2018-12-11 06:53


Magistraţii cu „bube“ vor fi excluşi

 |  21:00
Magistraţii cu „bube“ vor fi excluşi

Judecătorii şi procurorii care au o atitudine nedemnă la serviciu sau oriunde în  societate, magistraţii care sunt cercetaţi penal, dar care nu mai sunt pedepsiţi, din cauză că fapta s-a prescris, vor fi scoşi din sistem.  

Noua lege privind statul judecătorilor sau procurorilor, aflată în stadiu de proiect la Ministerul Justiţiei, readuce în legislaţia română o cerinţă fără de care magistraţii aflaţi acum în sistem nu îşi vor putea menţine funcţiile. Este vorba despre condiţia bunei reputaţii, existentă în legislaţia noastră în legea de organizare judiciară din anul 1992 şi care nu a mai fost inclusă în legea din 2004.

Judecătorul Lidia Barac, secretar de stat la Ministerul Justiţiei, ne-a declarat că în noua lege s-a introdus condiţia bunei reputaţii, ceea ce îi obligă pe magistraţi la o atitudine demnă şi cumpătată oriunde s-ar afla.

Mai mult apăraţi decât sancţionaţi

Inspecţia Judiciară de pe lângă plenul CSM este instituţia care va analiza, după noua lege, dacă magistraţii mai îndeplinesc sau nu condiţiile să desfăşoare această profesie atunci când li se pune în discuţie reputaţia. Organizaţiile profesionale ale magistraţilor, dar şi magistraţii care nu sunt membrii acestor asociaţii spun că introducerea acestei condiţii din noua lege este de fapt o presiune explicită asupra profesiei.

Secretarul de stat apreciază însă că Inspecţia Judiciară va trebui să aplice legea la fel cum face acum, când le apără magistraţilor reputaţia, la cererea lor. „Am constatat unele observaţii la proiectul de lege, că îşi pun întrebarea unii magistraţi în sensul imposibilităţii definirii bunei reputaţii. Suntem întrebaţi: cine s-o măsoare? Evident, Inspecţia Judiciară. Cum să o măsoare? După aceleaşi criterii, de către aceeaşi entitate care astăzi apără reputaţia magistraţilor! Şi mă refer la hotărârile Consiliului de apărare a reputaţiei magistraţilor, care sunt mult mai multe decât cele pronunţate în materie disciplinară. Nu este posibil atunci când dorim să ni se apere reputaţia să ştim la ce ne referim, iar acum, când discutăm de nevoia acestei reputaţii pentru exerciţiul funcţiei, să ne întrebăm ce-o fi aceasta”, ne-a declarat Lidia Barac.

Magistraţii penali şi prescripţia

Secretarul de stat explică modul în care se va aplica noua lege, imediat ce va fi adoptată. Buna reputaţie a fost pierdută de către magistratul care a fost cercetat penal, însă împlinirea termenului de prescripţie a oprit aplicarea vreunei pedepse, iar cel în cauză a rămas în sistem şi continuă să judece sau să ancheteze. „Or, eu întreb, vi se pare normal ca un magistrat care a săvârşit o faptă penală în directă legătură cu exerciţiul profesiei să continue să fie magistrat? A făcut plângere la rezoluţiile Parchetului, s-a stabilit irevocabil, în mod definitiv, că fapta există, doar răspunderea penală nu poate fi antrenată fiindcă s-a prescris, s-a împlinit termenul de prescripţie. Acest lucru este de neimaginat”, subliniază Lidia Barac.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...