2017-01-23 20:51


Mircea Banias, luat în colimator alături de Baaklini. A primit de curând NUP. Senatorul PDL de Constanţa a mai fost cercetat şi în dosarul „UCM Reşiţa”

 |  19:12
Mircea Banias, luat în colimator alături de Baaklini. A primit de curând NUP. Senatorul PDL de Constanţa a mai fost cercetat şi în dosarul „UCM Reşiţa”
Senatorul PDL de Constanţa MirceaBanias a intrat în atenţia presei la sfârşitul lunii decembrie 2010, după ceprocurorii anticorupţie l-au pus sub acuzare pentru favorizarea infractoruluiîn dosarul “UCM Reşiţa”, cu un prejudiciu de 60 de milioane de euro. DirecţiaNaţională Anticorupţie l-a acuzat că ar fi intervenit pentru urgentareaexportului a patru motoare electrice cumpărate de la UCM Reşiţa de către omulde afaceri libanez Said Baaklini. Ancheta procurorilor a scos la iveală faptulcă achiziţionarea motoarelor vechi de 20 de ani a servit ca paravan pentrurestituirea ilegală de TVA în cuantum de 60 de euro, fapt care a dus laarestarea preventivă a omului de afaceri libanez, alături de doi directori dela UCM Reşiţa şi de şeful Administraţiei Porturilor Maritime. Cu toate acesteaînsă, procurorii anticorupţie au dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) încazul lui Mircea Banias.

Said Baaklini, libanezul acuzatde evaziune fiscală ca urmare a cumpărării unor motoare de la UCM Reşiţa, adeclarat în instanţă că a cerut „din greşeală” restituirea de TVA în cuantum de60 de milioane de euro. Libanezul a explicat Completului de cinci judecători alCurţii Supreme, la termenul din 20 ianuarie, că în loc să ceară restituirea deTVA pentru factura unei prime tranşe de cinci milioane de euro, a cerutrestituirea pentru o factură făcută în avans pentru toată valoareacontractului, respectiv 250 de milioane de euro. Declaraţia a fost făcută cuocazia dezbaterilor pe recursul declarat de Said Baaklini împotriva deciziei deprelungire a perioadei de arest preventiv, dar şi de directorul executiv al UCMReşiţa, Adrian Coriolan Preda, directorul general Adrian Chebuţiu şi şefulAdministraţiei Porturilor Maritime, Eugen Bogatu.“Eu personal nu am cerutrestituirea TVA-ului, a fost o greşeală. Când a venit contabila din concediulmedical, această greşeală a fost rectificată: cererea de renunţare a fostdepusă pe 25 noiembrie la ANAF. Încheierea contractului între societatea mea şiUCM Reşiţa a avut loc în condiţiile legii”, a spus în faţa instanţei Said Baaklini.Omul de afaceri a precizat că obiectul contractului era furnizarea, instalareaşi punerea în funcţiune a unor generatoare de energie electrică în Guineea.„Preţul contractului era de 250 de milioane de euro, prima tranşă fiind decinci milioane de euro. A fost emisă o factură în avans pentru toată valoareacontractului, iar noi trebuia să cerem restituirea de TVA pentru factura decinci milioane de euro. De aici a început tot circul”, a mai spus Said Baaklini.

Baaklini a dat fuga în Liban“după analize”

