2017-01-23 02:36


MApN s-a dotat cu uniforme noi pe care a cheltuit 4,2 milioane de euro

 |  19:08
MApN s-a dotat cu uniforme  noi pe care a cheltuit 4,2 milioane de euro
Armatalui Gabriel Oprea pune mare preţ pe uniformele militare. După ce, anul trecut,Ministerul Apărării Naţionale a achiziţionat uniforme tip NATO, în valoare de1,2 milioane de euro, anul acesta MApN a încheiat o nouă afacere de profil. Firmele,două din Bucureşti şi una din Galaţi, vor furniza Ministerului Apărării Naţionaleuniforme militare de vară, de iarnă sau de protocol în valoare de 4, 18milioane de euro.

Dotareacu noi uniforme ale militarilor activi a fost gândită şi elaborată de cătrestrategii Ministerului Apărării Naţionale la sfârşitul lunii decembrie a anuluitrecut. Potrivit unui anunţ publicat de către instituţia condusă de GabrielOprea pe site-ul SEAP, privind sistemul electronic al achiziţiilor publice, ladata de 28 decembrie 2010, Ministerul Apărării Naţionale a precizat că intenţioneazăsă achiziţioneze, prin încheierea unui acord-cadru, uniforme militare pentrutoate unităţile de pe teritoriul României.

Procedurade achiziţie a fost organizarea unei licitaţii deschise, la care au participat şapteagenţi economici de profil. Acestea trebuiau să prezinte modele ale uniformelormilitare destinate echipării cadrelor militare active, pe de o parte, dar şiuniforme militare pentru promoţii. Pentru această afacere, Ministerul ApărăriiNaţionale a pus la bătaie, din bugetul propriu, suma de 14.163.008,5 lei fărăTVA, adică 4,18 milioane de euro cu TVA inclusă.

Potrivitcaietului de sarcini care a însoţit documentaţia de atribuire a contractului,ministerul lui Gabriel Oprea a dat comandă pentru furnizarea de costume deceremonie de culoare bleumarin şi albă, costume de iarnă de culoare kaki, bleumarin,albastru-petrol şi negru, de costume de vară de culoare albastru-petrol, deculoare albă tip Panama, şi bleumarin, pardesie kaki, albastru-petrol,bleumarin şi negre, mantale postav kaki, albastru petrol şi bleumarin, costumede vară, mantale de protocol şi costum de protocol “Mihai Viteazul”. Toatemodelele comandate trebuie să fie atât bărbăteşti, cât şi de damă, potrivitdocumentaţiei de atribuire a contractului.

Într-unfinal, la mijlocul lunii martie a anului 2011, Ministerul Apărării Naţionale a încheiatun acord-cadrul cu patru firme. Astfel, la data de 15 martie 2011, MApN aatribuit zece loturi Sicietăţii Cooperativa Meşteşugărească ARTIM, cu sediul înBucureşti, pentru suma de 5.954.250 lei fără TVA. În aceeaşi zi, MApN aatribuit încă cinci lotutri ale contractului în favoarea Progresul SicietateCooperativă Meşteşugărească, cu sediul în Galaţi, în schimbul a 964.285 lei fărăTVA.

La datade 16 martie 2011, Ministerul Apărării Naţionale a atribuit alte 11 loturiSocietăţii Cooperativa Meşteşugărească Munca şi Arta, din Bucureşti, pentrucare va plăti 5.514.500 lei fără TVA. Tot la data de 16 martie, instituţiacondusă de Gabriel Oprea a atribuit alte 15 loturi ale contractului cătreSocietatea Cooperativa Meşteşugărească Îmbrăcămintea, pentru care va mai scoatedin bugetul de stat încă 1.729.973,50 lei fără TVA.

