2018-11-19 05:12


Mafia de la Bac, garantată Vanghelie. Inspectoarea-şefă de la sectorul 5, demisă pentru implicare

 |  18:25
Mafia de la Bac, garantată Vanghelie. Inspectoarea-şefă de la sectorul 5, demisă pentru implicare
Ionuţ Mureşan

Fosta directoare Costica Vărzaru a intervenit la şefa Inspectoratului Şcolar al Sectorului 5 (ISS 5) să fie desemnate anumite persoane în comisia de bacalaureat, cerându-i chiar să meargă la ISMB pentru „a alege Bolintineanu”, aceasta spunând că nu poate participa pentru că a fost profesoară la acest liceu. Ieri, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a demis-o din funcţie pe Iuliana Costeniuc, şefa ISS 5.

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat. Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că aceasta a intervenit să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori „permisivi” la probele scrise ale examenul de bacalaureat, precum şi ca în comisie să fie anumite persoane care ar putea fi influenţate „în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului”.

Aleşi pe sprânceană

„În aceste împrejurări, cele două discută cu privire la ce profesor ar putea să participe la examenul de bacalaureat ce se susţinea la acest liceu, stabilind că nu este recomandabil să participe Oprea, ci Curcan. În acest scop, Costeniuc Iuliana urma să transmită persoanei ce avea în atribuţii repartizarea profesorilor, cererea directoarei: «Îi spui că ai vorbit cu mine şi că îl vreau pe domnul Curcan, da?»“, notează procurorii în referat. Totodată, Vărzaru i-ar fi cerut lui Costeniuc să îi spună numele vicepreşedinţilor şi membrilor înscrişi pentru comisia de examen de la Liceul „Bolintineanu”. Ulterior, Costeniuc i-a spus lui Vărzaru că „s-a rezolvat” şi i-a comunicat faptul că „s-a discutat la inspectorat că este mai bine ca Curcan să fie monitor în comisia pentru examenul de bacalaureat, în loc de preşedintele acesteia”, potrivit procurorilor. În 30 iunie, Costica Vărzaru a discutat din nou cu Costeniuc, pentru a se asigura că se vor îndeplini promisiunile pentru care a pretins şi primit bani. Şefa ISS 5, Iuliana Costeniuc, a fost demisă de ISMB, în urma suspiciunilor privind implicarea ei în cazul fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Profu’ de religie strângea banii

Potrivit procurorilor, profesorul de religie de la acest liceu, Leonard Petre, şi alţi diriginţi de la clasele a XII-a au strâns câte 500 de euro de la elevi, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi „cheltuieli” pentru bacalaureat. Anchetatorii susţin că în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului. Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală in rem pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. Ulterior, procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul Costicăi Vărzaru, pentru trafic de influenţă.

Bac cu subiecte de rezervă pentru întârziaţii de la metrou

Câteva sute de elevi din 12 centre de examen bucureştene au susţinut proba de miercuri a bacalaureatului cu întârziere. Elevii nu au putut ajunge la timp la examen din cauza unui blocaj la metrou petrecut în jurul orei 8.00.

Potrivit unui comunicat al Metrorex, „din cauza unei defecţiuni tehnice, circulaţia metroului în zona staţiei Nicolae Grigorescu 1, Linia M3, în intervalul orar 07.30 - 08.40, a fost perturbată“. Metroul a rămas blocat timp de aproximativ jumătate de oră la staţia Nicolae Grigorescu. Nemulţumiţi, călătorii au apăsat butonul de urgenţă şi i-au cerut conductorului să dea trenul înapoi în staţie.  Elevii care au ajuns cu întârziere la examen au primit subiectele de rezervă. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) au precizat că metodologia de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului conţine prevederi pentru astfel de situaţii excepţionale, neprevăzute şi care nu permit prezentarea la timp a candidatului în examen. După ce s-au distribuit subiectele, proba s-a desfăşurat în condiţii normale.

