2017-01-19 11:00

DEZVALUIRI


Ministrul Oprea, victima propriului PR

 |  21:00
Ministrul Oprea, victima propriului PR

Poţi să conduci un minister cu bune intenţii, dar să ai surpriza unei comunicări deficitare cu contribuabilii! Un asemenea caz este la Ministerul Apărării Naţionale, unde opţiuni profesionale neinspirate, ale celor care girează politica de relaţii publice (public relations – PR), caricaturizează conducerea organismului militar. Proba o constituie observaţiile unui cititor, transmise redacţiei, atent la modul cum PR-ul amintit evoluează mai ales acum, după ieşirea în Piaţa Universităţii a locotenentului Gheorghe Alexandru, un ofiţer ce a semnalat şi în scris că Armata are serioase provocări profesionale. Încă nesoluţionate.

Comunicate desuete

Prima uimire? Comunicatele vizând „Intervenţia armatei în sprijinul populaţiei afectate de viscol şi ninsori”. Cu sintagme standard precum „conform dispoziţiei ministrului apărării naţionale, Gabriel Oprea”.Asta deşi la Pentagon nu există practica unor enunţuri similare vizând deciziile lui Leon Panetta!

Exemplu? Comunicatul Nr. 10 din 28.01.2012 – şi cele din zilele precedente - precizează că„Militari şi mijloace tehnice din unităţile Armatei au continuat să acţioneze, conform dispoziţiei ministrului apărării naţionale, Gabriel Oprea, pentru salvarea persoanelor aflate în pericol şi deblocarea drumurilor în zone afectate de viscol şi de căderile masive de zăpadă”.

Circul imagologic continuă cu fotografiile inserate tot pe website-ul Ministerului Apărării Naţionale, la pagina „Intervenţia armatei în sprijinul populaţiei afectate de viscol şi ninsori”.

Şeful SMG nu contează?

Din opt ilustraţii despre intervenţia armatei la deszăpezire, trei sunt cu ministrul Oprea, una la conferinţa de presă şi două pe lângă soldaţii ce demantelau rezistenţa zăpezii. Apoi, singurii care nu poartă căciulă sau ceva similar sunt demnitarii de serviciu la deszăpezire: Boc, Oprea şi Boagiu...

Într-o fotografie mai apare, tăcut şi misterios – uitându-se în gol... – şi şeful Statului Major General, generalul Dănilă, element pur decorativ, dacă îl comparăm cu predecesorii săi, ce formau un tandem real cu miniştrii lor. Generalul nefiind menţionat în textul explicativ ce însoţeşte fotografia. Deci şeful SMG nu mai contează!

Într-o altă ilustraţie foto, Emil Boc şi Anca Boagiu sunt fascinaţi de retorica lui Gabriel Oprea, ca şi cum acesta ar fi şeful lor. În planul secund, trupele vizitate sunt atât de impresionate de vizita miniştrilor, încât se sprijină în... coada lopeţilor. Tehnica menţionată în comunicatele de presă nu se vede deloc, ceea ce induce convingerea că lopeţile sunt de bază!

Bomboana pe colivă

Prin urmare, structura de relaţii publice, condusă de Tiberiu Frăţilă, purtătorul de cuvânt al MApN, a reuşit: să-l prezinte pe ministrul Oprea drept generalul „Maximus”, doar şi premierul părea că ia notiţe de la el; să-l trimită la... făcut ceai pe şeful SMG; să prezinte iscusit tehnica folosită de efectivele armatei; să insinueze subtil faptul că viscolul a fost de fapt atacul unui inamic răsăritean, fapt ce a determinat intervenţia MApN, autorităţile civile fiind depăşite de situaţie!

