2018-12-17 17:30


MOTIVARE: Monica Iacob Ridzi a fost părtaşă încă de la început la fraudarea banului public

 |  07:40
MOTIVARE: Monica Iacob Ridzi a fost părtaşă încă de la început la fraudarea banului public

Judecătorii au arătat, în motivarea sentinţei de condamnare a Monicăi Iacob Ridzi, că fostul ministru a plasat vina pe ceilalţi inculpaţi din dosar şi chiar şi pe martori, ea fiind "părtaşă" încă de la început la "fraudarea banului public".

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului.

"Strategia de apărare adoptată de către toţi inculpaţii a vizat pe de o parte negarea propriei responsabilităţi, iar pe de altă parte aruncarea acesteia pe umerii celorlalţi coinculpaţi (sau chiar şi martori), fie că vorbim despre persoane cu funcţii de decizie (directori), fie că vorbim despre subordonaţi ai acestora (consilieri). În realitate, ceea ce diferenţiază inculpaţii este faptul că unii dintre ei au fost părtaşi de la bun început la fraudarea banilor publici, concepând, decizând şi supervizând întreaga activitate infracţională (cum este cazul inculpatelor Iacob-Ridzi sau Vârsta), în timp ce alţii au intervenit doar punctual, în unele momente ale procesului fraudulos, corespunzător atribuţiilor pe care le aveau sau rolului încredinţat (în cazul inculpaţilor - reprezentanţi ai societăţilor private)", potrivit motivării instanţei.

Sursa citată a mai precizat că Monica Iacob-Ridzi, în calitate de ministru şi ordonator principal de credite, a transferat responsabilitatea întregului proces de organizare a Zilei Tineretului către ceilalţi inculpaţi, ca şi subordonaţi.

"Ceilalţi inculpaţi au susţinut că au avut o implicare limitată în acest proces, fiecare dintre ei participând doar la unele secvenţe ale acestuia în acord cu atribuţiile de serviciu, fără a cunoaşte eventualele conotaţii de natură penală ale activităţilor desfăşurate de către alţi coinculpaţi. În acelaşi context, inculpaţii au arătat fie că nu au întocmit documentele ce li se impută prin actul de sesizare, ci doar le-au semnat, fie că au redactat nişte proiecte ale acestor documente, care nu au reprezentat şi forma finală, acestea fiind transmise altor inculpaţi, fie că, datorită funcţiilor ocupate, aveau obligaţia de a da curs dispoziţiilor primite de la superiorii lor", conform motivării judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Judecătorii au arătat că procesul de achiziţie publică în cazul evenimentelor pentru care a fost condamnată Iacob-Ridzi a fost unul viciat, care a debutat cu stabilirea unor sume "din condei" ca plafon maxim de cheltuieli şi a sfârşit prin atribuirea contractelor de servicii unor câştigători dinainte stabiliţi.

"În privinţa serviciilor artistice şi a materialelor de promovare, ceea ce se pune în discuţie nu este inexistenţa acestora, ci costul lor exagerat, fiind rezultatul logic al unei proceduri de achiziţie publică frauduloase. Este de remarcat în acest context că valoarea materialelor promoţionale (şepci, tricouri, brelocuri, pixuri, baloane) aferente tuturor celor trei contracte, achiziţionate unitar de către SC Artisan Consulting SRL, a fost de 286.452,80 lei, la care s-a mai adăugat suma totală de 29.563,75 lei reprezentând valoarea a două achiziţii separate (postere, pliante, bannere, cordelină şi mesh), iar suma totală alocată de MTS. pentru serviciile de promovare a fost de aproape trei ori mai mare (808.010 lei), în condiţiile în care furnizorul nu s-a implicat prin forţe proprii în distribuirea lor, ci aceasta s-a realizat de către angajaţii MTS", subliniază judecătorii în motivarea deciziei de condamnare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-30

TAGURI: motivare, monica, iacob, ridzi, este, partasa, inceput, fraudare, ban, public, dosar, martori
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CROCODILUL FLAMAND
30 Mai 2015

sincer...a fost pacalita de clica din care a facut parte ca "TOTUL: E KUSHER"...FURA PENTRU PARTID.....SI PENTRU BOTOXATA LUI QIOMBETELE....ACUM PROBABIL SI-A DAT SEAMA CA FURTUL E CEVA ILEGAL...MAI ALES CAND TE BAGI CU TOATA FAMILIA IN GRUPURI DE INTERESE INFRACTIONALE
HAZNAUA COMUNA
30 Mai 2015

Si a deplasat o macara uriasa , cu contragreutati si auxiliare , din Bolentinu - Bucuresti , la Costinesti pentru a monta o scena acolo . A stat 4-5 zile pina la demontarea scenei , Firma este a unui Italian . Circul era pentru fala lui EBA botoasa . Sa plateasca ea .
Random imageUltimele stiri


loading...