2017-01-23 10:29


Misterul cupolei de 20 de milioane de euro

 |  21:00
Misterul cupolei de 20 de milioane de euro

Acoperişul de 20 de milioane de euro nu a fost culisat decât o singură dată de la inaugurare, deşi Steaua, echipa care a jucat cel mai mult aici, a făcut astfel de demersuri pentru toate meciurile. După gazonul de sute de mii de euro care a cedat la debut, Naţional Arena se confruntă cu o altă problemă.

Pentru a acoperi totul, autorităţile au inventat tot felul de scuze timp de două luni, iar în prezent, varianta oficială este că s-a infiltrat apă în acoperiş chiar înainte de partida Steaua - Voinţa Sibiu. Cu toate că nu făcea parte din proiectul iniţial al stadionului, acoperişul retractabil a fost introdus la cererea primarului Sorin Oprescu. Costul iniţial a fost de 14 milioane de euro fără TVA, însă ulterior a crescut.

Conform constructorului, dar şi site-ului oficial al Arenei Naţionale, „acoperişul interior retractabil măreşte posibilitatea utilizării stadionului ca arenă polivalentă timp de 365 de zile pe an, protejând terenul de fenomenele meteorologice şi asigurând, astfel, un spaţiu acoperit pentru concerte, festivaluri sau alte tipuri de evenimente”. Numai că în trei luni a fost culisat o singură dată, la derby-ul Steaua - Rapid.

Ulterior, toate cererile grupării roş-albastre au fost refuzate. „Au fost invocate tot felul de motive. De fiecare dată altele. Cei de la UEFA chiar ne-au recomandat la meciurile din cupele europene să închidem acoperişul, dar primăria ne-a refuzat. Ba că n-am făcut cererea cu trei zile înainte, ba că e prea frig. Acum, la meciul cu Voinţa Sibiu, când 10.000 de oameni au stat în ploaie, ne-au zis că s-a stricat softul şi trebuie să vină omul din Germania sau Elveţia să îl repare”, afirmă directorul sportiv al Stelei, Narcis Răducan.

Este sau nu este stricat?

Situaţia rămâne învăluită în mister. În timp ce primarul Sorin Oprescu aruncă toată răspunderea pe UEFA pentru nefolosirea acoperişului, constructorii, în a căror garanţie se află stadionul, afirmă că de vină ar fi apa care s-ar fi infiltrat. „Nu a fost activat pentru că astea erau indicaţiile UEFA. Acoperişul funcţionează, dar am înţeles că nu poate fi acţionat dacă sunt sub 7 grade pentru că se adună zăpadă şi gheaţă”, a spus edilul. În schimb, viceprimarul Mircea Raicu a purtat o discuţie cu antreprenorul şi afirmă că în momentul de faţă există o mică disfuncţionalitate în sistem. „Am discutat cu cei care l-au construit pentru a nu greşi. Acoperişul merge cu condiţia ca deschiderea să aibă loc cu două ore înainte să înceapă fenomenul meteo respectiv. Stadionul are staţie meteo, aşa că nu e nici o problemă din acest punct de vedere. Se pare că întâmpină acum anumite dificultăţi cu infiltraţiile în zona fixă a acoperişului, dar sunt remediabile”, a declarat Raicu pentru „Puterea”.

Blocat pentru datorii?

O altă variantă ar fi faptul că cei de la Max Bogl ar fi blocat orice mutare din cauza faptului că autorităţile nu şi-au achitat datoria pentru finalizarea stadionului. „Ştim că trebuie să facem o plată şi asta cel mai probabil la începutul anului viitor. Nu cred că mai avem de achitat mai mult de 200 de milioane de lei”, a adăugat Raicu. Până la încheierea conturilor dintre cele două părţi, acoperişul este în garanţia constructorului, care nu doreşte să rişte stricarea lui până când nu îl va preda autorităţilor. De altfel, Max Bogl a anunţat, printr-un comunicat, că primăria nu a luat momentan în exploatare acoperişul.

