2018-07-16 12:03


UPDATE. Năstase, doi ani de închisoare. FOSTUL PREMIER A ÎNCERCAT SĂ SE SINUCIDĂ. S-A ÎMPUȘCAT ÎN GÂT! VIDEO!

 |  18:51
UPDATE. Năstase, doi ani de închisoare. FOSTUL PREMIER A ÎNCERCAT SĂ SE SINUCIDĂ. S-A ÎMPUȘCAT ÎN GÂT! VIDEO!

UPDATE, ora 14.33: Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au ridicat joi mai multe arme de la locuinţa lui Adrian Năstase şi le-au predat Serviciului Arme din cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti.

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul General, procurorii au finalizat cercetarea la faţa locului în dimineaţa zilei joi, în jurul orelor 3,00, cu acest prilej fiind ridicate două obiecte de vestimentaţie (cămaşa şi maieul) pe care fostul premier le purta în momentul producerii incidentului, arma folosită, respectiv un revolver SMITH &WESSON, calibru 38 special, şi proiectilul provenit de la focul de armă tras, în privinţa acestora din urmă fiind dispusă expertiza balistică.

Joi, în jurul orelor 12,00, procurorii au desigilat încăperea, în vederea predării armelor Serviciului Arme din cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti.

În prezent, sunt în derulare audieri ale personalului medical care au acordat îngrijiri la faţa locului, precum şi ale echipei de poliţişti care au comunicat mandatul de executare a pedepsei.

De asemenea, au fost solicitate Spitalului de Urgenţă Floreasca acte medicale privind diagnosticul post-operatoriu.

UPDATE, ora 13.20: Operaţia la care a fost supus joi fostul premier Adrian Năstase a decurs normal, fără incidente, a declarat, prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Departamentului de chirurgie plastică a Spitalului Floreasca. El a menţionat că fostul premier va rămâne internat 'aproximativ două săptămâni, asta depinde de evoluţia pacientului'.

El a precizat că a fost aplicat protocolul care este utilizat în cazurile de plagă prin împuşcare, având în vedere că glonţul a intrat prin unul din muşchii importanţi ai gâtului şi a ricoşat într-unul din oasele umărului.

”Am deschis traiectul, distanţa dintre orificii fiind de opt centimetri, am îndepărtat ţesuturile distruse, cheagurile şi pulberile şi am instalat tubul de dren care va fi îndepărtat în zilele următoare, în funcţie de evoluţie. A fost o leziune care a permis temporizarea intervenţiei, pacientul fiind compensat şi adus într-o stare stabilă. A avut efectiv noroc. Proiectilul a trecut la milimetri de carotidă. A atins şi laringele, însă fără să afecteze coardele vocale”, a declarat pentru Agerpres prof. dr. Ioan Lascăr.

UPDATE, ora 09.42: Adrian Năstase a fost dus în sala de operaţie, la Spitalul Floreasca din Capitală. Operaţia va dura, probabil, aproximativ o oră, a declarat joi şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, profesorul Ioan Lascăr.

Starea lui Năstase este stabilă, au spus medicii care i-au făcut câteva investigaţii în această dimineaţă.

În noaptea de miercuri spre joi, medicul Şerban Brădişteanu a declarat că fostul prim-ministru se află internat la Spitalul Floreasca, la Terapie intensivă, că este echilibrat şi că va fi supus unei intervenţii chirurgicale în cursul dimineţii de joi. "Acesta este planul nostru, va fi o echipă complexă şi vom intra dimineaţă în sală", a afirmat medicul, adăugând că fostul premier poate vorbi, dar cu greutate, scrie Agerpres.

UPDATE, ora 07.36: De la locuinţa lui Adrian Năstase au fost ridicate o armă de foc şi mai multe obiecte, cel mai probabil fiind tras un singur foc, a declarat, miercuri noapte, procurorul şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme, Valentin Şelaru.

 Cercetarea la faţa locului a fost încheiată, fiind ridicate mai multe obiecte, printre care şi o armă de foc, respectiv un revolver, potrivit lui Valentin Şelaru.

Proiectilul a fost descoperit la faţa locului şi "se poate afirma că este foarte probabil să se fi tras un singur foc de armă", a explicat şeful Secţiei de urmărire penală şi criminalistică. Acesta a afirmat că vor face toate cercetările necesare într-un astfel de dosar, nefiind nevoie să se revină pentru anchetă la faţa locului.