Şapte elevi de la Bolintineanu, eliminaţi

 

Şapte candidaţi la bacalaureat de la Liceul „Bolintineanu“ au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă (copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile etc.) la proba de Limba şi literatura română, susţinută luni. Decizia a fost luată de Comisia de bacalaureat a municipiului Bucureşti. „Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele-verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen“, au precizat reprezentanţii ISMB. Lucrările elevilor eliminaţi din bacalaureat vor fi anulate. Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a precizat că 256 de elevi au susţinut luni proba scrisă la Limba şi literatura română la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“.

Perle de la Bac: „Sentimentul de iubire dormea dus”

Ca în fiecare an, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat a produs un şir lung de „perle”. Iată câteva dintre „creaţiile” absolvenţilor de clasa a XII-a, de la profilul uman, dintr-un centru de corectură din apropierea Capitalei:

Subiect II

- Doriţi să aveţi o minte sănătoasă, ţineţi un jurnal.

Subiect III

„Plumb” de George Bacovia

 

- Strofa ilustrează sentimentul de iubire care dormea dus.

- Prin intermediul sintagmei „amorul meu de plumb” este evidenţiată toxicitatea iubirii.

- Eul liric apare în postura mortului îngropat de viu.”;

- Metafora “sicriele de plumb” vin cu scopul de a întări impresia de apăsare în poezie.

„Cuptor” de George Bacovia

- Tema secundară prezentă este iubirea, eul liric venind în grabă să-şi anunţe iubita că în oraş cadavrele se descompun, spunându-i să se dea cu parfum pentru a nu ajunge şi ea la acest proces.

Ultima probă, pe 5 iulie

Examenul de bacalaureat va continua vineri, 5 iulie, cu ultima probă scrisă, cea  la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate luni, 8 iulie, candidaţii nemulţumiţi putând depune contestaţii în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 12 iulie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-04

TAGURI: Mafie, directoare, BAC, tocmeala, Inspectorat, supravegetori, permisivi, bacalaureat, rezerva, examen, intarziere, metrou, elevi, subiecte, matematica, istorie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANALISTUL
04 Iul 2013

GARANTATA TONTA, ADICA DE PLAGIATORUL SEF.
ALMA PETRESCU
04 Iul 2013

Daca a dat mita,atunci de ce este implicat si Marian Vanghelie inseamna ca sunt amandoi de o teapa.
ZORRO
04 Iul 2013

Bai nene,daca NU se iau masuri radicale ,ca invatamantul sa revina la ce era pana in "89,noi ca tara ,ne "ducem pe toboganul saraciei"!....nu se mai poate ,ca un om de 30 ani sa-si in diploma de bac ,dupa care imediat sa se inscrie la 2 facultati importante ,cand se stie ca de la o varsta ,creierul nu mai este la fel ca la 19-23 ani!.....creierul incepe "sa devina ca cel de bibilica ,adica mic"si nu mai putem fi condusi de oameni cu asemenea creier ,daca vrem ca aceasta tara sa se dezvolte cu adevarat!....in 24 de ani de cand s-a liberalizat invatamantul asta ,s-au cumparat diplome ,cu bani grei ,fara sa se faca carte!......proverbul acela "ai carte ai parte,indiferent cum obtii diploma" incepe sa-si faca efectul!......un pensionar care si acum traieste emotiile fericite de la bacul din anii "70,cand NU se visa ca sa dai spaga la bac!!!....cat timp te conduce "primaru' care este" NU putem sa spunem ca tara se afla pe drumul cel bun!....
DANIEL GEORGE TUDOR , ASF
05 Iul 2013

La 17 ani dupa bac mafiotul PNL Daniel Tudor si -a luat o diploma la misto de la o facultate la misto. Si a ajuns in varful ASF. Deci la ce bun atata educatie si invatamant, merge si asa in Romania noastra !
Random imageUltimele stiri


loading...