Cum să cauţi o oră un loc de parcare!

La ora 22.05 juca Steaua cu Larnaca. Ştiam că s-au dat toate biletele, iar din cauza asta, pe lângă Arena Naţională o să fie nebunie, de oameni, de maşini, de tot, că aşa e în România. De aceea, hotărăsc să mă urc în maşină şi să plec cu un prieten la meci cu mai mult de o oră şi jumătate înainte de startul partidei, cu gândul că o să găsesc un loc de parcare, cât de cât mai aproape de stadion.

Am ajuns în Pantelimon la ora 20.50 şi, cu 500 de metri până la intersecţia cu Bulevardul Basarabiei, mă uit în stânga şi în dreapta, în faţă şi în spate după un loc de parcare, nimic, nici unul. O iau spre stadion, nici gând. Mă bag printre blocuri, nici urmă de loc liber. Chiar dacă am o maşină de mici dimensiuni, pe care poţi să o „bagi” peste tot, acum nici nu a mai fost vorba. Şi ca mine erau o groază de suporteri cu maşinile care căutau disperaţi un loc de parcare, indiferent că mergeau pe contrasens sau pe interzis.

Am ieşit iar pe Bulevardul Basarabiei şi am luat-o spre Costin Georgian, merg aproape un kilometru, în speranţa că trebuie să existe şi pentru mine 2,5 metri unde pot să las maşina. Nu a fost să fie. Era ceasul 21.30. O iau iar printre blocuri, pe zeci de străduţe. Sincer, nici nu ştiam pe unde sunt şi pe unde am ajuns. Într-un final, la un capăt de stradă care era la fel de îngustă ca un trotuar, nemaiavând răbdarea necesară, hotărăsc să îmi las maşina la 5 centimetri de o altă maşină, chiar dacă obturam destul de mult acea „alee”. Şi uite aşa, după o oră de căutări, mă îndrept pe jos rapid spre stadion, pentru că de unde lăsasem maşina, mai aveam cel puţin un kilometru până la „destinaţie”. Şi acolo ce să vezi? Mii de oameni care aşteptau la porţile de intrare, cu doar 15 minute înainte de fluierul de start.

Asta s-a întâmplat înaintea meciului Steaua – AEK Larnaca, aşa a fost şi la România – Franţa, şi aşa va fi cu siguranţă la Finala Ligii Europa, de pe 9 mai, evenimentul numărul unu anul viitor în România. Chiar dacă Arena Naţională este amplasată într-un loc favorabil defluirii pietonale şi auto, atunci cânt meciul se dispută cu casa închisă va fi întotdeauna haos de nedescris, chiar dacă primăria se chinuie să facă acum o parcare supraterană lângă stadion, însă care va fi gata abia la jumaătatea lui 2012.

Va fi gata pentru finala din 2012?

Construită între 2008 şi 2011, Naţional Arena a costat 220 de milioane de euro, cu mult peste estimările iniţiale. Stadionul de categoria ELITE are o capacitate de 55.000 de locuri, dintre care 20.000 sunt la Tribuna I. Conform site-ului oficial, are 94 de căi de acces, 270 de locuri pentru persoanele cu handicap, parcare subterană cu 192 de locuri, 7 puncte de prim-ajutor, un cabinet antidoping şi 62 de puncte de vânzare. Pentru construcţia arenei s-au folosit 700 de tone de cabluri metalice, 67.000 de metri cubi de beton şi 7.200 de tone armătură. Pe 9 mai 2012 se va disputa finala Ligii Europa, cel mai mare eveniment sportiv al Capitalei din ultimele două decenii. În ultima perioadă, tot mai multe voci au anunţat că există mai multe probleme care trebuie remediate pentru a găzdui finala competiţiei. „Autocarul nu are cum să intre la vestiare, o ia pe la intrarea invalizilor. La parcarea subterană sunt doar lifturi, nu au scări”, afirmă contestatarii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-16

