2019-01-20 06:56


Nicolăescu, ministrul campion la scandaluri, bulversează iar Sănătatea

 |  21:01
Nicolăescu, ministrul campion la scandaluri, bulversează iar Sănătatea

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, le-a spus, ieri, managerilor de spitale, să acopere necesarul de finanţare fără a tăia din salariile angajaţilor, arătând că, dacă vor avea mai multe consultaţii în ambulatoriu şi internări de zi, s-ar putea să aibă şi mai mulţi pacienţi mulţumiţi. Acelaşi Nicolăescu declara, înainte de câştigarea alegerilor, că principalele obiective ale lui, ca ministru, sunt redeschiderea spitalelor desfiinţate de guvernele Boc şi deblocarea posturilor din sistemul sanitar. După un an şi ceva însă, se pare că Nicolăescu s-a reorientat.

Ieri, ministrul, preşedintele şi vicepreşedintele CNAS, Cristian Buşoi şi Ciprian Bogdan, secretarii de stat Raed Arafat şi Adrian Pană au discutat în videoconferinţă cu vicepreşedintele Federaţiei Sindicale Sanitas, Marius Sepi, prefecţii tuturor judeţelor, managerii spitalelor publice, directorii Direcţiilor de Sănătate Publică şi ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate. Ministriul a spus că principala direcţie de reformă pe care conducerile Ministerului Sănătăţii (MS) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate o au în vedere este echilibrarea componentelor sistemului sanitar.

Se cere performanţă, dar fără bani

„În discuţiile pe care le vom avea în această săptămână cu FMI, BM, CE, vom accentua reforma structurală, vom pune preţ pe ceea ce se numeşte dezvoltarea sistemului prespitalicesc. Toţi managerii trebuie să înţeleagă că acesta este drumul corect. Îi rog pe manageri să înţeleagă că în bugetele spitalelor sunt resurse. Important e cum reuşesc să le dirijeze acolo unde este nevoie şi unde pot fi utilizate într-un mod mai eficient”, a declarat tăios Nicolăescu.

S-a stabilit ca, până la 15 august 2013, prefecţii judeţelor să evalueze planurile de măsuri întocmite de managerii spitalelor, cu consultarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi a Direcţiilor de Sănătate Publică, sub coordonarea consiliilor locale. Planurile trimise de prefecţi vor fi analizate de Ministerul Sănătăţii, după 20 august, pentru a decide cele mai potrivite măsuri, a precizat sursa citată.

În ceea ce priveşte principalele proiecte, conducerea Ministerului Sănătăţii le-a spus managerilor de spitale că în câteva zile va exista o formă finală a legii malpraxisului, care va fi pusă din nou în dezbatere publică. De asemenea, în ceea ce priveşte proiectul privind salarizarea personalului medical, ministrul Sănătăţii a spus că se intenţionează lansarea proiectului, mai întâi ca pilot pe câteva spitale, în primul trimestru din 2014, pentru a scoate medicul din grila bugetară.

Analize inutile, de 171 de milioane de euro

Eugen Nicolăescu este pentru a doua oară ministru al Sănătăţii. În primul său mandat, din Guvernul Tăriceanu, în doar trei ani a reuşit doar să crească datoriile spitalelor faţă de furnizorii de medicamente, cu toate că bugetul Sănătăţii a crescut constant de la an la an. Pe de altă parte a reuşit să promoveze o serie de iniţiative, majoritatea fără nici un efect, dar care au aruncat pe apa sâmbetei sume uriaşe din bugetul sistemului.

În perioada mandatului său, liberalul a iniţiat „Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei”, finanţat integral de Ministerul Sănătăţii Publice, care a început pe data de 1 iulie 2007 şi s-a încheiat pe data de 31 decembrie 2008. Prin acest program românii au beneficiat gratuit de o consultaţie clinică şi un set de analize (maximum nouă), pentru a depista eventuale afecţiuni cardiace, hepatice, renale, diabet sau anemii. Specialiştii spun că rezultatele, aflate abia în acest an, nu au relevat decât banalităţi care cu greu pot justifica nivelul cheltuielilor. „Costurile programului au fost gigantice, nu-i nici un fel de dubiu. Multe din concluzii se învaţă de către un student în anul III, cancerul bronhopulmonar este produs de fumat, că obezitatea conduce la diabet”, spunea Sorin Paveliu, expert în sănătate. Alţi medici cred că rezultatele studiului sunt oricum depăşite, deoarece starea de sănătate a românilor chiar s-a înrăutăţit de la demararea programului şi până acum. Chiar şi aşa, ministrul Sănătăţii este hotărât să resusciteze planul de analize pentru toţi, într-un „viitor apropiat”.

