2019-05-25 21:10


O judecătoare promovează, printr-o decizie, cultivarea canabisului. „Din cele mai vechi timpuri, cânepa a fost o plantă tradiţională a românilor, obţinându-se producţii-record pe teritoriul ţării”. VEZI FILM

 |  19:32
O judecătoare promovează, printr-o decizie, cultivarea canabisului. „Din cele mai vechi timpuri, cânepa a fost o plantă tradiţională a românilor, obţinându-se producţii-record pe teritoriul ţării”. VEZI FILM

Ojudecătoare a Tribunalului București a decis cercetarea în stare de libertate adoi studenți prinși de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor deCriminalitate Organizată și Terorism cultivând cannis în propria locuință.Motivul invocat de magistrat este pe cât de hilar, pe atât de stupefiant.

Ceidoi studenți reținuți pe 9 decembrie de procurorii DIICOT sunt Andrei Cristescu,de 21 de ani, şi Andreea Ioana Tudorache, de 26 de ani. Ei au recunoscut înfața procurorilor că au cultivat în locuinţa proprie cannis precizând că suntconsumatori de droguri şi obişnuiau "să-şi servească prietenii", darcă niciodată nu au cultivat în scopul comercializării. La data de 9 decembrie,procurorii DIICOT au descins la locuinţa celor doi, unde au găsită cultura de cannis,fiind ridicate 17 ghivece cu plante, seminţe, un dispozitiv pentru mărunţitfragmente vegetale de cannis şi un cântar de mare precizie.

„Nuexistă pericolul social”

Studențiiau fost prezentați, a doua zi, Tribunalului București cu propunerea de arestarepreventivă. Stupoare, însă. Judecătoarea Iosefina Pârvu a decis că AndreiCristescu și Ioana Tudorache pot fi cercetați în stare de libertate, dat fiindfaptul că „nu este îndeplinită în cauză condiţia cumulativă a art.148 lit. fCpp referitoare la existenţa pericolului social concret pe care l-ar prezentalăsarea în libertate a inculpaţilor şi nici nu este dovedită necesitatea luăriiunei asemenea măsuri”, după cum se arată în încheierea de ședință din 10decembrie. Mai mult, judecătoarea susține în decizia de eliberare a celor doicultivatori de cannis că „pericolul social concret pe care l-ar prezentalăsarea în libertate a inculpaţilor trebuie susţinut de probe care, în speţa defaţă, nu există. În acest context este de menţionat împrejurarea că inculpaţiisunt la primul conflict cu legea penală, că ambii sunt studenţi, că au avut oconduită sinceră în faţa procurorului, elemente de natură a conduce laconcluzia că persoanele acestora nu prezintă pericol pentru ordinea publică”.

„Cânepaeste bună pentru că distruge buruienile”

Ceeace urmează în motivarea deciziei de eliberare frizează absurdul și sfidează oriceregulă de bun-simț sau o rațiune sănătoasă. Redăm în continuare pasajelehilare, folosite de judecător în motivarea deciziei, fără a mai face nici unfel de comentariu.

„Numai puţin important este de menţionat că încă din cele mai vechi timpuri cânepaa fost o plantă tradiţională a românilor obţinându-se producţii-record pe teritoriulţării. Relansarea acestei vechi tradiţii combină în prezent tehnologia modernăcu vasta experienţă dobândită în trecut începând de la cercetare, cultură,industrializare şi până la comercializare. Stigmatul de drog pus cânepiiindustriale a făcut ca o ramură importantă a agriculturii să se afle acum înpragul dezastrului. Şi dacă la noi această plantă este considerată non-grata,Uniunea Europeană este dispusă la a subvenţiona investiţii în realizareaculturilor de cânepă. Din cânepa indiană se extrage marijuana sau haşişul.De altfel, cânepa cultivată în România, cannis sativa, se deosebeştefundamental de planta din care se extrage produsul halucinogen THC(tetrahidrocanabinol), atât prin formă, cât mai ales prin concentraţia de drog:maximum 0,2% în cânepa obişnuită, faţă de peste 1% în cea indiană. De fapt,cânepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate planteletehnice: nimic nu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obţinute suntfolosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmetică sau auto.Dar avantajele cultivării şi industrializării acestei plante nu se opresc aici:cultivarea poate fi făcută în condiţii bune în toată ţara, iar terenul devineîn anul următor propice cultivării cerealelor, deoarece cânepa ucideburuienile. Mai mult decât atât, potrivit dicţionarului explicativ privindsubstanţele toxice a rezultat că cannisul în forma plantei cultivată se poateconsuma în ceai sau inhala fiind comercializată în diverse farmacii”.

Art.2.- (1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea,prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea,distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea,cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor derisc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicereaunor drepturi.

Legea143/2000


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
15 Dec 2010

Canabis nu canis(ciine). Si e o mare deosebire intre canabis indica si canabis sativa( ce se cultiva la noi pentru tesaturi. Iar anchetatorilor le-a fost lene sa dovedeasca incalcarea legii prin comercializarea produsului.As scrie mai mult dar nu aveti loc. O zi buna!
NICA
15 Dec 2010

Sile vezi ca nu ai citit atent legea nu trebuie dovedita comercializarea , se incalca legea si in cazul cultivarii, producerii sau oferirii drogurilor variante care au fost probate suficient diferenta intre cannabis sativa ?i cannabis indica este intradevar mare dar asta se vede la analizele de laborator in cazul nostru in mod evident nu era canepa obisnuita
HAICUNOI
15 Dec 2010

PRIMARUL pedelist Pinalti, din Piatra Neamt stie cine îsi "turna" colegii din cancelaria profesorilor, la Securitate, pe vremea cand era si dumnealui profesor? Poate acorda si dl Traian Basescu un sprijin in acest sens, ca are mai multe posibilitati decat cei care au pus deja mana pe anumite turnatorii. Turnatorul încerca sa-si provoace colegul, cu ajutorul unei sticle de whisky, platita de victima(tot profesor)! Dar victima ocolea raspunsurile si nu se îmbata "pentru ca e destept"(citat!)
Random imageUltimele stiri


STARBAG