UniformeNATO, achiziţionate în noiembrie

MinisterulApărării Naţionale a mai achiziţionat, anul tecut, uniforme de ultimă generaţiemodel NATO pentru luptă atât în spaţiu împădurit, cât şi pentru misiuni pe careurmează să le desfăşoare în zone deşertificate. Pentru aceasta, ministerulcondus de Gabriel Oprea a scos din bugetul statului suma de 1,2 milioane deeuro. Astfel, la data de 4 noiembrie 2010, Ministerul Apărării Naţionale, prinintermediul Unităţii Militare 02574 Bucureşti, a organizat o licitaţie deschisăîn vederea încheierii unui acord-cadru pentru achiziţionarea de echipamente deluptă ce urmează să fie livrate în unităţile militare de pe teritoriulRomâniei. În urma acestei licitaţii, autoritatea contractantă a atribuitcontracte către cinci societăţi comerciale. Astfel, firma General Conf Grup SRLcu sediul în Bucureşti a primit un contract în valoare de 196.800 de lei fărăTVA. Societatea Adina SRL din Galaţi a încasat un contract în valoare de105.600 de lei fără TVA, în timp ce societatea Motexco SRL, cu sediul în Iaşi,a încheiat cu Ministerul Apărării Naţionale un contract în valoare de 1.509.750lei fără TVA. Firma Mentor SRL cu sediul în Craiova a primit un contract învaloare de 2.229.805 lei fără TVA, iar societatea Neramo Distribution SRL, cusediul tot în Craiova, a încheiat cu ministerul lui Gabriel Oprea un contractîn valoare de 79.500 de lei fără TVA.

Prinaceste contracte, care se ridică la o valoare totală de 5.110.605,2 lei cu TVAinclusă, Ministerul Apărării Naţionale se pregăteşe de război. Adică, potrivitcaietului de sarcini publicat pe site-ul SEAP, privind achiziţiile publice,Armata a achiziţionat între 100 şi 4.500 de costume de instrucţie cu mozaic înculori pentru deşert cu doi pantaloni. De asemenea, au mai fost cumpărate între100 şi 9.000 de scurte de instrucţie pentru deşert, între 100 şi 300 de şepcide instrucţie de culoare albastră, între 100 şi 3.000 de tricouri de culoarebej, cu mâneci scurte, dar şi între 100 şi 5.500 de perechi de ciorapi deiarnă. Mai mult, au fost achiziţionate între 100 şi 9.000 de perechi de mănuşitricotate, între 100 şi 1.000 de perechi de mănuşi tactice, între 100 şi 200 decostume termice monocolor şi între 100 şi 1.200 de bucăţi de ochelari deprotecţie împotriva prafului şi a radiaţiilor solare. Potrivit cerinţelorautorităţii contractante, toate produsele ce urmează să fie livrate în cazărmitrebuie să fie etichetate NATO.

Smochinguri,chiloţi şi cearşafuri

Lasfârşitul lunii ianuarie, Ziarul “Ring” publica faptul că Ministerul Apărării,prin Unitatea Militară 02296 din Bucureşti, vrea să cumpere 100 de smochingurinegre cu revere din satin. Potrivit documentelor oficiale, costumele de gală, custele brodate din fir metalic aurit şi cu aplicaţii de paiete aurii şi călcatela dungă vor fi purtate de cadrele militare la activităţi de înalt protocol.Mai mult, în decembrie, aceeaşi unitate militară a mai organizat o licitaţiepentru a achiziţiona uniforme militare, printre care şi sute de costume deceremonie şi de protocol, toate în valoare de aproximativ 18 milioane de lei. Oaltă unitate militară din Bucureşti, subordonată ministerului condus de GabrielOprea, îşi face „provizii” serioase la început de an. Astfel, după ce în varaanului trecut, prin intermediul UM 02574, au fost cumpărate uniforme deaproximativ 20 de milioane de lei, acum, unitatea vrea să dea aproximativ treimilioane de lei pe ciorapi şi colanţi, două milioane de lei pe şepci, treimilioane de lei pe căciuli şi încă 33.000 de lei pe cotiere, genunchere şicostume de protecţie. În 2009, aceeaşi unitate a cumpărat, de aproximativ60.000 de lei, cearşafuri, feţe de pernă şi saci de dormit de la Sorste SA,firma fostului ministru al tineretului şi sportului, Sorina Plăcintă. 70 de miide lei vor costa, cel mult, costumele de gală ale militarilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image