Omul de afaceri a mai spusjudecătorilor că nu a avut niciodată intenţia de a fugi din ţară. „Vreau săsubliniez un singur lucru: eu nu am fugit din ţară. Pe 27 noiembrie l-am sunatpe un coleg de-al meu din Constanţa, iar acesta mi-a spus că procurorul a opritnava (n.n. - încărcată cu generatoarele) care trebuia să plece spre Guineea.(…) Procurorul m-a rugat să trimit la Parchet documentaţia, a doua zi, la ora10.00. Deoarece următoarea zi era duminică i-am spus că nu voi reuşi să otrimit atât de dimineaţă, iar el a fost de acord să o trimit la ora 16.00”, aspus Baaklini. „Am sunat-o pe colega mea şi i-am spus să pregătească dosarul.În aceeaşi zi am plecat la Sofia, neştiind că sunt urmărit sau că nu am voie săpărăsesc ţara. La Sofia am avut o întâlnire de afaceri, dar m-am simţit rău,aşa că am plecat spre Liban pentru analize, urmând să mă întorc în Românialuni, la ora 10.00. Avionul a plecat pe pistă, dar, brusc, motoarele s-au opritpe la punctul de decolare şi a venit poliţia în avion”, a spus Said Baaklini.„M-am ridicat şi m-am prezentat poliţiei. Am fost oprit la aeroport ca unterorist din cauza originii mele libaneze. Am rugat autorităţile bulgare să mătrimită de urgenţă în România, însă am stat 25 de zile în arest preventiv”, amai spus Said Baaklini.Libanezul a fost eliberat din arest preventiv olună mai târziu, împreună cu directorul Administraţiei Portului Constanţa,Eugen Bogatu, şi cei doi directori de la UCM Reşiţa.

250 de milioane de euro pentrupatru motoare vechi

Potrivit DNA, preşedinteleConsiliului de Administraţie şi directorul general de la SC UCM Reşiţa SA,Adrian Chebuţiu, şi directorul executiv al aceleiaşi societăţi, Adrian CoriolanPreda, au fost cercetaţi penal pentru evaziune fiscală, asociere în vedereasăvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şidouă infracţiuni de fals intelectual. De asemenea, libanezul Said Baaklini,administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, este acuzat de evaziunefiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vedereasăvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Din ordonanţa de punere în mişcarea acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în data de 31 august2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură învaloare de 250 de milioane de euro plus TVA către SC Libarom Agri SRL Bucureşticare a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale,aflate pe stoc de peste 20 de ani, a căror valoare reală era de numai 200.000de euro. “Pentru a realiza stabilirea taxelor (TVA) care ar fi condus laobţinerea, fără drept, a unor sume de bani sub formă de restituiri din bugetulde stat, inculpatul Said Baaklini a fost ajutat de inculpatul Chebuţiu Adrian.Astfel, acesta din urmă, în calitate de director general al SC UCM Reşiţa SA, aîncheiat în numele şi pe seama SC UCM Reşiţa SA, patru contracte, dintre careunul cu SC Libarom Agri SRL, având o valoare supraevaluată, iar cu SC BetaTrading & Investment SRL şi SC Mike Trading & Investment SRL alte treicontracte pur fictive”, arată procurorii DNAîntr-un comunicat din 10 februarie, prin care anunţau trimiterea în judecată ainculpaţilor. „Prin încheierea ultimelor trei contracte s-a încercat creareaaparenţei de legalitate asupra executării contractului de vânzare la preţsupraevaluat a celor patru motoare vechi. La rândul său, inculpatul PredaCoriolan Adrian, în calitate de director executiv al SC UCM Reşiţa SA, aîntocmit efectiv contractele sus menţionate şi a dispus facturarea sumeloraferente acestora, cunoscând caracterul fictiv al prestaţiilor presupuse decontractele respective”, notează anchetatorii. „Pentru ca restituirea de TVAaferentă tranzacţiei fictive să nu fie verificată şi descoperită de cătreautorităţile de stat în domeniu, Said Baaklini a făcut demersuri pentru aexporta cele patru motoare către o societate comercială din Republica Guineeaîncercând să îndepărteze aceste mărfuri de pe teritoriul României. Având învedere caracterul urgent al acestei măsuri, Said Baaklini a beneficiat deajutorul inculpatului Bogatu Eugen care, în cursul lunii noiembrie 2010, încalitatea sa de director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul CNAPM, i-afurnizat informaţii şi i-a acordat consultanţă (...)”, arată DNA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image