Una peste alta, comunicatele amintite, peste fotografiile neprofesional selecţionate şi aiurea comentate, constituie un deserviciu major pentru imaginea Armatei României. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-30

TAGURI: Armata, pr, locotenent Alexandru Gheorghe, ministru, mapn, Gabriel opreaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CETATEAN
30 Ian 2012

Si pana la urma dumneavo astră ce criticati, domn ule Petrescu? Faptul ca n u s-au ales bine pozele? Stilul de redactare a com unicatelor? Ca nu am inte les nimic, cu tot respect ul. Pana la urma, Armata a intervenit prompt, zic eu. Ca s-au ocupat mai de graba sa-i scoata pe amar atii aia blocati in namet i si mai putin sa-si fac a fotografii artistice, n u cred ca e un pacat de n eiertat. Iar mentionarea ministrului in comunicate nu e o moda inventata ac um. Intotdeauna s-a marsa t pe stilul acesta. Cine e fara de pacat sa ridice primul piatra. Sa ne uit am prin Observatorul mili tar de prin anii cand il conduceati dumneavoastra? Va aduceti aminte de "li derii" pe care ii cultiva ti dvs? Sorin Encutescu, de exemplu? Era prezent s i-n ziar, si la TV si la radio... Dar erau alte vr emuri. Oare?
CETATEAN
30 Ian 2012

Iar despre locotenentul G heorghe, va rog, in numel e decentei care va caract erizeaza, sa va abtineti a emite judecati de valoa re. Tipul e, cu toata bla ndetea exprimarii pe care as vrea sa o am, cu lips a in gestiune la inventar ul neuronilor. Impetuozit atea tineretii nu poate j ustifica gestul lui de a se afisa in uniforma la m anifestatia de la Univers itate si cu atat mai puti n aberatiile debitate dup a. Cine credeti ca ar mer ita admirati: locotenenti i care si-au condus oamen ii la deszapezire, salvan d vieti omenesti sau loco tenentul Gheorghe, cel oc upat cu organizarea alege rilor si preluarea puteri i in stat?
TURKMENISTAN
30 Ian 2012

Şi până la urmă ce cr itică cititorul care a t rimis misiva? Faptul că ilustraţiile nu fac un s erviciu ministrului, ci u n deserviciu premierului? Limba de lemn a comunic atelor? Că nu am înţel es nimic din replica lui fratelo marinelo, fără niciun respect. Nu armata este problema. Ci impost ura care strică imaginea unui politician care num ai de aşa ceva nu avea n evoie. Invocarea tradiţi ei este dovada încremeni rii în proiect a unui om care nu a înţeles că anul acesta va fi dat la categoria rezervişti. P catul este când faci ce ea ce nu ţi se cere. Una este să fie mediatizaţ i lideri care au contribu it la intrarea în NATO i alta cei care ştim un de ne-au adus. Asta dacă în loc de beretă avem minte, nu ambiţii deşar te.
ALEXANDRU
30 Ian 2012

Alde cetăţean vigil, î ncadrat de la Mizil, cu u n cont deloc facil, îngr oşat cu un bacil, Gheorg he e doar un pretext, bin e ales în acest context. Cu indecenţa ce vă car acterizează cunoaşteţi că nu a venit singur la piaţa invocată, ştiţ i maşina cum a fost nume rotată, cât a spus în urma instruirii PIC şi c ât a mai greşit ...un p ic. Întrebarea de final, este batista pe ţambal, tipică celor ce fac com unicate, mai sus menţion ate, inepte şi agramate.
MARTOR
30 Ian 2012

În decembrie 1989, un pu rtător de trese se temea că o listă cu şoptito ri va fi dată publicită ţii. Şi nu s-a întâmp lat aşa. Iar respectivul a ajuns ulterior înstel at. Cum se repetă istori a machiavelismului autoht on.
CETATEAN
31 Ian 2012

@turkmenistan, @ Alexandr u: in primul rand, opinii le pot fi exprimate civil izat, fara jigniri. Dar a sta e o problema pe care nu o putem rezolva asa us or. In al doilea rand, in materie de comunicare, i nvocarea traditiei nu e u pacat. In timp, fiecare institutie isi creeaza un limbaj de lemn, standard izat, in cadre si tușe c are se repeta. E inevitab il. Eu spuneam ca, in gen eral, sefii institutiilor se cam cultiva atunci ca nd e vorba de comunicare oficiala. Nu am inventat noi asta. Atat. Eu chiar nu am inteles ce critica si ce reclama domnul colo nel Petrescu, mai ales ca si domnia sa a lucrat fi x in acest domeniu. Astep t un raspuns argumentat s i civilizat, daca se poat e. Chiar si in versuri, d ar cu decenta. Nu am jign it pe nimeni pe aici si n ici n-o sa incep acum...
LA JOIE DE VIVRE
31 Ian 2012