TAGURI: National Arena, cupola retractabila, acoperis, Steaua, probleme, Raicu, datorii, primarieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

STELIAN
23 Dec 2011

Asta nu este decât o altă afacere de-a lui Oprescu. Sorin Oprescu îşi trage bani din orice, totul, evident, făcut pe spatele bucureştenilor.
GEORGE
23 Dec 2011

Mă întreb când va începe DNA-ul să ia act de toate matrapazlacurile şarlatanului de Oprescu. În ce ţară trăim, unde un hoţ precum Oprescu conduce o capitală europeană?!!!!!!!
OSCAR
23 Dec 2011

Oprescu nu e în stare să facă nimic. Caută doar să tragă bani de peste tot.
TULIP
23 Dec 2011

Stadionul este o afacere a lui Oprescu cu baronul PSD, Marian Oprisan! Acesti doi indivizi si-au dat mana si apoi au bagat-o in buzunarele bucurestenilor!
LIVIU
23 Dec 2011

Oprescu trebuie sa mearga de urgenta la puscarie! Dupa afacerea cu echipamentele medicale din spitale si asta cu stadionul nu mai are scapare! DEMISIA BAIETE!
SILVIUS
23 Dec 2011

Ce a facut Oprescu??? Nimic... a ba da isi baga bani in buzunar.
ADELA
23 Dec 2011

Doamne in ce tara traim, cand il va lua DNA-ul pe Oprescu asta pentru toate tampeniile care le faci, cand????? In ce tara traim.
FLORINA
23 Dec 2011

si de acolo ai scos bani oprescu?!
VIOREL
23 Dec 2011

alta afacere zbunghita de-a lui oprescu, sorine, lasa-ne tata!!!
TEO
23 Dec 2011

Este un stadion facut de Oprescu, deci sa nu ne agitam ca ar functiona. E NORMAL sa fie stricata cupola.
EUGEN
23 Dec 2011

Oprescu nu a fost in stare sa rezolve probleme de termoficare, transport si poluare ale Bucurestiului si vrem de la el sa avem cupola functionala? Sa fim seriosi ...
MAVERICK777
23 Dec 2011

O alta afacere de-a lui Oprescu! Probabil acum vor trebui reparatii, de unde se lasa comision la primarie.
ANDREI MARCU
23 Dec 2011

Nici nu mai stiu pe ce planeta traim, din moment ce un sarlatan ca Oprescu a ajuns sa fie primarul unei capitale. Omul asta ar trebui vanat de DNA zi si noapte pentru cate a facut!
MENUMORUT
23 Dec 2011

Cupola platita din banii bucurestenilor, cupola neutilizata in folosul bucurestenilor, cupola ce va fi reparata sau inlocuita din banii bucurestenilor. Tipic Oprescu, deci sa nu se astepte la prea multe voturi de la noi.
GABI
23 Dec 2011

Ne fura Oprescu asta cum poate si prin orice mijloace. Rusine!
MITRAN
23 Dec 2011

Omul asta nu e in stare de nimic, el vrea doar sa se imbogateasca de pe urma bucurestenilor, atat.
ANDRA
23 Dec 2011

Oprescu ne fura din orice, la orice ora din zi si din noapte.
SEB15
23 Dec 2011

Oprescu ia bani de unde poate si el, adica de peste tot.
SOFIA
23 Dec 2011

DNA-ul ar trebui sa faca ceva; suntem singura capitala europeana care are un asa hot ca Oprescu.
CAMELIA
23 Dec 2011

Sunt sigura ca asta este o alta afacere de-a lui Oprescu.
CARLA
24 Dec 2011

Oprescu nu este capabil de nimic, de absolut nimic. Ne fura intr-una. Jos cu el!!!
CATA
26 Ian 2012

Este un super stadion dar gazonul il strica.Speram ca nu va fi asa si pe 9 Mai!!!

Adauga un comentariu

Random image