2019-03-25 12:01


Ministrul Justiţiei îşi asumă propunerea de reînvestire a Codruţei Kovesi la conducerea DNA

 |  12:47
Ministrul Justiţiei îşi asumă propunerea de reînvestire a Codruţei Kovesi la conducerea DNA

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat joi că înțelege să-și asume funcția pe care o are și să aplice dispozițiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Ca ministru al Justiției, înțeleg să iau act de performanța susținută a DNA, să-mi asum funcția pe care o am și să aplic dispozițiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului șef al DNA", a declarat Prună la prezentarea bilanțului DNA pe anul 2015, informează Agerpres.

La finalul evenimentului, Prună a explicat că a așteptat să facă acest anunț la bilanțul DNA, astfel încât să-și întemeieze propunerea de reînvestire.

"Voi trimite, așa cum se cuvine, o scrisoare la CSM. Știți că propunerea ministrului, înainte de a o trimite președintelui, se face cu avizul CSM. Deci, primul pas este să trimit la CSM spre avizare această propunere", a precizat ministrul Justiției.

Ea a spus că nu a avut nicio discuție cu președintele Klaus Iohannis anterior luării acestei decizii.

"Am avut discuții la începutul mandatului meu cu privire la prioritățile mele și la cum văd eu procedura legală, despre care am vorbit că trebuie să fie transparentă, de desemnare a procurorilor", a susținut Prună, care a adăugat că știa despre activitatea DNA din rapoartele MCV și bilanțurile instituției.

431 milioane de euro mită

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat joi că, în dosarele trimise în judecată în 2015, totalul banilor dați ca mită s-a ridicat la suma de 431 milioane euro, sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 și 2018.

"Există sectoare în domeniul achizițiilor publice în care corupția este generalizată. De multe ori, atribuirea contractelor sau plățile aferente contractelor sunt condiționate de primirea unor sume de bani mascate prin înțelegeri frauduloase sau contracte fictive. Faptele de corupție au efecte directe asupra noastră, a tuturor. În multe cazuri sumele care se dau mită funcționarilor sunt obținute prin evaziune fiscală, delapidare sau alte infracțiuni. Astfel, banii care ar fi trebuit să ajungă la salarii sau pentru investiții publice intră în buzunarele funcționarilor corupți", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.

Potrivit șefei DNA, corupția se reflectă în calitatea și prețul serviciilor de care beneficiază cetățenii.

"Cetățenii sunt afectați de calitatea drumurilor când recepția lucrării se face plătind mită. Cetățenii plătesc un preț mai mare când se dă mită pentru punerea pe piață a medicamentelor", a explicat ea.

Kovesi a susținut că rezultatele anchetelor DNA trebuie să fie un semnal puternic privind necesitatea unei abordări strategice de prevenire a corupției.

1.250 de persoane inculpate pentru corupţie

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat joi că, în 2015, au fost trimiși în judecată peste 1.250 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu și de cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013.

"În analiza de anul trecut am prezentat cele mai mari cifre de la înființarea instituției. Anul acesta rezultatele sunt mult mai mari. Au fost trimiși în judecată peste 1.250 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu. Au fost trimiși în judecată de cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013: un prim-ministru, cinci miniștri, 16 deputați și cinci senatori. Este cel mai mare număr de demnitari investigați de DNA într-un an. Am instituit măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro. Sunt cele mai impresionante cifre de la înființarea DNA", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.

Șefa DNA a precizat că aproape 500 de persoane cu funcții de conducere au fost trimise în judecată, fapt ce reprezintă o creștere cu 30% față de anul precedent.

Kovesi a menționat că activitatea judiciară a DNA a fost realizată de 33 de procurori care au avut peste 14.700 de participări în ședințe de judecată. Șefa DNA a subliniat că este important ca soluțiile definitive să fie respectate și executate ca și garanție a statului de drept.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-25
Citeste si:
Laura Codruţa Kovesi: DNA a trimis în judecată în 2015 de cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari
Klaus Iohannis: Lupta împotriva corupției trebuie să continue cu motoarele turate la maximum
Laura Codruţa Kovesi: Totalul banilor daţi ca mită în 2015 - 431 milioane euro

TAGURI: ministru, justitie, asuma, propunere, reinvestire, codruta kovesi, conducere, dna
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


FREACA MENTA
27 Feb 2016

UNDE ERA CIND FURAU BICA , UDREA - COCOS SI TOPOLICEANU , BOC , BLAGA , VIDEANU , TENDER , PATRICIU , FONDUL PROPIETATEA DE MINA SI APROBAREA SERVICIILOR ? DE CITE ORI AU STAT LA ACEASI MASA SAU SA INTILNITIN IN INSTITUTI ? CE TOT PROSTITI CETATENI CU LEGILE VOSTRE ? SCOATETI BANI FURATI IMEDIAT PRIN ORCE MIJ;OACE SI PROPIETATI . PE MINE MA INTREABA DE ORCE LEI CARE TREBUIE RECUPERAT . LA EI SE AMINA INTENTIONAT , FIND COMPLICI SI II ARE LA MINA .
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...