor este PDL''
Dupăce anunţase că va face public numele reginei din vămi, preşedintele „Pro Lex“,Vasile Lincu, nu a făcut, ieri, altceva decât să amplifice tensiunea existentădeja. A spus doar că este posibil ca Vasile Blaga să fie una dintre regine. Deasemenea, a spus că cei care au mai multe informaţii despre circuitul şpăgii lavamă sunt Sorin Blejnar, Vasile Marica şi Traian Mărginean. Însă a afirmat cucertitudine că PDL este beneficiarul final al şpăgilor. În replică, VasileBlaga respinge cu tărie aceste acuzaţii şi spune că acestea sunt făcute de unpersonaj care, având anumite probleme, a crezut că scapă de acuzaţiile care ise aduc dacă le transferă în mediul politic.

Preşedintele„ProLex“, Vasile Lincu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, căsenatorul PDL Vasile Blaga a intrat prin fraudă în cadrul Autorităţii Naţionalea Vămilor, susţinând totodată că acesta nu este străin de corupţia din vămi şică a girat persoane puse sub acuzare pentru corupţie. „Referitor la ceea ce seîntâmplă în vămi, Vasile Blaga nu e străin de acest lucru. A intrat printr-ofraudă în ANV şi dumnealui i-a girat şi pe Petrescu, şi pe Mărginean, ambii fiindpersoane puse sub acuzare”, a afirmat Lincu. Eugeniu Petrescu şi TraianMărginean, fost şef al ANV, sunt cercetaţi de procurorii DNA în dosarul miteide la Vama Halmeu. Liderul de sindicat a precizat că deţine documente care ardovedi că Vasile Blaga ar fi intrat în Autoritatea Naţională a Vămilor prinfraudă, iar în perioada în care a condus Regionala Vamală Bihor, adjunctul săua fost Traian Mărginean, fost şef al ANV.

Prefectşi vameş pentru o zi

Conformdocumentelor puse la dispoziţia presei de liderul Sindicatului „Pro Lex“,Vasile Lincu, prin decizia 573/555 din 24 decembrie 1992, emisă de secretarulde stat Mihai Pânzariu, se arată la articolul 1 că, “începând din 7 decembrie1992, Blaga Vasile se angajează la Direcţia Regională Vamală Bihor în funcţiade inspector de specialitate gradul I, gradaţia 1, urmând a primi un salariu de37.730 lei”. La articolul 2 se spune ”cu aceeaşi dată se numeşte în funcţia deDirector al Direcţiei Regionale Vamale Bihor urmând a primi o indemnizaţie deconducere de 15.475 lei”. Articolul 3: “La data de 7 decembrie 1992 contractulde muncă al domnului Blaga Vasile se suspendă, pe perioada mandatuluiîmplinirii funcţiei potrivit Legii 69/1991”. Vasile Blaga se angaja în vamă printransfer de la SC Hiparion SA din oraşul Petru Groza (n. red. – oraşul Ştei,judeţul Bihor). Conform CV-ului, la data la care a fost angajat în vamă şinumit şef, Vasile Blaga era prefect de Bihor. „Se vede că decizia a fost emisăretroactiv, iar domnul Vasile Blaga a fost doar în acte şef la DirecţiaRegională Vamală Bihor, în 1992”, a spus Vasile Lincu.

Ulterior,în februarie 2001, directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, MihailGheorghe Dinu, emite decizia 546, la cererea lui Vasile Blaga, de la DirecţiaRegională Vamală Oradea, de încetare a raporturilor de muncă. Directorul aprobăacest lucru retroactiv. Adică contractul individual de muncă al lui VasileBlaga încetează cu data de 20 decembrie 2000.

Neconcordanţecu CV-ul

ConformCV-ului depus pe vremea când era ministru de interne, Vasile Blaga a lucrat din1981 până în 1990 la Întreprinderea Mecanică Hiperion din oraşul Ştei, judeţulBihor. Din 1991 până în 1993 a fost prefect de Bihor, din 1993 până în 1996 afost director general la Direcţia Regională Vamală Oradea. Cu privire laperioada 1996 - 2000, Vasile Blaga nu face nici o referire la activitateaprofesională. Spune însă că din anul 2000 şi până în 2004 a fost expertparlamentar.

Înschimb, în CV -ul postat pe site-ul oficial al PDL, Vasile Blaga susţine că alucrat în perioada 1981-1990 la Hiperion SA, iar din 1990 până în 1991 a fostdeputat, între 1991 şi 1993, prefect de Bihor, între 1993 şi 1996, directorulDirecţiei Regionale Vamale Oradea, între 1996 şi 2000 a fost senator PDL, iardin 2000 până în 2004 a fost expert parlamentar.

Numaică, din documentul semnat de Dinu Gheorghe, în calitate de director general alDirecţiei Generale a Vămilor, reiese că Vasile Blaga a încheiat socotelile cuvama în anul 2000 şi nu în anul 1996 cum reiese din ambele CV-uri.

Blaga:“Nu am ce să-mi reproşez”

Secretarulgeneral al PDL Vasile Blaga a răspuns acuzaţiilor aduse de liderul Sindicatului„Pro Lex“, Vasile Lincu, susţinând că nu s-a implicat niciodată în numirile dela vămi şi că nu a fost implicat în acţiuni ilegale.