Adrian Năstase are mai multe plăgi împuşcate şi va fi operat joi dimineaţă, la orele 8.30-9.00, a declarat, miercuri noapte, medicul Şerban Brădişteanu, precizând că la uşa salonului fostului premier sunt poliţişti. Starea lui Năstase este stabilă, dar fostul premier "nu se află într-o stare bună, în orice caz", a adăugat medicul.

Fostul premier are "mai multe plăgi împuşcate", potrivit lui Brădişteanu, care nu a specificat dacă este vorba despre un glonţ sau mai multe. "Deocamdată este pe tratamentul de bază pentru menţinerea funcţiilor vitale (...) Când a venit la spital avea puseu hipertensiv şi cu sângerare care era sub pansament", a subliniat Brădişteranu.

Adrian Năstase se află la Terapie Intensivă, este conştient şi se poate comunica cu el, a menţionat medicul, scrie Mediafax.

UPDATE, ora 01.18: Năstase se află în acest moment în operație. Intervenția chirurgicală este efectuată de medicii Şerban Brădişteanu şi Mircea Beuran.

Fostul premier are o plagă latero-cervicală, aproape de vena jugulară, produsă de arma de foc de calibrul nouă milimetri. Potrivit RTV, Adrian Năstase încercat să-și tragă un glonț în cap, însă a fost împiedicat de poliţişti şi s-a împușcat în zona gâtului. Glonţul i-a rămas în gât, susțin surse medicale.

UPDATE, ora 00.33: Parchetul instanţei supreme a anunţat, miercuri noapte, că face cercetări în cazul tentativei de suicid a lui Adrian Năstase, care a avut loc în timpul punerii în executare a mandatului privind condamnarea acestuia la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii".

Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost constituită o cauză având ca obiect incidentul petrecut miercuri seară, "cu ocazia executării mandatului privind executarea pedepsei privative de libertate a închisorii aplicată numitului Năstase Adrian, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat de organele de poliţie, iar din primele date comunicate a rezultat că, ar fi existat o tentativă de suicid a numitului Năstase Adrian".

La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă condusă de procurorului şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru efectuarea cercetărilor, conform Mediafax.

UPDATE, ora 00.22: Premierul Victor Ponta a fost și el la Spitalul Floreasca: “Am vrut să văd cum se simte un om aflat într-un necaz. Nu puteam să stau acasă fără să văd ce face și cum se simte. O să aștept de la cei care sunt aici să îmi dea veștile despre ceea ce se întamplă. Mi-au spus ca au situația sub control și că îndeplinesc toate procedurile necesare. Mă gândesc dacă domnul Băsescu este fericit acum”.

Parchetul General confirmă categoric: Adrian Năstase a încercat să se sinucidă.

UPDATE, ora 00.10: Surse medicale susţin că fostul premier s-a împuşcat în zona gâtului. Adrian Năstase le-a cerut permisiunea poliţiştilor veniți la domiciliul său să îşi ia nişte cărţi din biroul său. Fostul premier a profitat de momentul de neatenție al acestora şi ar fi încercat să se sinucidă cu un pistol. Unul dintre poliţişti a încercat să îl oprească, dar fostul premier s-a rănit în zona gâtului. El a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a intrat de urgenţă în operaţie.

Alis Grasu, şefa Ambulanţa Bucureşti, a declarat să starea lui Adrian Năstase este echilibrată hemodinamic şi respirator. "Ştiu de o plagă împuşcată, dar nu am alte amănunte de la echipaj", a afirmat Alis Grasu la RTV.

UPDATE, ora 23.55: Informația a fost confirmată de către Raed Arafat. Adrian Năstase a fost scos pe targă din casă și introdus în ambulanță, care a demarat în trombă. Năstase a fost transportat la Spitalul Floreasca. RTV.net anunță, pe surse, că Adrian Năstase a încercat să se sinucidă

UPDATe, ora 23.11: O ambulanţă a ajuns la locuinţa fostului premier, paramedicii întrând foarte  alertați în garajul imobilului, unde anterior intrase şi maşina Poliţiei.

UPDATE, ora 23.05: Reprezentanţi ai Poliţiei Capitalei au venit, miercuri seară, la reşedinţa lui Adrian Năstase din Strada Zambaccian, precizând la intrarea în imobil că acesta va fi dus, în primă instanţă, la medic, potrivit procedurilor.

UPDATE, ora 20.11: În politica românească a explodat o bombă atomică! După mulţi ani de procese, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de ÎCCJ,  la doi ani de închisoare cu executare în Dosarul “Trofeul Calităţii.

