2017-01-18 16:09

DEZVALUIRI


Niculae și Videanu, foști parteneri de afaceri

 |  21:00
Niculae și Videanu, foști parteneri de afaceri

Patronul InterAgro, Ioan Niculae, a reușit timp de 5 ani să-și aștearnă la picioare și să aibă la degetul mic atât conducerea Romgaz, cât și factorii decizionali din Ministerul Economiei, în frunte cu foștii miniștri Varujan Vosganian și Adriean Videanu.

InterAgro a fost, în perioada 2005-2010, furnizor de gaze naturale, folosite la producția de îngrășăminte chimice (80% din costurile de producție) în baza a patru licențe obținute de la Autoritățile Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Astfel, InterAgro a furnizat gaze societăților Amonil SA, Donauchem SRL, Turnu Măgurele, GA Prod Co SRL Săvinești, Amurco SRL Bacău, Nitroporos Făgărașși Viromet Victoria SA, acestea având calitatea de consumatori eligibili, cu drept de a încheia contracte de achiziție a gazelor prin negociere.

Ioan Niculae a profitat de faptul că era un mare consumator de gaze de la Romgaz cerând această materie primă la prețuri mult mai mici decât cele plătite de alți clienți ai Romgaz, societate națională aflată în proprietatea statului, prin Ministerul Economiei. Mai mult de atât, Niculae a cerut întotdeauna gaze numai din producția internă, mult mai ieftine decât cele de import, plătite preferențial în funcție de când și cât dorea. Practic, Niculae a ținut societatea națională Romgaz, dar și conducerea Ministerului Economiei la degetul mic.

Miniștrii Vosganian și Videanu au emis fiecare ordine și memorandumuri, susținute în ședințele de Guvern, pentru favorizarea intereselor lui Ioan Niculae, respectiv tarifele scăzute pentru achiziționarea gazelor. Rămâne de văzut dacă procurorii DIICOT, care instrumentează cauza cu 40 de învinuiți, vor ajunge cu ancheta și la cei doi foști demnitari și în ce măsură vor răspunde aceștia în fața legii.  

Cert este că atât cei doi foști miniștri, cât și persoane cu funcții de conducere în cadrul ministerului au tolerat toată această poveste, în condițiile în care InterAgro înregistra datorii foarte mari către Romgaz. În plus, sistemul energetic național a fost pus în pericol, iar efectele dezastruoase se resimt și în prezent.

Rețea la vârf

În atingerea scopului său, Ioan Niculae a reușit să și-i atragă de partea sa pe directorii generali ai Romgaz, Marcel Piteiu sau Francisc Toth. Dar nu a fost de ajuns, pentru că, la un moment dat, interesele lui Niculae se loveau de Consiliul de Administrație al companiei, astfel că a fost nevoie de atragerea unor persoane cu putere de decizie din ANRE și Ministerul Economiei, de la șefi de servicii și directori de direcții până la secretari de stat și ajungând chiar și până la miniștrii Vosganian și Videanu, din perioada 2006-2008, respectiv 2008-2010.

Unul dintre „locotenenții” lui Ioan Niculae era Dan Victor Alesandru, acționar alături de InterAgro în firma TM Power SA, dar și administrator la alte firme din domeniu. Alesandru a fost, în 2005, secretar de stat în Ministerul Economiei, astfel că era familiarizat cu persoanele importante din instituție, putând lega ușor relațiile necesare lui Ioan Niculae în îndeplinirea planului său.

Parteneri în afaceri

Un alt aspect deosebit de important în economia cazului este acela că Ioan Niculae și Adriean Videanu au fost asociați, la un moment dat, fiecare cu 20% din acțiuni, în firma Equity Invest SA. Firma este deținută acum de liderul PDL împreună cu patronul firmei de construcții Bog’Art, Raul Doicescu, Sida Ionescu (mama lui Bogdan Ionescu, iubitul Elenei Băsescu, și soția lui Gheorghe „Bebe” Ionescu, fost șel al FPS și prieten bun al lui Videanu), cu Gabriel Gheorghe și Tiberiu-Bică Postelnicu, nepotul fostului ministru de interne Tudor Postelnicu. De altfel, Tiberiu Postelnicu a fost asociat cu Ioan Niculae în compania Asirom, din care a ieșit în 2005, vânzându-și acțiunile unor americani.

