2017-01-22 14:16

DEZVALUIRI


Mizeria de sub preşul poliţiştilor. În plină criză a restructurărilor, război între sindicatele din MAI

 |  18:10
Mizeria de sub preşul poliţiştilor. În plină criză a restructurărilor, război între sindicatele din MAI
Acuzaţii de corupţie, nepotisme, informaţii potrivit căroraun sindicat nu este legal; toate acestea vin pe fondul anunţatelor disponibilizăridin Ministerul Administraţiei şi Internelor. Liderii a două dintre sindicatelereprezentative, SNAP şi SNPPC, îşi aruncă acuzaţii reciproce. Liderii SNAP susţincă actuala conducere a SNPPC negociază fără drept cu Ministerul de Interne,atât timp cât la nivelul organizaţiei nu s-au organizat alegeri la termenpentru numirea preşedintelui, vicepreşedintelui şi secretarului general. Decealaltă parte, conducerea SNPPC susţine că funcţionează în baza unor hotărârijudecătoreşti definitive.

Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) a datpulicităţii un comunicat de presă potrivit căruia SNPPC este un „sindicat carenu mai are nici un lider. Autoproclamaţii lideri nu mai au legitimitate dinluna ianuarie 2009 întrucât la acea dată le-a expirat mandatul luat prin fraudă,întrucât nu a fost validat de instanţele de judecată. Nu au respectat statutul şinu au făcut Congresul ordinar la timp de teama de a nu mai fi aleşi, tocmai cuscopul de a-şi rotunji cât mai mult conturile personale şi avantajele de peurma sindicatului”. Astfel, spun liderii SNAP, „tot ce au semnat, tot ce aunegociat este lovit de nulitate absolută. Din acest motiv sunt bătaia de joc atuturor, intră în combinaţii duplicitare, dar, mai rău decât atât, încearcă săblameze şi pe alţii care într-adevăr reuşesc lucruri bune pentru membrii lor şipentru poliţişti”.

Avansaţi în grad, deşi erau suspendaţi

Potrivit comunicatului SNAP, cei din SNPPC „şi-au angajat soţiile şi copiii înMAI în locuri călduţe şi ferite de ochii lumii, fără să îndeplinească condiţiilelegale. Şi-au însuşit grade profesionale prin falsuri şi fraude; au ajuns pestenoapte din agenţi, ofiţeri numai pentru că sunt lideri SNPPC şi au făcutcompromisuri în numele oamenilor. Au acaparat funcţii de conducere şi nu aurenunţat la calitatea de lideri din teritoriu pentru a-i ţine prin mijloaceobscure în sindicat şi au creat poziţii favorabile pentru toţi acoliţii lor”.Un exemplu în acest sens, arată SNAP, „este liderul Paraschiv (Toader Paraschiv– secretarul general al SNPPC – n. red) care, în urmă cu aproximativ 8-10 ani,număra boabele de fasole din gamela soldatului din Garnizoana Mangalia, iar dupăce Corpul Naţional al Poliţiştilor l-a scos din «foame» şi-a valorificat şicontinuă să-şi fructifice poziţia prin care s-a «căţărat» prin fraudă sauminciună astfel: şi-a angajat soţia, fiica şi ginerele în MAI în condiţiidubioase.Anonimul subinspector de poliţie în 2004 a devenit subcomisar fărăsă mai facă parte din cadrele active ale poliţiei”.

Vieriu: Instanţa a respins definitiv actele congresuluiextraordinar din 2007

Contactat telefonic, Constantin Vieriu, unul dintreliderii SNAP, a declarat pentru ziarul „Puterea” că SNPPC este nestatutar dinluna ianuarie a anului 2009. Sindicatul a fost înfiinţat în 2004, iar în 2005, înianuarie, a avut loc primul congres. Vieriu a fost înlocuit din funcţie în2007, în urma unui congres extraordinar al SNPPC, Biroul Executiv Central,format la vremea respectivă din Cătălin Butunoiu, Marian Gruia şi ToaderParaschiv, solicitând ulterior Judecătoriei Sectorului 6 modificarea statutuluişi validarea mandatelor. În luna decembrie, Judecătoria Sectorului 6 a emisSentinţa civilă nr. 7.926 din 5.12.2007, în dosarul nr. 9.757/303/2007, princare a respins cererea SNPPC. Sentinţa a fost atacată cu recurs la TribunalulBucureşti, recurs care a fost respins prin decizia irevocabilă din data de 28martie 2008. „Din acest punct de vedere, lucrurile sunt clare. Conducerea SNPPCar fi trebuit să convoace în ianuarie 2009 congresul, unde să aibă loc alegeripentru validarea Biroului Executiv Central. Nefăcând acest lucru, SNPPC estenestatutar, iar deciziile luate de după 2009 ale sindicatului sunt lovite denulitate absolută”, a precizat Constantin Vieriu

