2017-01-17 19:19

DEZVALUIRI


Monica Macovei şi Sever Voinescu propun eliminarea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor

 |  20:35
Monica Macovei şi Sever Voinescu propun eliminarea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor
DeputatulPDL Sever Voinescu şi europarlamentarul Monica Macovei au anunţat că au iniţiato propunere legislativă de modificare a Codului penal, care vizează eliminareaprescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor. Voinescu şiMacovei au prezentat proiectul de lege într-o conferinţă de presă, arătând că acestaelimină termenul de prescripţie pentru infracţiunile de omor şi pentruinfracţiunile care au ca rezultat moartea unei persoane.

MonicaMacovei a precizat că, în acest fel, o persoană poate fi anchetată şicondamnată pentru omor indiferent cât timp s-a scurs de la săvârşirea faptei.Macovei a spus că această prevedere de eliminare a prescripţiei se va aplicapentru toate infracţiunile de omor pentru care nu s-a împlinit termenul deprescripţie la data intrării în vigoare a proiectului de lege. Potrivit iniţiatorilorproiectului de lege, infracţiunea de omor este imprescriptibilă în Suedia,Germania, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Olanda,Italia, Estonia, Cehia, Malta, Cipru, SUA, Canada. Macovei a mai spus că"această soluţie este în acord cu principiile retroactivităţii dinConvenţia Europeană a Drepturilor Omului", menţionând că, în momentul defaţă, pentru infracţiunile de omor termenul de prescripţie în România este de15 ani. "Viaţa omului este prima valoare protejată de Constituţie, nuexistă un drept al cuiva să scape de răspunderea penală", a explicatMonica Macovei.

Deasemenea, potrivit iniţiatorilor, proiectul vizează şi completarea textelor dinCodul penal care prevăd imprescriptibilitatea infracţiunilor de genocid contraumanităţii şi de război prin introducerea sintagmei "indiferent de data lacare au fost comise", pentru a pune în acord textul legii româneşti cu celal Convenţiei ONU. Atât Sever Voinescu, cât şi Monica Macovei au precizat căiniţiativa lor legislativă vizează să modifice atât Codul penal actual, cât şinoul Cod penal care ar intra în vigoare de la 1 octombrie 2011. Întrebată dacănoua prevedere ar viza şi dosarele Revoluţiei, Monica Macovei a spus că "nua avut în vedere dosare anume", ci vizează infracţiuni de omor pentru carenu s-a întrunit termenul de prescripţie.

Deasemenea, întrebată de ce nu a propus o astfel de modificare a Codului penalcât deţinea funcţia de ministru al Justiţiei, Monica Macovei a spus că ea nu afinalizat modificările la Codul penal deoarece a fost înlocuită de Chiuariu.Sever Voinescu a explicat faptul că "orice lege este un corp viu" şi,din acest motiv, oricând poate fi îmbunătăţită. Întrebat dacă acest proiect delege are şi susţinerea partenerilor de guvernare, în special a UDMR, SeverVoinescu a spus că "a avut discuţii" cu aceştia şi că este convins căfoarte mulţi parlamentari, inclusiv ai Opoziţiei, vor sprijini acest proiect delege, deoarece "vizează un interes general".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-08-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image