2017-01-22 10:09

DEZVALUIRI


Memoriul către Băsescu, debutul campaniei de presiuni a lui Arpad Paszkany. Deşi procesul nu s-a terminat, şeful DIICOT Cluj comentează deciziile judecătorilor şi pledează public pentru acuzarea patronului CFR Cluj

 |  17:54
Memoriul către Băsescu, debutul campaniei de presiuni a lui Arpad Paszkany. Deşi procesul nu s-a terminat, şeful DIICOT Cluj comentează deciziile judecătorilor şi pledează public pentru acuzarea patronului CFR Cluj
Lacâteva zile de la achitarea finanţatorului echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany, prindecizia Curţii de Apel Cluj, procurorul-şef al DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, unitatecare a instrumentat dosarul omului de afaceri, afirmă că au existat presiuni dela început şi până la sfârşit asupra procurorilor şi judecătorilor implicaţi înacest caz.

Procurorul-şefal DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, a declarat că toţi oamenii care au lucrat laacest dosar au simţit presiuni. "Toţioamenii care au lucrat la dosar au simţit presiuni. S-a început cu acel memoriu adresat preşedintelui TraianBăsescu, invocat în şedinţa de bilanţ a Parchetului General de la începutulanului 2007. Verificările CSM precum şi anchetele efectuate de ParchetulGeneral cu privire la aspectele invocate în memoriu au demonstrat că toateacuzaţiile lui Arpad Paszkany sunt nefondate. Au fost făcute şi alte plângeripenale şi sesizări împotriva procurorilor de caz, de către domnul ArpadPaszkany şi apropiaţi ai acestuia, toate soluţionate prin neînceperea urmăririipenale sau clasare", a afirmat Hrudei pentru Mediafax.

Ameninţărişi acuzaţii la comandă

Ela spus că au urmat presiunile asupra unuia dintre procurorii care au lucrat ladosar, Daciana Deritei, şi s-a încercat acreditarea ideeii că dosarul a fostconstruit la comandă, ca urmare a unor relaţii de rudenie ale procuroruluiDIICOT Daciana Deritei, care a fost, de altfel, recuzată de omul de afaceri. ŞefulDIICOT Cluj a mai spus că a fost atenţionat în mod repetat de Paszkany căvremurile se schimbă. "Pe parcursul urmăririi penale, în mod repetat,domnul Paszkany mi-a sugerat să fiu atent că vremurile se schimbă, o aluziedirectă la conjunctura politică din acel moment. La judecarea cauzei laTribunalul Cluj au existat, în opinia mea, o serie de incidente procedurale,dar la acest moment nu doresc să le nominalizez deoarece le-am invocat într-uncadru oficial", a mai afirmat şeful DIICOT Cluj.

Presiuniasupra judecătorilor Curţii de Apel

Hrudeimai susţine că au existat presiuni şi asupra judecătorilor Curţii de Apel Cluj."La soluţionarea dosarului în apel, senzaţia mea a fost că aexistat o presiune mare şi asupra judecătorilor Curţii de Apel Cluj. Totul adebutat imediat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins a douacerere de strămutare a cauzei, formulată de Paszkany. Ca şi o coincidenţă, auapărut în presă mai multe articole cu un vădit caracter denigrator la adresamembrilor completului de judecată, mergând până la invocarea unor aspecte dinviaţa privată a acestora, fără nici o legătură cu cauza dedusă judecăţii",a mai spus Hrudei.

ConsiliulSuperior al Magistraturii a stabilit că, "prin modalitatea tendenţioasă deprezentare a faptelor şi prin conţinutul defăimător, realizat de expunerea unorfapte nereale, informaţiile din presă sunt prejudiciabile şi nejustificate,însă şeful DIICOT Cluj spune că această reacţie a CSM a fost "tardivă şifără impact mediatic". "Nu ştiu în ce măsură aceste presiunimediatice au influenţat soluţia la Curtea de Apel, dar ele au existat cucertitudine. Nu pot să nu remarc celeritatea cu care s-a soluţionat, în douăgrade de jurisdicţie, dosarul inculpatului Arpad Paszkany, în timp ce îndosarul privindu-i pe ziariştii de la Gazeta s-a trecut la citirearechizitoriului după aproape patru ani de la sesizarea instanţei", a maideclarat Mircea Hrudei.

