2018-12-16 18:18


OMV Petrom, trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă

 |  13:17
OMV Petrom, trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă

O adevărată premieră în justiţie a avut loc marţi, odată cu trimiterea în judecată, sub acuzaţia de omor din culpă, a celei mai mari companii din România.

OMV Petrom, căci despre ea este vorba, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului General pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în legătură cu un incident din anul 2014, când un băiat de 9 ani a murit după ce a inhalat gaze de la o sondă situată lângă localitatea Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, sondă care nu avea un gard de protecție.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 27 februarie 2014, a fost identificat cadavrul minorului F.M.I., la aproximativ 17 cm de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracție a țițeiului aparținând SC OMV Petrom SA, situată la aproximativ 100 metri de ultima casă a satului Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, sat în care locuia băiatul.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea copilului a fost violentă și s-a datorat insuficienței respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicații acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivația din coloana de exploatare a sondei Ariceștii Rahtivani.

Procurorii au stabilit că inhalarea de către copil a gazelor a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul și capătul derivației din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit și nici semnalizat în mod corespunzător, așa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze.

Anchetatorii susțin că, prin nerespectarea dispozițiilor legale și a normelor și măsurilor generale de comportament uman adecvate activității desfășurate - prin neîmprăjmuirea cu gard a beciului sondei -, OMV Petrom a permis deschiderea ventilului de la derivația din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea copilului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis și încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul băiatului, ca urmare a inhalării de către acesta a gazelor eliminate în atmosferă.

Compania îşi susţine nevinovăţia

OMV Petrom va colabora cu organele de urmărire penală în cazul copilului care a murit în urma inhalării de gaze emanate de o sondă a companiei și depune toate eforturile pentru identificarea persoanei care a deschis ventilul, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanți ai companiei petroliere.

"Până la pronunțarea unei hotărâri definitive de către instanța de judecată, compania beneficiază de prezumția de nevinovăție și va acționa în vederea demonstrării nevinovăției sale”, se arată într-un răspuns al OMV Petrom.

Reprezentanții OMV Petrom au adăugat că, pe tot parcursul urmăririi penale, compania a colaborat cu organele de urmărire penală, oferind toate informațiile și documentele necesare. "Compania va solicita în continuare și va depune toate eforturile în vederea identificării persoanei care a deschis ventilul sondei”, au adăugat oficialii Petrom.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-05

TAGURI: omv petrom, trimite, judecata, infractiune, ucidere, culpa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...