Amenințări și șantaje

Potrivit unor surse din cadrul Romgaz, Ioan Niculae, sprijinit de un alt „locotenent”, Marin Mirea, administrator la InterAgro și liderul Organizației Patronale a Producătorilor de Îngrășăminte Chimice Nitrofosfor, își impunea condițiile chiar și prin amenințări referitoare fie la revocarea din funcții ale unor persoane cu putere de decizie, fie manipulând sindicatele din industria chimică. Presa vremii a scris pe larg despre amenințările cu închiderea combinatelor (pe care nu le deținea cu acte) și disponibilizarea unui mare număr de angajați. Mai mult de atât, potrivit acelorași surse, Ioan Niculae le cerea imperios persoanelor decidente din Ministerul Economiei să se descotorosească de cei din Romgaz sau din minister care se împotriveau cerințelor lui.

Nota lui Vosganian

Există în arhiva Ministerului Economiei, potrivit surselor noastre interne, o notă semnată personal de ministrul Varujan Vosganian, pe 19 februarie 2008, în baza căreia au fost emise trei ordine ministeriale care au favorizat planurile lui Ioan Niculae. Nota a fost întocmită de ministrul Vosganian la cererea organizației patronale conduse de Marin Mirea, prin care se solicita găsirea unor soluții favorabile combinatelor chimice subvenționându-se achiziția de îngrășăminte chimice necesare agriculturii.

Ignoranța lui Videanu

La începutul anului 2010, Romgaz a decis, prin prisma iminentului impas financiar și economic, să anuleze reducerea de 40 de dolari pentru mia de metri cubi practicată în favoarea InterAgro și să revină la o reducere de doar 17 dolari. Cu toate acestea, potrivit unor surse din compania Romgaz, se pare că Adriean Videanu a ignorat această hotărâre luată în Consiliul de Administrație al Romgaz. Datoriile InterAgro la compania națională, pentru gazul livrat, erau la sfârșitul anului 2010 de peste 500 de milioane de lei.

Lista învinuiților

Ioan Niculae, Eugen Untescu (șef serviciu minister), Darius Meșca (fost secretar de stat), Ioana Apan (secretar general adjunct minister), Stelian Bănățeanu (director minister), Eugen Georgescu (ANRE), Adriana Oros (consilier minister), Viorel Palașcă (fost secretar de stat), Monica Mitu (consilier minister), Dan Alesandru (fost secretar de stat), Tudor Șerban (fost secretar de stat), Eugen Mitea

Alpar Kramer (Romgaz), Francisc Toth (director Romgaz), Lucian Stancu (director Romgaz), Mihaela Rusu, Marcel Piteiu (director Romgaz), Gheorghe Dâmbean, Mioara Zainea, Emil Cindrea, Cornelia Sărdan, Maria Mateș, Ioan Iagăr, Nicolae Strava, Gabriela Ciobotă, Francisc Antal, Rodica Bica, Lucia Ionașcu, Ion Diaconu, Ioan Sabău, Viorica Bordeu, Iulia Săcălean, IonuțBogdan, Anca Antal, Andrei Popescu, Ruben Diac, Marius Veza, Florin Todoran, Radu Păltan, Marin Mirea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-13

Mai multe imagini:
Niculae și Videanu, foști parteneri de afaceri
zoom

TAGURI: niculae, videanu, parteneri de afaceri, gazeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

METIN CERCHEZ
06 Ian 2012

vechii securisti ,azi cap italisti-in frunte cu bas escu
BASINESCU PROSTU
06 Ian 2012

DOMLE,CRIMINALII ASTIA ,C U BALBAITUL SI STRAMBUL NICULAIE,LA JILAVA.TOTI B ANII SA-I IAU EU,CA IS MA I SANDRAMA.LA ORA 18 II A RESTEZ,ODATA CU MINE

Adauga un comentariu

Random image