J'ai lu les lignes signé es ironique - cetăţean. Et les réponses. L'arti cle a été généré par un e-vraie lettre, d'une des meilleures personnes de relations publiques q ue l'armée avait. Notez le ton civilisé de l'aut eur de l'article cité. E t sa pondération. El a d écidé d'assumer la publ ication d'une texte diplo mate . Le porte-parole d' aujourd'hui est un homme qui dans sa solitude a l e droit de rêver, mais n e pas marcher sur la mis re des autres et de trio mpher au prix de trahison s successives. Ne poussez pas votre chance, citoye n simple ...
RADJASIHA
31 Ian 2012

Te îmbată ca și vinul E plăcută ca și mierea , Să ne mai mirăm de fa ptul Că-i năvală la... Puterea!
CETATEAN
31 Ian 2012

@ LA JOIE DE VIVRE: I tr ully appreciate how well you express your thoughts in Voltaire's language, therefore I feel I have t o fulfill somehow your ex pectations and answer ba ck in a similar way. Hope Shakespeare's language w ill do as well... I have never challanged COL Petr escu proffessionalism in public affairs and journa lism. As a matter of fact , I agree he is one of th e best in this area of ex pertise that Romanian Arm ed Forces ever had. All I asked was a clarificatio n about what he criticise z in this article. That's all. I haven't got any r easonable answer yet, nei ther from you, nor from t he previous, only attacks and anger. My point was that the situation was pr etty much similar years a go, when COL. Petrescu wa s in charge, even though he is ( we all agree) one of the best military PR specialists. Let's talk a bout this, will you?
CETATEANUL "AMBIENTAT"
31 Ian 2012

SERIOS? OARE DE CE NU MA MIRA? DOMNUL OPREA PARE " INZAPEZIT" IN PROPRIUL SA U PROIECT DE IMAGINE! VEZ I SI LA PARTIDUL DOMNIEI SALE CUM STA TREABA... IM I PARE O IMAGINE OBOSITA. ..SI ANCORATA INT-O ROMAN IE CEAUSISTA!
VAI, VAI
31 Ian 2012

E, asta mai lipsea sa, va bateti in LIMBI straine. generalul cu patru stele {TRADATORUL} i ntelege si el ceva?
TISS
31 Ian 2012

TISSSSS TU PLATESTI INTER STALRII CARE PUBLICA COPY YY PASTE LA RUBRICA DEZVA LUIRI__ BRAVO CRESTE TI RAJUUU SI ACCESARII
AMPOITZA
01 Feb 2012

"Cetatene"!,mata esti tur mentat.Din articol reiese cla ca ,toate numirile i n armata(si,nu numai) se fac pe criterii politice. Acest sef SMG,daca nu era agreat de ospatarul Opre a,mai era numit in functi e??!!Si asta e valabil nu numai la SMG,ci si la Co mandamente de Arma si mai jos.
AXINTE
02 Feb 2012

Carcoteli . . . tara e su b amenintarilor de viscol si ninsori si unii mor d e grija ministrului Oprea . Important este ca acest a a tratat situatia cu mu lta responsabilitate si a mobilizat militarii sa a ctioneze in sprijinul oam enilor.
ETNIXA
02 Feb 2012

Ţara e sub ameninţăril e incompetenţilor şi po stacii mapnului salvgarde ază imaginea protectorul ui lor prin comentarii de mne de o cauză mai bună , eventual pe lună.
DORU
02 Feb 2012

Mda. O noua gaselnita de a-l ataca pe politicianul Oprea, cu toate ca fapta celui hulit are scopul d e a mai salva cativa oame ni, poate chiar de la moa rte. PS: Sansele UNPR de a ramane la Putere si du pa alegerile viitoare au crescut.
FOIAS
03 Feb 2012

Armata va interveni in co ntinuare , la soliciatare a autoritatilor, in sprij inul populatiei, dar ca i n orice institutie care s e respecta, decizia si or dinul de interventie apar tine ministrului apararii si conducerii acesteia.

Adauga un comentariu

Random image