Deasemenea, Blaga a susţinut că nu poate fi bănuit de acţiuni ilegale cât alucrat la vamă sau că ar fi sprijinit ascensiunea în carieră a lui TraianMărginean, fostul şef de la ANV. "Nu am ce să-mi reproşez din acest punctde vedere, mă uit în ochii fiecăruia şi spun că niciodată nu am fost implicatşi nu voi fi implicat niciodată în acţiuni ilegale. Ca să fie clare lucrurile:dacă cineva are vreo bănuială sau vreun document, n-are decât să se adresezeinstituţiilor statului. Am condus regionala vamală Oradea în perioada1993-1996, la guvernare era PSD, apoi am fost eliberat din funcţie pentru că nuam devenit membru PSD. De asemenea, în această perioadă nu l-am avut niciodatăadjunct pe domnul Mărginean pentru că s-au spus numai minciuni în serie. El a fostpromovat director de vamă la Oradea în 2000 când tot PSD era la putere", aspus Vasile Blaga.

Mărgineana fost subalternul lui Blaga

ConformCV-ului depus de Traian Radu Mărginean la Autoritatea Naţională a Vămilor, cânda fost numit în funcţia de şef al structurii, reiese că acesta a lucrat înperioada 1992-1994 ca vameş la Vama Borş, iar din 1994 şi până în 2001 a fostşef de Serviciu Proceduri Vamale la Direcţia Regională Vamală Oradea. Deci, celpuţin doi ani Vasile Blaga a fost şeful lui Traian Mărginean. Asta dacă neraportăm numai la datele din curriculum vitae. Dacă, în schimb, luăm dreptoficial documentul semnat de Gheorghe Dinu, reiese că Traian Mărginean a fostcoordonat de Vasile Blaga până în anul 2000, iar în 2001, Mărginean ajungedirector adjunct la Direcţia Regională Vamală Oradea.

ControlulANAF la „Pro Lex“, declanşat după dezvălurile liderului sindical. Dosarulpenal al lui Lincu, ţinut la dospit din 2009

PreşedinteleSindicatului „Pro Lex“ susţine că la scurt timp după ce a fost declanşatăacţiunea în vămi, iar instituţia pe care o reprezintă a făcut o serie deafirmaţii privind implicarea persoanelor politice în colectarea şpăgii pentruun partid politic, s-a trezit cu un control din partea celor pe care îi acuza.

Procuroriiau început urmărirea penală faţă de Vasile Lincu, liderul „Pro Lex“, FlorinVîlnei, lider al „Sed Lex“, precum şi faţă de Voinea Negoiţă, aceştia fiindcercetaţi într-un dosar ce priveşte comiterea de infracţiuni de delapidare cuconsecinţe deosebit de grave şi fals intelectual.

IonAlbu, prim-vicepreşedinte „Pro Lex“, a declarat că ancheta are la bază o adresăa Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală prin care reprezentanţii „ProLex“ nu ar fi vrut să colaboreze cu anchetatorii. Mai mult, spun reprezentanţiisindicali, ANAF a declanşat în 15 februarie 2011 un control la sindicat. “Primulordin de control viza o perioadă de trei ani, iar următorul ordin o perioadă decinci ani”, a spus Ion Albu. “Pânăîn data de 22 februarie am predat fotocopii ale documentelor cerute, iar ulterioram cerut să le predăm în baza unui proces-verbal de predare-primire, lucru carea fost refuzat de către cei care fac controlul. Chiar şi aşa, orice document îlpredăm după ce îl înregistrăm la ANAF”, a mai spusIon Albu.

Pede altă parte, Voinea Negoiţă, vicepreşedintele „Pro Lex“ vizat şi el deancheta procurorilor, susţine că este cercetat că nu ar fi declarat un cont lao bancă. El spune că a prezentat procurorilor documente justificative prin carearată că acel cont era închis.

Anchetaeste instrumentată de procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalisticădin cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şivizează un dosar deschis în anul 2009. În plângerea adresată poliţiştilor searată că în calitate de lideri sindicali în cadrul Sindicatului Poliţiştilor şiVameşilor „Pro Lex“, Vasile Lincu şi Florin Vîlnei şi-au însuşit şi au folositdiferite sume de bani, fără aprobarea organelor de conducere şi fără descărcarede gestiune. Anchetatorii spun că din cercetări a reieşit că Voinea Negoiţă aacceptat înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor fictive şi a denaturatveniturile şi cheltuielile Sindicatului „Pro Lex“. Surse apropiate ancheteispun că urmează să se efectueze o expertiză informatică asupra calculatoruluişi laptopului ridicate cu ocazia percheziţiei şi apoi o expertiză contabilă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-30

Mai multe imagini:
Lincu: ''Este posibil ca regina să fie Blaga, dar beneficiarul final al şpăgilor este PDL''
zoom
Lincu: ''Este posibil ca regina să fie Blaga, dar beneficiarul final al şpăgilor este PDL''
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
10 Mar 2011

Este probabil sa fie posibil, si nu-i exclus sa fie adevarat. Dar un lucru e sigur: Basescu e de vina!

Adauga un comentariu

Random image