2017-01-23 14:56


Operaţiunea „Los Mellizos”. „Locotenenţii” români ai celor mai puternice carteluri de droguri sud-americane, trimişi în judecată de DIICOT după aproape patru ani de filaj

 |  18:25
Operaţiunea „Los Mellizos”. „Locotenenţii” români ai celor mai puternice carteluri de droguri sud-americane, trimişi în judecată de DIICOT după aproape patru ani de filaj

„Locotenenţii” români ai unuiadintre cele mai puternice carteluri columbiene de droguri au fost trimişi înjudecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor deCriminalitate Organizată şi Terorism. Cătălin Iosef, zis Jesi sau Carlitos, şiConstantin Nadolu, zis Paco, vor fi judecaţi în stare de arest pentru aderareşi sprijinire a unui grup infracţional organizat, constituit învederea săvârşirii infracţiunilor de trafic ilicit de droguri de mare riscşi trafic ilicit internaţional de droguri de mare risc (cocaină),precum şi complicitate la trafic ilicit de droguri de mare risc (cocaină).

Procurorii DIICOT au derulattimp de trei ani ancheta referitorare la traficanţii români de cocaină, oamenide legătură ai cartelurilor de droguri din Columbia şi Ecuador. Ancheta şimonitorizarea (interceptări telefonice şi filaj) s-a realizat în mod coordonatşi în cooperare cu ofiţerii DEA (Drug Enforcement Administration – Agenţia deCombatere a Drogurilor din SUA) şi cu autorităţile competente din Ecuador,Italia şi Spania. Nadolu şi Iosef făceau parte dintr-oreţeainternaţională detrafic cu cocaină,formată din columbieni, românişi alte naţionalităţi, al cărei nucleuse află în Columbia, fiind condus delideriai cartelului de droguri din Medellin,fraţii Miguel şi Victor MejiaMunera, cunoscuţi ca „Los Mellizos” (Gemenii).

Activitateatraficanţilorromânis-a desfăşuratsub coordonarea lui Victor Manuel PortoSanchez,zis El Viejo sau El Inginiero, şi constaîn preluarea înRomâniaa drogurilor de mare risc din America de Sud.

Procurorii au stabilit căNadolu şi Iosef au participat la organizarea transportării pe cale maritimă, peruta Ecuador (Guayaquil) – Spania (Algeciras) – Italia (GioiaTauro) –România (Portul Constanţa – Agigea - Sud) a unor mari cantităţi decocainăascunse în containere încărcate cu peşte congelat. Drogurile eraupreluate sub formaimportului legal de mărfuri, inculpaţii folosindîn acest scop o societate comercialăcu sediul în com. Ştefăneştii de Jos,judeţul Ilfov, pentru importarea unorcontainere-test, în scopul verificăriireacţiei autorităţilor:După efectuarea testului,au organizat untransport efectiv decocaină, pe ruta maritimă Ecuador – România,destinaţia finală a drogurilor fiind către beneficiari din Europa de Vest.Potrivit DIICOT, acel transport, de 364 kg de cocaină, a fost însă capturat deautorităţile ecuadoriene la data de 5 decembrie 2007. Cocaina, în valoare de 22milioane de euro,era ascunsăîn cutii cu peştecongelat.Anchetatorii au stabilit că, în acelaşi mod, urma să fie trasportată peruta America de Sud - România - Vestul Europei cantitateatotală de 1,5 tone de cocaină, în valoare de 90 de milioane euro.

„N-am văzut droguri decât latelevizor”

Iniţial, Constantin Nadolu a avut o atitudine nesinceră, declaraţiile sale fiind încontradicţie totală cu probele administrate. Astfel, el a declarat că nurecunoaşte învinuirea ce i se aduce, arătând că nu a consumat niciodată drogurişi nu a văzut niciodată droguri decât la televizor, respectiv că nu a fostniciodată implicat în traficul de droguri, indiferent de tipul acestora. Deasemenea, el a spus că nu aintenţionat niciodată să facă importuri de peşte congelat ori de alte produse piscicoledin Ecuador sau din vreo altă ţară, darşi că nu cunoaşte pe nimeni în această ţară sau în alta din America de Sud. Totodată, el a precizat că nu ştie cine este Felix ValenciaCarabali (în fapt, asociatul lui Victor Manuel Porto Sanchez). Fiindu-i prezentatefotografiile realizate în cursul anului 2007, în Madrid, în timpul filajului autorităţilorspaniole, Nadolu a declarat că acestea îl reprezintă pe el şi pe Cătălin Iosef,împreună cu un bărbat mai în vârstă, cetăţean spaniol, despre care ştie că i sespune „Bunicul”. Nadolu a susţinut că nu îşi aminteşte dacă acest bărbat le-aspus că i se spune „Bunicul” sau dacă a aflat acest lucru într-un alt context.Acesta a mai declarat că nici măcar nu mai reţine cum anume l-a cunoscut,susţinând că îşi aminteşte vag că a fost contactat de o persoană pe care, deasemenea, nu şi-o aminteşte, care, ştiind că soţia acestuia avea în aceaperioadă o agenţie imobiliară, i-a vorbit despre acest cetăţean spaniol (înrealitate cetăţean columbian – n.r.), spunându-i despre el că persoanarespectivă dorea să investească în afaceri imobiliare în România, respectiv săcumpere case, apartamente şi terenuri. Despre Cătălin Iosef, Nadolu a spus căeste finul său. În urmă cu o săptămână, în cursul prezentării materialului deurmărire penală, Constantin Nadolu a revenit asupra declaraţiilor date până înacel moment şi a adoptat o atitudine sinceră, recunoscând învinuirea adusă şidescriind amănunţit faptele de care este acuzat, dar precizând şi că nu a fostsincer de la bun început temându-se pentru viaţa sa şi a membrilor familieisale. Astfel, el le-a declarat anchetatorilor că, în primăvara anului 2007, unprieten al său, despre care ştie că i se spune „Cristi”, i-a vorbit despre ocunoştinţă de-a sa din Spania, cu numele Victor Manuel Porto Sanchez, care erainteresată să facă afaceri cu cafea, precum şi cu alte produse, precum şi că,pentru a discuta detaliile acestor afaceri, trebuia să se deplaseze în Spania.Pentru că nu ştie limba spaniolă, a luat legătura cu finul său, Cătălin Iosef,şi au plecat împreună cu avionul la Madrid. Aici, „Bunicul” le-a propus să cauteîn România o firmă ce face importuri în mod regulat, astfel încât prinintermediul acesteia să fie aduse mărfuri în care să se introducă o anumităcantitate de droguri.

Cătălin Iosef a spus, după ce i s-a adus la cunoştinţă învinuirea, că nudoreşte să dea declaraţii cu privire la faptele pentru care este cercetat,atitudine pe care şi-a păstrat-o pe toată durata urmăririi penale.

Glume la telefon, pe seamaanchetatorilor

Într-una dintre covorbirile interceptate de procurori, Cătălin Iosef (fotodreapta) îi atrage atenţia lui Nadolu că nu ar trebui să mai vorbeascăprin telefon, pentru că sunt ascultaţi. Acesta din urmă, fiind conştient cătelefoanele sunt interceptate, îi replică lui Iosef: „Auzi, mă băiatule, păidacă nu faci aşa, ăştia (procurorii – n.r.) de ce îşi mai iau salariile, dă-iîn morţii lor! Auzi, tu-ţi dai seama că ăştia se pensionează şi după 35 de anide muncă când se pensionează şi predă dosarul mai departe: «Domne mai urmăriţi-ipe ăştia că parcă e ceva!...». Iese omulla pensie după 35 de ani cu fruntea sus că a urmărit ceva”. Din această discuţierezulta că Nadolu era foarte sigur de succesul operaţiunilor lor şi de faptulcă anchetatorii nu-i vor prinde niciodată.

Operaţiunea „Los Mellizos”. „Locotenenţii” români ai celor mai puternice carteluri de droguri sud-americane, trimişi în judecată de DIICOT după aproape patru ani de filaj
zoom

„El Viejo”, asociatul celor maiputernici traficanţi din America de Sud

Unul dintre liderii reţelei de traficanţi, columbianul Victor ManuelPorto Sanchez, zis „El Viejo” (Bunicul) sau „El Inginiero” (Inginerul),născut la data de 6 decembrie 1946, în Columbia, este cunoscutcu antecedente penale constând în trafic de droguri şi infracţiunicontra vieţii persoanei (între care şi uciderea de martori).

Astfel, din procesul-verbal din 8 decembrie 2010, întocmit pebaza datelor furnizate de către Drug Enforcement Administration (DEA),rezultă că activitatea lui Sanchez a făcut obiectul a numeroaseinvestigaţii încă de la începutul anilor ’70. Astfel, în cursul anului 1978,a fost arestat în Peru în legătură cu o captură de 78 kilograme decocaină bază. De asemenea, în anul 1986, a fost asociat cu o capturăde 840 kilograme de cocaină, găsită pe un vas cu motor în largulcoastelor sud-americane. În 2005, a încercat să transporte aproximativ 2 tone de cocaină din Venezuela către Rotterdam (Olanda).

Operaţiunea „Los Mellizos”. „Locotenenţii” români ai celor mai puternice carteluri de droguri sud-americane, trimişi în judecată de DIICOT după aproape patru ani de filaj
zoom

Potrivit autorităţilor americane, Sanchez arenumeroşi asociaţi, membri marcanţi ai cartelurilor drogurilor din America deSud, printrecare Miguel Angel Mejia - Munera, Jose AntonioCabrera-Sarmiento, Oswaldo Siciliano şi JulioSessa. MiguelAngel Mejia-Munera a fosto ţintă prioritară a DEA, fiind arestat de autorităţile columbiene în 2008 şi extrădat în SUA.

„El Viejo” este în prezent urmăritîn SUA, sub numele de „Jose Luis Sarria”,pentru trafic de cocaină şi obstrucţionarea justiţiei. Are mai multe reşedinţe în Columbia, la Barranquilla şi Bogota, precum şi în SUA, la Miami şi New Jersey.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-20

Mai multe imagini:
Operaţiunea „Los Mellizos”. „Locotenenţii” români ai celor mai puternice carteluri de droguri sud-americane, trimişi în judecată de DIICOT după aproape patru ani de filaj
zoom
Operaţiunea „Los Mellizos”. „Locotenenţii” români ai celor mai puternice carteluri de droguri sud-americane, trimişi în judecată de DIICOT după aproape patru ani de filaj
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image