2016-12-09 19:37

DEZVALUIRI


Ministrul Oprea, victima propriului PR

 |  21:00
Ministrul Oprea, victima propriului PR

Poţi să conduci un minister cu bune intenţii, dar să ai surpriza unei comunicări deficitare cu contribuabilii! Un asemenea caz este la Ministerul Apărării Naţionale, unde opţiuni profesionale neinspirate, ale celor care girează politica de relaţii publice (public relations – PR), caricaturizează conducerea organismului militar. Proba o constituie observaţiile unui cititor, transmise redacţiei, atent la modul cum PR-ul amintit evoluează mai ales acum, după ieşirea în Piaţa Universităţii a locotenentului Gheorghe Alexandru, un ofiţer ce a semnalat şi în scris că Armata are serioase provocări profesionale. Încă nesoluţionate.

Comunicate desuete

Prima uimire? Comunicatele vizând „Intervenţia armatei în sprijinul populaţiei afectate de viscol şi ninsori”. Cu sintagme standard precum „conform dispoziţiei ministrului apărării naţionale, Gabriel Oprea”.Asta deşi la Pentagon nu există practica unor enunţuri similare vizând deciziile lui Leon Panetta!

Exemplu? Comunicatul Nr. 10 din 28.01.2012 – şi cele din zilele precedente - precizează că„Militari şi mijloace tehnice din unităţile Armatei au continuat să acţioneze, conform dispoziţiei ministrului apărării naţionale, Gabriel Oprea, pentru salvarea persoanelor aflate în pericol şi deblocarea drumurilor în zone afectate de viscol şi de căderile masive de zăpadă”.

Circul imagologic continuă cu fotografiile inserate tot pe website-ul Ministerului Apărării Naţionale, la pagina „Intervenţia armatei în sprijinul populaţiei afectate de viscol şi ninsori”.

Şeful SMG nu contează?

Din opt ilustraţii despre intervenţia armatei la deszăpezire, trei sunt cu ministrul Oprea, una la conferinţa de presă şi două pe lângă soldaţii ce demantelau rezistenţa zăpezii. Apoi, singurii care nu poartă căciulă sau ceva similar sunt demnitarii de serviciu la deszăpezire: Boc, Oprea şi Boagiu...

Într-o fotografie mai apare, tăcut şi misterios – uitându-se în gol... – şi şeful Statului Major General, generalul Dănilă, element pur decorativ, dacă îl comparăm cu predecesorii săi, ce formau un tandem real cu miniştrii lor. Generalul nefiind menţionat în textul explicativ ce însoţeşte fotografia. Deci şeful SMG nu mai contează!

Într-o altă ilustraţie foto, Emil Boc şi Anca Boagiu sunt fascinaţi de retorica lui Gabriel Oprea, ca şi cum acesta ar fi şeful lor. În planul secund, trupele vizitate sunt atât de impresionate de vizita miniştrilor, încât se sprijină în... coada lopeţilor. Tehnica menţionată în comunicatele de presă nu se vede deloc, ceea ce induce convingerea că lopeţile sunt de bază!

Bomboana pe colivă

Prin urmare, structura de relaţii publice, condusă de Tiberiu Frăţilă, purtătorul de cuvânt al MApN, a reuşit: să-l prezinte pe ministrul Oprea drept generalul „Maximus”, doar şi premierul părea că ia notiţe de la el; să-l trimită la... făcut ceai pe şeful SMG; să prezinte iscusit tehnica folosită de efectivele armatei; să insinueze subtil faptul că viscolul a fost de fapt atacul unui inamic răsăritean, fapt ce a determinat intervenţia MApN, autorităţile civile fiind depăşite de situaţie!