„Unii se temde Paszkany, dar nu ştiu de ce”

Procurorul-şefal DIICOT Cluj a mai spus că în ultima perioadă a fost ameninţat cu articoledespre viaţa sa personală. "În ultima săptămână mi-au parvenitmesaje cu privire la faptul că după ce instanţa va menţine soluţia de latribunal se va publica un material compromiţător despre viaţa mea personală.Trebuie să constat, cu amărăciune, că, dacă la începutul cercetărilorprivindu-l pe inculpatul Arpad Paszkany, echipa de colaboratori era numeroasăşi hotărâtă să facă faţă oricăror presiuni, pe parcurs lucrurile s-au schimbat,mulţi dintre ei nemaidorind să-şi asume responsabilitatea actului de justiţieşi, mai mult, pe unii dintre aceştia regăsindu-i în loja oficială la meciurilede fotbal ale CFR. Până şi în fotbal sunt desconsideraţi cei care nu îşi susţinechipa până la capăt şi fac jocurile echipei adverse", a mai menţionatHrudei.

MirceaHrudei spune că Parchetul va face recurs la decizia de vineri a Curţii de ApelCluj, care a menţinut decizia tribunalului de achitare a lui Arpad Paszkany,afirmând că toate probele din dosar dovedesc şantajul exercitat de finanţatorulCFR Cluj asupra omului de afaceri Iulian Dascălu. "Nu ştiu exact de ce,dar se pare că unii se tem de Arpad Paszkany. Anumiţi martori fac în prezenţamea anumite afirmaţii tranşante, dar se feresc apoi să şi le susţină în faţainstanţei. Nu am înţeles de ce nici la Tribunalul Cluj, nici la Curtea de ApelCluj nu s-au admis cererile noastre pentru trimiterea dosarului la Brăila învederea conexării cu dosarul Gazeta I", a declarat Hrudei, subliniind cătrimiterea dosarului la Brăila şi conexarea sa cu dosarul Gazeta I era foarteimportantă. "Dosarul inculpatului Arpad Paszkany a fost disjuns dindosarul privindu-i pe ziariştii de la Gazeta. La acel moment, cercetările cuprivire la aceştia din urmă erau finalizate, ei fiind şi arestaţi preventiv, învreme ce domnul Paszkany plecase precipitat din ţară. În opinia mea, esteimposibil din punct de vedere juridic să se pronunţe o soluţie cu privire la opersoană acuzată de sprijinirea unui grup infracţional atât timp cât faţă desuspecţii care constituie grupul nu există o hotărâre", a mai spus MirceaHrudei.

„Noio să mergem până la capăt”

Procurorul-şefal DIICOT Cluj a subliniat că în acest caz procurorii vor merge "până lacapăt". "Noi o să mergem până la capăt. Vom face recurs la ÎnaltaCurte de Casaţie şi Justiţie. Probele administrate în cauză demonstrează,evident, că Iulian Dascălu nu i-a dat de bunăvoie acel teren. SouthEastEuromentor (firma controlată de Paszkany - n.r.) nu avea capacitatea de aconstrui un mall. Toată operaţiunea de a contesta licitaţia a fost făcută înideea de a întârzia construirea Iulius Mall, fără ca Arpad Paszkany să aibă ceamai mică intenţie de a construi un alt mall. La momentul în care Dascălu aconsfinţit să dea terenul respectiv, el avea certitudinea că Paszkany poateinfluenţa decizia de la Târgu-Mureş, unde se judeca contestarea licitaţiei. LaTârgu-Mureş, instanţa care a hotărât, raportat la dosarul privind construireamall-ului, a încălcat unele norme de procedură, de exemplu a schimbat termenulfără să anunţe părţile. Firma lui Dascălu trebuia să depună plângere laConsiliul Superior al Magistraturii", a adăugat Hrudei.

Lasoluţionarea dosarului în apel, senzaţia mea a fost că a existat o presiunemare şi asupra judecătorilor Curţii de Apel Cluj


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-15

Mai multe imagini:
Memoriul către Băsescu, debutul campaniei de presiuni a lui Arpad Paszkany. Deşi procesul nu s-a terminat, şeful DIICOT Cluj comentează deciziile judecătorilor şi pledează public pentru acuzarea patronului CFR Cluj
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image