Simultan, doctorandul său preferat, actualul premier Victor Ponta, este acuzat de furt intelectual. Culmea ironiei, Năstase este trimis la puşcărie chiar în timpul guvernării Ponta, Justiţia fiind patronată de un un alt discipol al său, Titus Corlăţean. Ani buni, ex-premierul PSD a afirmat că este nevinovat, procesul său fiind unul politic, instrumentat de DNA la ordinul direct al preşedintelui Traian Băsescu. Justiţia a considerat însă altfel, judecătorii de la ÎCCJ luând, în unanimitate, decizia istorică de a condamna la închisoare, pentru corupţie, un fost premier al României. Prin ricoşeu, sentinţa de ieri, riscă se afecteze grav şi cariera actualului premier, Victor Ponta. Acuzat zilele acestea de plagiat în cazul lucrării sale de doctorat, Ponta va avea de făcut faţă, la Bruxelles, acolo unde îşi doreşte cu ardoare să ajungă, unor întrebări dure legate nu doar de copiatul copios pe care l-a practicat, dar şi despre faptul că “maestrul” său este acum la puşcărie.

Fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase, a fost condamnat, ieri, la doi ani de închisoare cu executare de Completul de 5 judecători al instanței supreme, care au judecat recursul în dosarul „Trofeul Calității”.

În ultima declaraţie dată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urmă cu o săptămână, în acest dosar, Adrian Năstase a cerut să fie achitat, deoarece nu a săvârşit nici o faptă penală. Năstase şi-a început pledoaria cu un citat din Dzerjinski, fondatorul poliţiei politice bolşevice: „Nu există persoane nevinovate, există doar persoane de care nu ne-am ocupat suficient”. El a arătat că DNA a deschis 50 de dosare pe numele său, dar procurorii au rămas doar cu „aceste chestiuni neserioase”. „Procurorii au încercat să lege această poveste a Trofeului calităţii de campania mea electorală. Iniţial au spus că banii din Trofeul calităţii au ajuns în blocul de pe Zambaccian, dar nu s-a reuşit, aşa că acum se încearcă demonstrarea că eu m-am ocupat de afişe. Aceste acuzaţii nu au fundament”, a spus Năstase.

Fostul premier a explicat că acuzaţiile din acest dosar au pornit de la contracandidatul său din 2004 la preşedinţie Traian Băsescu, care a promis în timpul campaniei electorale că „se vor găsi dovezi”. El a explicat şi cum s-a ajuns să fie pus sub acuzare în acest dosar. „Fostul meu contracandidat a numit-o ministru pe Monica Macovei, care l-a numit pe Daniel Morar, care apoi şi-a numit consiliera judecătoare în completul care a judecat acest dosar”. „Nu am înţeles nici acum acuzaţiile care mi se impută. Nu există niciun fel de legătură între Trofeul calităţii şi campania electorală. Nu m-am ocupat de afişe. În acea perioadă eu mă ocupam de chestiuni legate de funcţia de prim-ministru, respectiv finalizarea negocierilor de aderare la UE. (...) Aveam eu nevoie de banii din Trofeul calităţii? Nu puteam eu oare ca premier să primesc sponsorizări pentru fulare şi căciuliţe?”, a mai declarat Năstase.

El a subliniat că niciunul din cei 972 de martori chemaţi de DNA în instanţă nu a dat declaraţii care să îl incrimineze. „Miza acestui dosar, în opinia unora, este că trebuie să fiu condamnat pentru a arăta că justiţia este independentă. Asta e miza unui dosar care nu are niciun fundament. Este vorba de hărţuirea mea politică. Pentru patru ani în fruntea guvernului sunt pedepsit opt ani să explic lucruri evidente. Asta trebuie sa fie o învăţătură de minte pentru alţii. Faptul că DNA a cerut pedepse complementare pentru mine, interzicerea unor drepturi, cum ar fi cel de a candida, arată caracterul politic al dosarului. Nu am comis fapte cu caracter penal. Decizia dumneavoastră trebuie sa fie exemplară, de achitare”, şi-a încheiat pledoaria Adrian Năstase.

Procurorul DNA a cerut instanței majorarea pedepsei de doi ani de închisoare cu executare date, în 30 ianuarie, de completul de 3 judecători.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-02-07

TAGURI: adrian nastase, sentinta, doi ani, definitiva, irevocabila

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova