2017-01-17 23:29

DEZVALUIRI


Lucian Biro, fostul șef al CNCAN, actual membru în celula de criză, a lăsat în paragină o importantă stație de monitorizare a radioactivității

 |  16:25
Lucian Biro, fostul șef al CNCAN, actual membru în celula de criză, a lăsat în paragină o importantă stație de monitorizare a radioactivității

Lucian Biro, fostul șef al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și membru în celula de criză pentru informarea executivului în privința dezastrului din Japonia, a lăsat în paragină, cât timp a fost președintele instituției, o stație de monitorizare aradioactivității mediului din Brașov. Informația apare într-un raport din 2010 al Curții de Conturi, intrat în posesia ziarului „Puterea”, care îi imputăfostului președinte CNCAN nefinalizarea acțiunii de predare a obiectivului în curs de execuție „Stația de supraveghere a radioactivității mediului – Fundata județul Brașov”, în valoare de 358.028 lei și neiventarierea lucrărilor și materialelor decontate dar neexecutate, în valoare de 8.025 de lei. Darasta nu e singura neregulă descoperită de Curtea de Conturi la CNCAN. Experții îl acuză pe actualul președinte, Vajda Borbala, că a datilegal sporuri de confidențialitate și a „spart” dublu pe protocol, față de suma legală.

Concret, în anul 2004, în urma uneiHotărâri de Guvern, imobilul a fost transferat din domeniul privat al statului și din administrarea CNCAN în administrarea Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor (MMGA) – Agenția de Protecția Mediului Brașov, în baza unui Protocol, semnat de președintele CNCAN și departamentul juridic pe de-o parte și ministrul MMGA, secretarul general și departamentuljuridic pe de altă parte. Din raportul Curții de Conturi reiese faptul că noul administrator al stației de supraveghere a radioactivității, Agenția de Protecție a Mediului Brașov, nu a fost semnatară a acestui Protocol, astfel că stația a devenit...a nimănui. „Din verificarea echipa deauditori a constatat că obiectivul nu a fost înregistrat în patrimoniulpersoanei juridice la care a fost transmis terenul și construcția, respectiv Agenția de Protecția Mediului Brașov (...) Urmare a acestui fapt, acest obiectiv (în curs de execuție) nu a fost administrat de niciuna din instituții, în această perioadă înregistrându-se degradări ale construcției, datorate atât factorilor atmosferici, cât și agresiunii umane”, se arată în raportul Curții de Conturi.

„Cauzele care au condus lanefinalizarea acțiunii de predare-primire a obiectivului Fundataconstau în semnarea Protocolului de transmitere fără plată a obiectivului numaide reprezentanții CNCAN și MMGA, fără a ficonvocat și beneficiarul transferului, respectiv APM Brașov”, arată Curtea de Conturi în documentul citat. „Consecința abaterilor consemnate constă în neînregistrarea în evidența contabilă a beneficiarului transferului a obiectivului Fundata, în condițiile în care, în baza Protocolului, CNCAN a scos din gestiune acestobiectiv, fără a exista dovada preluării acestuia de noul proprietar. În acestecondiții, din anul 2004 și până în prezent, un imobil din patrimoniul privatal statului nu se regăsește evidențiat la niciuna din cele două instituții”, arată Curtea deconturi. „Persoanele care nu au luat măsuri pentru înregistrarea încontabilitate a debitelor create, pentru inventarierea materialelor aflate încustodie, cât și pentru finalizarea acțiunii de predare-primire a acestui obiectiv au fost cele care au funcționat la conducerea instituției în perioada 2001-2004, precum și cele care au acceptat semnarea protocolului doar cu reprezentanții MMGA, fără a fi prezent și beneficiarul transferului fărăplată, respectiv APM Brașov, și fără a exista dovada predării efective a terenului și a construcției în curs de execuție, respectiv: președintele Lucian Biro, directorul economic(2001-2004) Dida Irimie, directorul economic (2004-2009) Anca Velcea și consilierul juridic Alexandru Neamțu”, conchid experții în raportul întocmit la CNCAN. La vremea respectivă, aceștia au încercat să vorbească cu responsabilii, dar au constatat că niciunulnu mai lucrează la CNCAN, în afară de Lucian Biro, care nu era în țară. „La data analizei acestor cheltuieli, în cadrul entității audiate, nu mai lucrează decât fostul președinte Lucian Biro, actual director general, care a angajat și a aprobat decontarea acestorcheltuieli. Nu au fost solicitate relații referitor laaceastă problemă, întrucât, conform celor relatate de colegii de departament,acesta se află într-o misiune în străinătate, ce se continuă cu efectuareaconcediului de odihnă”, se precizează în raport.

Asta nu a fost singura neregulă pe careCurtea de Conturi a găsit-o la CNCAN. Experții îl acuză pe actualul președinte, Vajda Borbala, deacordarea unui spor în sumă de 147.432 de lei pentru păstrarea confidențialității în legătură cu informațiile clasificate, fără respectarea actelor normative în vigoare, dar și de plăți nelegale în sumă de 34.185 de lei, reprezentândcheltuieli de protocol, peste limita legală. „Din verificarea legalității acordării sporului de informații clasificate, s-a constatat căentitatea a acordat unui număr de 86 de angajați, ce dețineau autorizații de acces la informații clasificate, sporuri de 5%, 8%,12% și 15% la salariul de bază, în sumătotală e 147.432 de lei”, spun experții în raport. „În fapt, acest spora fost acordat fără a exista prevederi legale în materie, așa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă. Facem această mențiune întrucât actele normative pentru CNCAN (...) nu prevăd acordarea unuispor de informații clasificate”, explică experții Curții de Conturi. „Cauzele și împrejurările care au condus la nerespectarea actelor normative îndomeniu au constat în analiza superficială de către personalul de conducere și cel de specialitate (...) cu privire la posibilitățile legale de acordare a sporului în legătură cu informațiile clasificate”, se arată în documentul citat. O altă neregulă pe careCurtea de Conturi i-o impută actualului președinte, Vajda Borbala, este că cheltuit dublu pe protocol. „Conformbaremurilor/acțiune stabilite de OG nr. 80/30.08.2001 cheltuielilede protocol efectuate de CNCAN puteau fi în sumă de 29.485 de lei, dar CNCAN aaprobat și a plătit efectiv suma de 64.154 de lei, cu 34.668de lei mai mult decât limita maximă legală”, mai arată Curtea de Conturi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-08-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANONIMUS
21 Mar 2011

Acest domn este un impost or. Pevremea cand era Dir ector General la CNCAN va pot spune ca zilele lui de deplasari externe erau mai multe decat zile de lucru. Este un om avid du pa bani (din primele suba lternilor sai, din diunne le externe ale oamenilor sai de increderte carora le percepe cota parte, di n fonduri alocate de dive rse institutii europene, etc). Singurele lucruri la ccare se pricepe sunt: bautura si spaga. Rest ul este o poveste pentru nestiutori.
NCORALIA
25 Mar 2011

Daca este adevarat ce spu ne anonimus de ce nu are curajul sa-si spuna nume le. Deca sa credem ce s pune un astfel de om care nu are responsabilitatea celor ce afirma.

Adauga un comentariu

Random image