Coplata şi taxa pe viciu

În perioada primului mandat Nicolăescu s-a introdus taxa pe viciu, care i-a vizat pe fumători şi consumatorii de băuturi spirtoase. În 2007, Nicolăescu a precizat că, datorită introducerii acestei taxe, ministerul Sănătăţii şi-a dublat suma acordată de la buget instutiţiei, încasându-se astfel, într-un singur an peste 450 de milioane de euro.

Pe de altă parte, în 2009, aflat de data aceasta în opoziţie, fostul viitor ministru spunea despre legea coplăţii, propusă de guvernul PDL-PSD, că reprezenta, la momentul respectiv, „o metodă de a smulge bani de la populaţie” pentru finanţarea sistemului sanitar. Patru ani mai târziu a introdus-o chiar el, chiar dacă într-o formă cel puţin bizară. În momentul de faţă pacienţii plătesc pentru spitalizare o sumă de cel puţin 5 lei  şi cel mult 10 lei, în funcţie de decizia managerilor de spital, dar numai o singură dată pe an şi indiferent de perioada spitalizării. Această soluţie, mai mult îi încurcă pe manageri, pentru că îi încarcă cu operaţiuni de contabilitate, în timp ce sumele ridicole colectate nici nu se simt în bugetul spitalelor.

Vaccinul obligatoriu, un eşec

Nicolăescu vrea să reia şi programul de vaccinare pentru cancerul uterin, cel care a produs atâtea controverse în timpul primului său mandat de ministru. În campania de imunizare din 2008, vaccinarea a fost făcută doar parţial, respectiv la elevele de 11 ani. Reamintim că, la acea dată, în mai multe ţări din Europa, precum şi în SUA, programul, dur contestat de specialişti, a fost sistat.

În acest context, secretarul de stat Alexandru Rafila declara, cu puţin timp înainte de a fi destituit:  „Ceea ce s-a întâmplat în 2008, a fost o vaccinare parţială, întrucât a cuprins doar elevele de 11 ani. În această nouă campanie, noi propunem să fie vaccinate toate elevele între 11 şi 15 ani. Ponderea elevelor vaccinate în 2008 a fost de 2,8% din numărul elevelor de 11 ani. În 2009, numărul acestora s-a triplat, dar nu a ajuns, în total, decât la 8% din populaţia acestei categorii de vârstă. Vorbim, de fapt, de mii de eleve vaccinate. Am vaccinat câteva mii şi nu a fost nici un incident legat de imunizare. Nici la nivel mondial, unde au fost vaccinate milioane de fete, nu a fost semnalat nici un eveniment. Chiar dacă acea campanie nu a fost un succes, măcar a distrus mitul că această vaccinare ar face rău”. Rafila a recunoscut că este în discuţie posibilitatea revenirii vaccinării, întrucât această acţiune este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi pentru că mortalitatea prin cancer de col uterin în România este cea mai mare din Europa.

Ceea ce nu au spus, nici Rafila, şi nici Nicolăescu, este că aceste programe privind bolnavii de cancer sunt în acest moment blocate din lipsa de fonduri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-25

TAGURI: eugen, nicolaescu, sanatate, ministrul, sanatatii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BERBERU
25 Iul 2013

Am suferit de ceva acut, si am avut nevoie de internare. Medicul de familie mi-a facut trimitere catre spital, dar acolo mi-au spus ca nu ma pot primi, intru-cit NU MAI AU BANI. M-au trimis la alt spital, iar eu am solicitat salvare, pt. ca ma simteam rau. Medicul de garda a cedat, mi-a facut o perfuzie cu STEROIZI, mi-a dat o reteta de medicamente si m-a trimis acasa. Asta se intelege prin tratament ambulatoriu ? Ce-i drept, steroizii, au dat rezultate....
Random imageUltimele stiri

loading...