2017-01-17 12:56

DEZVALUIRI


Marii corporatişti au scos din România 740 milioane de euro

 |  19:43
Marii corporatişti au scos din România 740 milioane de euro

Miliarde de euro sunt scoase dinRomânia, fără ca aceste sume să fie impozitate şi să aducă beneficii ţării, iarcei care transferă sumele în paradisuri fiscale fac acest lucru legal, din anul2008. Analistul financiar Ionel Blănculescu susţine că singura soluţie princare se poate opri valul uriaş de bani, aruncat de multinaţionale sau maricorporatişti dincolo de graniţele ţării, este schimbarea formei de impozitare,de la impozitarea pe profit de 16% la impozitarea cu 3% pe cifra de afaceri.

Raportul de activitate pe anul2010 al Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor indicăsumele care au ieşit din România şi au intrat în paradisurile fiscale. Nu maipuţin de 420.404.689 euro au fost transferate din România în firmele offshore,iar în 2009 au fost raportate la Oficiu transferuri de 340.828.462 euro. Cereprezintă aceşti bani, cine şi cum îi scoate din România?

Analistul financiar Ionel Blănculescune-a declarat că aceste sume nu reprezintă, aşa cum s-ar putea, crede baninegri, proveniţi din criminalitatea economică, din fraude fiscale sau corupţie.Banii sunt curaţi, obţinuţi prin activitate economică legală în România, numaică bugetul statului nu se mai bucură de beneficiile acestor sume. „Banii,sumele ce mi le-aţi indicat, sunt obţinuţi şi transferaţi legal. Deci, deprincipiu, discutăm despre sume licite. În cazul şpăgii care se dă în situaţia încare cineva beneficiază de un contract preferenţial cu statul, de o licitaţietrucată, în asemenea situaţii sumele nu mai ajung în România, pentru ca să fietransferată ulterior! În această situaţie banii sunt daţi în străinătate şi deacolo sunt transferaţi în firme de tip offshore”, ne-a declarat Ionel Blănculescu.

„Fiscul este pionier pe această zonă”

Ionel Blănculescu ne descriecircuitul banilor, prin care se realizează, practic, decapitalizarea bugetuluide stat. „Sumele de nivelul acesta reprezintă „obiectul preţurilor de transfer”,care este, de fapt, cea mai evoluată formă de evaziune fiscală din România şide pe mapamond! Prin transferarea acestor sume în paradisuri fiscale, marilecompanii îşi transferă profiturile. O firmă-mamă transferă banii din Româniacelor zece companii afiliate, circuitele financiare sunt legale, sumelecorespund pe canale bancare către offshore-uri. În România, operaţiunile cu preţuride transfer au fost reglementate din anul 2008. Fiscul este pionier pe aceastăzonă, e foarte greu să dovedeşti frauda”, explică Ionel Blănculescu.

Analistul economic susţine căfiscalitatea excesivă este principala cauză a spectaculosului flux financiarcare se formează în România de la societăţile-mamă spre firmele offshore. Celemai mari riscuri ale acestor transferuri sunt că impozitele pe aceste sume numai ajung la bugetul statului şi că banii nu mai intră în mecanismul economicintern. De asemenea, soluţia nu poate fi decât modificarea legislaţiei prinimpozitarea companiilor pe cifra de afaceri, şi nu pe profit, cum se întâmplăacum. „Riscurile sunt că, în loc să ai bani la buget prin impozitarea acestorsume, iei de la pensii, tai salariile bugetarilor. Singura soluţie, cu «S»mare, este schimbarea formei de impozitare. Să nu se mai impoziteze profitul cu16%, ci să se impoziteze 3% pe cifra de afaceri. În momentul în care impozitezicu 3%, multinaţionalele nu mai au ce face, nu au cum să ascundă cifra deafaceri”, ne-a declarat Ionel Blănculescu.

Sumele de nivelul acesta reprezintă „obiectul preţurilorde transfer”, care este, de fapt, cea mai evoluată formă de evaziune fiscalădin România şi de pe mapamond

Ionel Blănculescu

consultant financiar


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-27

Mai multe imagini:
Marii corporatişti au scos din România 740 milioane de euro
zoom
Marii corporatişti au scos din România 740 milioane de euro
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CRISTIV
19 Iul 2011

Toata lumea vorbeste de m ari corporatisti, de mari smecheri etc. Dar nici u n nume, nimic.
SILE
20 Iul 2011

Vorba lunga, saracia omul ui.In toate ziarele se vo rbeste de necesitatea uno r legi tefere si nimeni n u misca un deget sa corec teze cotetul legislativ c ladit pe o constitutie ga unoasa.O zi buna!
DETECTIV
20 Iul 2011

E MAI SIMPLU SA IEI DE LA SALARIATI,PENSIONARI,VET ERANI,REVOLUTIONARI DECAT SA TE PUI RAU CU CEI CAR E AU FINANTAT CAMPANIA EL ECTORALA!...ALLO !EUROPA TREZESTE-TE !

Adauga un comentariu

Random image