2017-01-19 10:55

DEZVALUIRI


Mituitorul lui Fătuloiu, eliberat de tribunal

 |  20:35
Mituitorul lui Fătuloiu, eliberat de tribunal
TribunalulBucureşti a decis, ieri, cercetarea în stare de libertate a omului de afacerigălăţean Cătălin Chelu, cel care ar fi încercat mituirea secretarului de statîn MAI Dan Fătuloiu, precum şi a celorlalţi trei acuzaţi din dosar. Deciziatribunalului - care vine după ce în urmă cu o zi a fost audiat chestorulFătuloiu - poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Înacest proces, Cătălin Chelu este judecat pentru dare de mită şi cumpărare deinfluenţă. Ceilalţi trei apropiaţi ai săi, Niţache Ştefan Badea, Cristi AntonelBunu şi Gabriel Constantinescu, sunt judecaţi pentru complicitate la dare demită.

Îndosarul "mită la MAI", Chelu este acuzat că, din august şi până în 12noiembrie 2010, "i-a promis chestorului-şef Dan Valentin Fătuloiu"suma de un milion de euro. În schimbul banilor, Fătuloiu - care, potrivitprocurorilor DNA, a fost "denunţător" în acest dosar - trebuia ca, încalitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor(MAI), să "îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu,respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor dindosarele penale având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin Constantinşi persoanele apropiate acestuia".

Fătuloiu,prins cu minciuna

DanValentin Fătuloiu a recunoscut, marţi, în faţa instanţei TribunaluluiBucureşti, că familia sa avea afaceri cu societatea Alprom, condusă de CătălinChelu, după ce Antonel Bunu a prezentat judecătorului documente contabile dincare rezultă legăturile de afaceri.

Întimpul audierii, Antonel Bunu l-a întrebat pe Fătuloiu dacă membri ai familieisale au derulat afaceri cu societatea Alprom, acesta răspunzând, în douărânduri, "categoric nu". "Nu am nici o rudă de nici un gradimplicată în activităţi cu societatea Alprom şi care să beneficieze debeneficii materiale", a susţinut Fătuloiu în faţa instanţei.

AntonelBunu, administratorul Alprom, a prezentat apoi instanţei mai multe documente contabile,spunând că acestea dovedesc afirmaţiile sale potrivit cărora "familiadomnului Fătuloiu avea interese mari la Alprom, care în ultima vreme ajunsesela Cătălin Chelu". Potrivit documentelor date judecătorului, firma soţieichestorului, Carmen Fătuloiu, ar fi derulat mai multe afaceri cu societateaAlprom.

Bunua mai susţinut că şi firma socrului lui Fătuloiu, Ion Oancea, a derulat afacericu societatea Alprom pe vremea fostei conduceri, precum şi o firmă a văruluichestorului, stabilit în Germania.

Dupăce judecătorul a primit documentele de la Bunu, Fătuloiu a recunoscut că maimulţi membri ai familiei sale au derulat afaceri cu societatea Alprom. "Înanul 2002, socrul meu, Ion Oancea, şi Ştefan Badea au avut o firmă ce arealizat afaceri cu Alprom privind achiziţionarea de cherestea şi masălemnoasă. (...) Ambele societăţi, Pan Carmi şi Mondo Mobil, au derulatcontracte cu Alprom. Ele erau ale vărului meu, Bălăşoi, care locuieşte înGermania. Aceste afaceri au fost corecte, nefiind probleme cu statul. Nu cunoscactivităţile soţiei mele în aceste firme şi nici ce comisioane încasa. Ea eraadministratorul acestor firme. Acţionarul majoritar era vărul meu dinstrăinătate. (...) Nu am fost la Registrul Comerţului pentru a-mi da acordul casoţia mea să facă firmele la adresa de domiciliu", a declarat Fătuloiu.

Întrebatdespre cum un document secret al IGPR privindu-l pe inculpatul Bunu a fostgăsit la percheziţii în maşina acestuia din urmă, Fătuloiu a precizat că fiulsău "nu avea acces la documentele de serviciu" ale sale. El nu aputut explica această scurgere de informaţie din cadrul instituţiei.

„Chelueste foarte dur când nu se respectă tranzacţiile"

Fătuloiuşi fiul acestuia, ambii denunţători în acest dosar, au reiterat acuzaţiile dedare de mită aduse la adresa celor patru. În depoziţia sa, Fătuloiu a arătatinstanţei că nu este în duşmănie sau relaţii de prietenie cu nici unul dintrecei patru inculpaţi în dosar şi că a aflat despre faptul că omul de afaceriCătălin Chelu doreşte să-i ofere o mită de un milion de euro de la fiul său,Alexandru, care aflase acest fapt de la Ştefan Badea, moment în care a şi făcutautodenunţul, restul acţiunilor sale şi ale fiului său fiind făcute sub comandaprocurorului de caz.

Întrebatdespre posibile ameninţări aduse direct sau indirect de către inculpaţii dindosar sau de alte persoane, Fătuloiu a arătat că la una dintre întâlnirilefiului său cu afaceristul Ştefan Badea, acesta i-ar fi povestit că "omulde afaceri Cătălin Chelu este foarte dur când nu se respectă tranzacţiile"şi că este în stare să angajeze un ucrainean pentru "lezarea" sa saua familiei sale.

Fătuloiua confirmat şi momentul flagrantului, precizând că în acea zi a mers cu Chelula maşina acestuia, de unde, la indicaţiile omului da afaceri gălăţean, aridicat o pungă de plastic, transparentă, cu "teancuri, fişicuri debani".

Întrebatde avocaţi cum comentează mai multe pasaje din înregistrările ambientale,despre care apărătorii au susţinut că ele reprezintă practic "tocmealachestorului cu privire la suma ce urma să o primească de la Chelu",Fătuloiu a arătat fie că nu-şi mai aminteşte unele pasaje, fie că nu a afirmatastfel de lucruri, precizând că "niciodată nu a cerut bani de lainculpaţi".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image