Marian Gruia: „Nu este nimic adevărat. Este un război alorgoliilor”

Preşedintele SNPPC, Marian Gruia, a confirmat pentruziarul „Puterea” că între sindicatele din poliţie se poartă de mai mult timp oluptă subterană. „Nu este nimic adevărat în ceea ce precizează cei de la SNAP.Validarea Biroului Executiv Central al SNPPC a avut loc la congresulextraordinar din anul 2007. Avem toate documentele validate de Judecătoria Sectorului6. Suntem statutari, iar mandatul nostru expiră în octombrie anul acesta, cândvom organiza congresul ordinar al SNPPC, în vederea alegerilor interne”, aprecizat Gruia. Acesta a adăugat că tot războiul este creat de către ConstantinVieriu, „dat afară din sindicat în anul 2007, după ce a anunţat că vrea să-şifacă un nou sindicat, supărat de faptul că l-au mai ales doar 20 de oameni.Este doar o chestiune personală”.

Biroul Executiv Central al SNPPC, validat abia în august2008

Potrivit unor documente aflate în arhiva JudecătorieiSectorului 6, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractualdin Ministerul Administraţiei şi Internelor a pierdut validarea actelorcongresului extraordinar din 2007 în luna martie 2008. În perioada 15 – 18 mai2008, SNPPC a convocat cea de-a treia Conferinţă naţională, în cadrul căreias-au luat în discuţie din nou modificarea statutului sindicatului şi componenţaBiroului Executiv Central. La data de 23 iunie 2008, SNPPC a depus pe rolulJudecătoriei Sectorului 6 o nouă cerere privind modificări ale actelorconstitutive ale sindicatului, ca persoană juridică. Primul termen, care ar fitrebuit să se judece la data de 25 iunie 2008, a fost amânat pe motiv că de ladosarul cauzei lipsea ataşarea dosarului de fond. Instanţa a apreciat canecesară complinirea acestei obligaţii, în vederea unei soluţionări temeinice aprezentei cauze, urmează a se reveni cu adresă către Tribunalul Bucureşti,pentru a se restitui dosarul mai sus indicat. Următorul termen, din 31 iulie2008, a fost amânat la rândul lui, astfel încât soluţia a fost emisă abia ladata de 14 august 2008, în plină vacanţă judecătorească. Magistraţii austabilit atunci că au luat act de modificările intervenite în privinţaStatutului Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractualdin MAI , potrivit procesului-verbal al celei de-a III a Conferinţe Naţionaledin 15-18.05.2008, în sensul că Biroul Executiv Central al SNPPC este compusdin Butunoiu Radu Liviu-Cătălin - preşedinte, Gruia Marian – primvicepreşedinte,Dobreanu Dănuţ Andrei Marian - vicepreşedinţi, Paraschiv Toader - secretar general, Staicu Claudiu–Florin -trezorier general, Lovin Constantin, Toşcuţă Romulus Cătălin şi SburlanEduard-Mihail - membri, ia act de aprobarea noului Statut al sindicatului, cu onouă numerotare.

SNAP: Hotărârea este ilegală

Reprezentanţii SNAP susţin că această hotărâre judecătoreascăeste ilegală şi încalcă prevederile legii sindicatelor. „O conferinţă naţionalănu poate înlocui lucrările congresului. Este o şmecherie prin care cei de laSNPPC au ocolit decizia Tribunalului Bucureşti, pentru a putea rămâne pe funcţiifără să organizeze alegeri”, susţin sursele citate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09

Mai multe imagini:
Mizeria de sub preşul poliţiştilor. În plină criză a restructurărilor, război între sindicatele din MAI
zoom
Mizeria de sub preşul poliţiştilor. În plină criză a restructurărilor, război între sindicatele din MAI
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image