2018-07-19 18:55


CAZUL TABLOURILOR DIN ROTTERDAM. După al doilea “val” de percheziţii, celebrele pânze sunt de negăsit

 |  10:21
CAZUL TABLOURILOR DIN ROTTERDAM. După al doilea “val” de percheziţii, celebrele pânze sunt de negăsit

După al doilea “val” de percheziţii în Tulcea al procurorilor DIICOT, la rudele suspecţilor care au furat şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, celebrele pânze sunt în continuare de negăsit. Pentru a nu se întoarce chiar cu mâna goală, procurorii DIICOT au “umflat-o” pe mătuşa unuia dintre suspecţi, la domiciliul căreia au găsit patru arme de vânătoare, care ar aparţine acestora. Sâmbătă, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au decis că femeia poate fi cercetată în stare de libertate pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dar ultimul cuvânt îi au, în recurs, judecătorii Tribunalului Bucureşti.

Patru arme de vânătoare, care ar aparţine suspecţilor din cazul furtului de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Olanda, au fost găsite de procurorii DIICOT în urma altor percheziţii făcute în judeţul Tulcea. Armele ar fi fost folosite de cei trei suspecţi arestaţi în cazul furtului de tablouri. În data de 26 februarie, anchetatorii au făcut mai multe percheziţii în localitatea tulceană Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspecţilor. Vineri, surse apropiate anchetei au negat găsirea vreunui tablou din cele furate. Anchetatorii au descins la locuinţa unei mătuşi a lui Radu Dogaru şi la mai multe rude ale celorlalţi suspecţi. Acestea nu sunt primele percheziţii făcute în localitatea Carcaliu, însă de data aceasta existau indicii că aici s-ar afla două dintre tablouri. Potrivit surselor citate, tablourile de zeci de milioane de euro au fost scoase din ramele în care se aflau şi ţinute o perioadă în localitatea Măcin din judeţul Tulcea, “în pungi de un leu”, iar când au vrut să le vândă, hoţii nu au ştiut ce preţ să ceară pe ele.

Prejudiciu de 18 milioane de euro

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din Muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt “Tête d'Arlequin” de Pablo Picasso, “La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, “Waterloo Bridge” şi “Charing Cross Bridge” de Claude Monet, “Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, “Autoportrait de Meyer de Haan” şi “Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud. Trei dintre suspecţi - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, iar în 21 ianuarie magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă. Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea faptei şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanţa Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.

Asistentul lui Botezatu, implicat în dosar

Instanţa arăta în documentul citat că în acest dosar este implicat inclusiv un asistent al lui Cătălin Botezatu, care, împreună cu un cetăţean moldovean, ar fi încercat să evalueze şi să vândă două dintre tablouri lui Constantin Dinescu. Potrivit anchetatorilor, cele două persoane i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, acestea au fost evaluate de Mariana Dragu, angajată a Muzeului Naţional de Artă al României, iar după ce a aflat că sunt originale, a refuzat să le cumpere. Evaluatorul a fost pus sub învinuire în acest dosar. Anchetatorii au mai arătat că cei trei bărbaţi arestaţi ar fi fost denunţaţi procurorilor de către o fostă iubită a unuia dintre aceştia. Tribunalul Bucureşti a respins recursul celor trei, astfel că suspecţii sunt cercetaţi în continuare în arest preventiv. În acest caz a fost reţinut şi asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, pentru tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune. Condrat a fost eliberat în 29 ianuarie din arestul Poliţiei Capitalei, după ce a dat declaraţii procurorilor DIICOT. Petre Condrat a fost testat la poligraf, surse din Poliţie declarând că a spus adevărul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-30

TAGURI: Rotterdam, matusa, eliberata, furt, tablouri

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova