2017-01-22 07:56

DEZVALUIRI


Operațiunea ''eBay''. DIICOT a destructurat o rețea transfrontalieră care a dat țepe de 20 de milioane de dolari din licitații electronice fictive

 |  19:23
Operațiunea ''eBay''. DIICOT a destructurat o rețea transfrontalieră care a dat țepe de 20 de milioane de dolari din licitații electronice fictive
ProcuroriiDirecției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată șiTerorism au desfășurat, ieri, una dintre cele mai ample acțiuni pentrudestructurarea unei rețele care se ocupa cu fraudele informatice. Au fostefectuate 117 percheziţii în Bucureşti, Craiova, Târgu-Jiu, Timişoara,Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti. Prejudiciul stabilitpână în prezent, comis în dauna a peste 1.000 de persoane, este de aproximativ 20de milioane de dolari. În dosar s-a început urmărirea penală împotriva a 54 depersoane, procurorii DIICOT colaborând cu ofiţerii US Secret Service şi FBI.

ProcuroriiDirecţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism - Structura Centrală, Serviciul Teritorial Craiova şi BiroulTeritorial Gorj au destructurat trei grupuri infracţionale organizate transfrontaliere,specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţelectronic.

Anchetatoriiau stabilit că, în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive devânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete,ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), suspecţii au indus şi menţinut îneroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţelectronic eBay.com şi ,cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitateaanunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitateavânzătorului. Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fostcolectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea deidentităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în Româniaprin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cuacest scop.

Procuroriiau identificat drept coordonatori ai activității de fraudare și de transmiterea informațiilor legate de încasarea și repatrierea banilor obținuți prin fraudepe Adrian Olteanu, Laurențiu Oanță, Mihai Cioabă, Valentin Jantea, Geani Costea,Bogdan Mișcoci, Andrei Sandu, Ionuț Durlea, Iustin Chiriță, Florin Corbu, SorinChirciu. Coordonatori direcți ai executării fraudelor au fost Sorin Crețulescu, Decebal Gănescu, MariusDiaconu, Ginel Diaconu, precum și alți „locotenenți”,respectiv Valentin Constantin, Adrian Ghiță, Silviu Ghiță, Costin Brănescu,Vasile Deaconu, Aurelian Negurici.

Cauzaa fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO -Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, BCCO Craiova şi SCCO Gorj,iar suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către Direcţia deOperaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi DGIPI.

„Săgeată”pentru 50 de dolari

Anul trecut, pe 15decembrie, la acest dosar a fost conexat un altul în care, timp de o lună,ofițerii Direcției de Combatere a Crimei Organizate au derulat o anchetă privindactivitatea unei rețele care a activat timp de un an pe teritoriile României șiSUA, pentruobţinerea de bani prin intermediul unor licitații fictive, lansate pesite-urile eBay și craigslist.

Autoritățileamericane au pus la dispoziție un material de suport conținând date șiinformații privind activitatea desfășurată de grup pe teritoriul SUA,stabilindu-se astfel că un rol important în ridicarea sumelor de bani provenitedin fraudă a fost jucat de americanul Jason Eibinder și de românul CiprianFlorin Jdera.

JasonEibinder a fost pus sub acuzare de autoritățile americane, acesta declarând căprin intermediul unui cetățean bulgar a fost pus în legătură cu un cetățeanromân, cu care ulterior a luat legătura prin intermediul site-ului carder.info.Conform înțelegerii cu acesta din urmă s-a stabilit că fraudele vor avea caobiect vânzarea fictivă de autoturisme, românul susținând că, prin partenerulsău, poate recruta „săgeți” contra unui comision de 50 de dolari. Totodată, pelângă transferurile ce urmau a fi realizate prin intermediul serviciilorrapide, cetățeanul român a dat instrucțiuni ca persoanele însărcinate cuprimirea banilor pe teritoriul SUA să deschidă conturi bancare în acest sens.

Autoritățileamericane au identificat în cadrul anchetei desfășurate contul lui Pedro Pulidoîn care au fost efectuate trei transferuri în valoare de aproximativ 52.500 dedolari. Au fost identificate totodată o parte din persoanele care au asiguratretragerile de fonduri de pe teritoriul SUA, respectiv: Vadim Gherghelejiu,Eduard Olăriță, Stanislav Cavalgiu, Marian Cristea, Oleg Vârlan, AnatolieBisericanu, Radu Mămăligă, Alexandru Buhnă, Jairo Jose Osorno, Ivan Barkovici. Pentrurepatrierea sumelor de bani provenite din fraudă, Jdera i-a oferit lui JasonEibinder identitățile mai multor cetățeni români: Toader Elena Alina, Patrici Marius Florin, Bărbuceanu Marius Alexandru,Tulin Vasile, Anghel Cristian, Dolete Mihai, Ciobotar Lucian, Jelea george,Anghel Florentin Adrian, Lupu Marius, Năftăilă Georgian Emil, Filip Cristian,Gelea Constanța, Murgescu Sergiu, PăvălacheSandală Elena, Baetelu Dănuț Gabriel, Andronache Andrei, Bajbaiac AdrianGheorghe.

Măsurilede supraveghere operativă au relevat că Jdera i-a dat lui Jason Eibinder datelede identificare ale unei „săgeți”, puse la dispoziție de Cătălin Nechifor, penumele căreia Eibinder urma să trimită o primă tranșă din banii datorați. Astfel,Jdera a încercat, împreună cu Nechifor, să încaseze banii de la sediile unoroficii Western Union, însă, pentru că au existat anumite disfuncționalități privindnumele utilizat pentru trimiterea banilor, oficiile Western Union solicitate aurefuzat eliberarea sumelor de bani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image