Una peste alta, comunicatele amintite, peste fotografiile neprofesional selecţionate şi aiurea comentate, constituie un deserviciu major pentru imaginea Armatei României. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-30

TAGURI: Armata, pr, locotenent Alexandru Gheorghe, ministru, mapn, Gabriel opreaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CETATEAN
30 Ian 2012

Si pana la urma dumneavoastră ce criticati, domnule Petrescu? Faptul ca nu s-au ales bine pozele? Stilul de redactare a comunicatelor? Ca nu am inteles nimic, cu tot respectul. Pana la urma, Armata a intervenit prompt, zic eu. Ca s-au ocupat mai degraba sa-i scoata pe amaratii aia blocati in nameti si mai putin sa-si faca fotografii artistice, nu cred ca e un pacat de neiertat. Iar mentionarea ministrului in comunicate nu e o moda inventata acum. Intotdeauna s-a marsat pe stilul acesta. Cine e fara de pacat sa ridice primul piatra. Sa ne uitam prin Observatorul militar de prin anii cand il conduceati dumneavoastra? Va aduceti aminte de "liderii" pe care ii cultivati dvs? Sorin Encutescu, de exemplu? Era prezent si-n ziar, si la TV si la radio... Dar erau alte vremuri. Oare?
CETATEAN
30 Ian 2012

Iar despre locotenentul Gheorghe, va rog, in numele decentei care va caracterizeaza, sa va abtineti a emite judecati de valoare. Tipul e, cu toata blandetea exprimarii pe care as vrea sa o am, cu lipsa in gestiune la inventarul neuronilor. Impetuozitatea tineretii nu poate justifica gestul lui de a se afisa in uniforma la manifestatia de la Universitate si cu atat mai putin aberatiile debitate dupa. Cine credeti ca ar merita admirati: locotenentii care si-au condus oamenii la deszapezire, salvand vieti omenesti sau locotenentul Gheorghe, cel ocupat cu organizarea alegerilor si preluarea puterii in stat?
TURKMENISTAN
30 Ian 2012

Şi până la urmă ce critică cititorul care a trimis misiva? Faptul că ilustraţiile nu fac un serviciu ministrului, ci un deserviciu premierului? Limba de lemn a comunicatelor? Că nu am înţeles nimic din replica lui fratelo marinelo, fără niciun respect. Nu armata este problema. Ci impostura care strică imaginea unui politician care numai de aşa ceva nu avea nevoie. Invocarea tradiţiei este dovada încremenirii în proiect a unui om care nu a înţeles că anul acesta va fi dat la categoria rezervişti. Păcatul este când faci ceea ce nu ţi se cere. Una este să fie mediatizaţi lideri care au contribuit la intrarea în NATO şi alta cei care ştim unde ne-au adus. Asta dacă în loc de beretă avem minte, nu ambiţii deşarte.
ALEXANDRU
30 Ian 2012

Alde cetăţean vigil, încadrat de la Mizil, cu un cont deloc facil, îngroşat cu un bacil, Gheorghe e doar un pretext, bine ales în acest context. Cu indecenţa ce vă caracterizează cunoaşteţi că nu a venit singur la piaţa invocată, ştiţi maşina cum a fost numerotată, cât a spus în urma instruirii PIC şi cât a mai greşit ...un pic. Întrebarea de final, este batista pe ţambal, tipică celor ce fac comunicate, mai sus menţionate, inepte şi agramate.
MARTOR
30 Ian 2012

În decembrie 1989, un purtător de trese se temea că o listă cu şoptitori va fi dată publicităţii. Şi nu s-a întâmplat aşa. Iar respectivul a ajuns ulterior înstelat. Cum se repetă istoria machiavelismului autohton.
CETATEAN
31 Ian 2012

@turkmenistan, @ Alexandru: in primul rand, opiniile pot fi exprimate civilizat, fara jigniri. Dar asta e o problema pe care nu o putem rezolva asa usor. In al doilea rand, in materie de comunicare, invocarea traditiei nu e u pacat. In timp, fiecare institutie isi creeaza un limbaj de lemn, standardizat, in cadre si tușe care se repeta. E inevitabil. Eu spuneam ca, in general, sefii institutiilor se cam cultiva atunci cand e vorba de comunicare oficiala. Nu am inventat noi asta. Atat. Eu chiar nu am inteles ce critica si ce reclama domnul colonel Petrescu, mai ales ca si domnia sa a lucrat fix in acest domeniu. Astept un raspuns argumentat si civilizat, daca se poate. Chiar si in versuri, dar cu decenta. Nu am jignit pe nimeni pe aici si nici n-o sa incep acum...
LA JOIE DE VIVRE
31 Ian 2012

