2019-01-18 12:09


Năstase, despre scandalul ROGOZIN: Este o provocare, un joc complex cu SUA si NATO

 |  17:26
Năstase, despre scandalul ROGOZIN: Este o provocare, un joc complex cu SUA si NATO

Fostul prim-ministru, Adrian Năstase, a făcut o analiză pe blogul personal cu privire la recentul scandal iscat după ce autorităţile române i-au interzis vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, survolarea spaţiului aerian român. Năstase susţine că întreg scenariul pus la cale de Rogozin nu este altceva decât o nouă provocare.

"Incercarea vicepremierului rus, Dimitri Rogozin, de a ajunge in Transnistria, survoland spatiul aerian al unor state membre UE, a fost in mod evident, o provocare. O dubla provocare – 1) la adresa Uniunii Eurpene, care l-a introdus pe „lista neagra” a celor care nu pot calatori pe teritoriul UE, ca urmare a sanctiunilor decise impotriva unor lideri din Federatia Rusa si 2) la adresa Republicii Moldova, prin incercarea de a ajunge la Tiraspol pentru a da un mesaj ce afecteaza independenta si integritatea teritoriala a Chisinaului.

Actiunea lui Rogozin este clar un act de provocare, in conditiile in care si in 2014 incercarea sa de a tranzita spatiul aerian al Romaniei – membru UE, fusese respinsa.", scrie fostul premier pe blogul personal.

Adrian Năstase susţine însă că întreg scandalul iscat de vicepremierul rus Dmitri Rogozin face parte dintr-un plan mult mai complex.

"Cred insa  ca aceasta provocare recenta face parte si dintr-un joc mai complex cu Statele Unite si cu NATO. Este un mod de a incerca sa se marcheze eventuale sfere de influenta rusesti in Estul Europei. Probabil si in urma deciziei de achizitionare a unor echipamente militare din SUA si in urma unor exercitii militare NATO pe teritoriul Romaniei. Ceea ce nu inteleg insa unii strategi de la Kremlin este ca, plasand Romania in acest joc, ei  accentueaza adversitatea la nivel de opinie publica din Romania si  micsoreaza sansa relansarii relatiilor de vecinatate, bazate pe masuri de crestere a increderii.

Nu aceasta este calea. „Modelul Rogozin” blocheaza eventuale incercari de normalizare si relansare a relatiilor bilaterale. Sau poate ca asta se doreste?", mai scrie Năstase, citat de stiripesurse.ro.

Năstase critică şi "soluţia" adoptată de Rogozin pentru a ajunge în Chişinău - aceea de a alege un avion de linie:

"Mi se pare ne-eleganta (cel putin) solutia pe care a adoptat-o vicepremierul rus, aceea de a se „ascunde” intr-un avion  de pasageri, punandu-i pe acestia in situatia de „scut uman” si  de a suferi consecintele unei decizii  care-l privea doar pe el. Responsabilitatea este desigur si a companiei aviatice care a acceptat imbarcarea lui Rogozin pe acest traseu. Nu-mi este clar daca Polonia si Ungaria – care au permis survolul – sunt si ele membre ale UE si daca trebuie si ele sa respecte sanctiunile stabilite la Bruxelles… Sau poate ca sanctiunile pot fi aplicate „a la carte” (conform modelului german)?

In mod evident, in politica externa rusa, functioneaza, in continuare, in ceea ce priveste Romania, formula „politistul bun” si „politistul rau” (acestia din urma, mai vocali). Rogozin se inscrie in traditia „poltistilor rai” (Lebed, Jirinovski, etc)."


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-31

TAGURI: adrian nastase, rogozin, provocare, scandal, nato, sua
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
31 Iul 2017

BOMBONEL PUSCARIAS TU MANANCI KKT IN PUBLIC IN LOC SA NUMERI OUALE LUI VANGHELE, T.Z., etc
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
01 Aug 2017

vai de tine bombonel stai domol ca te ia valul
LEVST.
01 Aug 2017

Nu cred ca cineva poate demonstra ca bombonel este cretin, dimpotriva , eu cred ca este foarte destept, problema sa a derivat din snobbism, care l-a impins la escrocherii si diverse infractiuni si crime, pe motivul ca s-a autosituat deasupra muritorilor e rand, inclusiv dasupra legii.Analiza lui este corecta, cu toate acestea Romania a reactionat prea intes, in timp ce alte state member UE, au inchis ochii la zborurile acestuia, peste teritoriile lor...In sfarsit, Romania - ca deobicei, extremist- a vrut din nou sa arate ca este mai catolica decat papa...Mai degraba ii inteleg pe moldoveni, care au refuzat avioanele acestui demnitar, insa motivatia lor este sustenabila si de dreptul international, Rogozin voind sa calatoreasca cu avioane militare.Nu sunt sub nicio forma de accord cu aceste interdictii de zboruri civile(am spus-o si in cazul cu presedintele bolivian?), chiar se poate pune in pericol siguranta a sute de persoane, doar pentru a face o demonstratie de forta, impotriva unui"inamic"...Inmultirea precedentelor, va duce la o situatie in care aceste interdictii vor deveni banale, impotriva oricui a criticat un guvern pe internet, si vrea sa zboare in sau peste teritoriul lor...Iar aviatia civila trebuie sa aiba intotdeauna ca scop principal, securitatea pasagerilor, mai ales cand stim cat de imperfecta este tehnologia avioanelor si a zborurilor, si orice jumatate de minut pierduta, poate conduce la un dezastru de proportii...
Random imageUltimele stiri

loading...