J'ai lu les lignes signées ironique - cetăţean. Et les réponses. L'article a été généré par un e-vraie lettre, d'une des meilleures personnes de relations publiques que l'armée avait. Notez le ton civilisé de l'auteur de l'article cité. Et sa pondération. El a décidé d'assumer la publication d'une texte diplomate . Le porte-parole d'aujourd'hui est un homme qui dans sa solitude a le droit de rêver, mais ne pas marcher sur la misère des autres et de triompher au prix de trahisons successives. Ne poussez pas votre chance, citoyen simple ...
RADJASIHA
31 Ian 2012

Te îmbată ca și vinul E plăcută ca și mierea, Să ne mai mirăm de faptul Că-i năvală la...Puterea!
CETATEAN
31 Ian 2012

@ LA JOIE DE VIVRE: I trully appreciate how well you express your thoughts in Voltaire's language, therefore I feel I have to fulfill somehow your expectations and answer back in a similar way. Hope Shakespeare's language will do as well... I have never challanged COL Petrescu proffessionalism in public affairs and journalism. As a matter of fact, I agree he is one of the best in this area of expertise that Romanian Armed Forces ever had. All I asked was a clarification about what he criticisez in this article. That's all. I haven't got any reasonable answer yet, neither from you, nor from the previous, only attacks and anger. My point was that the situation was pretty much similar years ago, when COL. Petrescu was in charge, even though he is ( we all agree) one of the best military PR specialists. Let's talk about this, will you?
CETATEANUL "AMBIENTAT"
31 Ian 2012

SERIOS? OARE DE CE NU MA MIRA? DOMNUL OPREA PARE "INZAPEZIT" IN PROPRIUL SAU PROIECT DE IMAGINE! VEZI SI LA PARTIDUL DOMNIEI SALE CUM STA TREABA... IMI PARE O IMAGINE OBOSITA...SI ANCORATA INT-O ROMANIE CEAUSISTA!
VAI, VAI
31 Ian 2012

E, asta mai lipsea sa, va bateti in LIMBI straine. generalul cu patru stele {TRADATORUL} intelege si el ceva?
TISS
31 Ian 2012

TISSSSS TU PLATESTI INTERSTALRII CARE PUBLICA COPYYY PASTE LA RUBRICA DEZVALUIRI__ BRAVO CRESTE TIRAJUUU SI ACCESARII
AMPOITZA
01 Feb 2012

"Cetatene"!,mata esti turmentat.Din articol reiese cla ca ,toate numirile in armata(si,nu numai) se fac pe criterii politice.Acest sef SMG,daca nu era agreat de ospatarul Oprea,mai era numit in functie??!!Si asta e valabil nu numai la SMG,ci si la Comandamente de Arma si mai jos.
AXINTE
02 Feb 2012

Carcoteli . . . tara e sub amenintarilor de viscol si ninsori si unii mor de grija ministrului Oprea. Important este ca acesta a tratat situatia cu multa responsabilitate si a mobilizat militarii sa actioneze in sprijinul oamenilor.
ETNIXA
02 Feb 2012

Ţara e sub ameninţările incompetenţilor şi postacii mapnului salvgardează imaginea protectorului lor prin comentarii demne de o cauză mai bună, eventual pe lună.
DORU
02 Feb 2012

Mda. O noua gaselnita de a-l ataca pe politicianul Oprea, cu toate ca fapta celui hulit are scopul de a mai salva cativa oameni, poate chiar de la moarte. PS: Sansele UNPR de a ramane la Putere si dupa alegerile viitoare au crescut.
FOIAS
03 Feb 2012

Armata va interveni in continuare , la soliciatarea autoritatilor, in sprijinul populatiei, dar ca in orice institutie care se respecta, decizia si ordinul de interventie apartine ministrului apararii si conducerii acesteia.

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Fiul lui Gabriel Oprea, audiat de procurorii DNA Fiul lui Gabriel Oprea a venit miercuri, la sediul DNA, acesta fiind chemat în dosarul morții... 07 Dec 2016 | (0)
Gabriel Oprea, la DNA în dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă Fostul vicepremier Gabriel Oprea a venit, miercuri dimineaţă, la sediul DNA, pentru a i se aduce... 07 Dec 2016 | (0)