2017-01-21 17:38

DEZVALUIRI


Militarii au ieşit în stradă. Uniforma lui Oprea şi petiţia lui Gheorghe. GALERIE FOTO!

 |  21:00
Militarii au ieşit în stradă. Uniforma lui Oprea şi petiţia lui Gheorghe. GALERIE FOTO!

MApN îl cercetează pe locotenentul Alexandru Gheorghe pentru participarea la proteste în uniformă militară, precizând prin vocea purtătorului de cuvânt că ofiţerul a încălcat statutul militar. Acelaşi MApN dezavua, în 2008, purtarea de către actualul ministru al apărării, Gabriel Oprea, a uniformei militare într-un afiş de campanie electorală pentru PSD. Elena Băsescu a fost în atenţia Poliţiei clujene după ce s-a îmbrăcat în uniformă militară la un mitig electoral din 3 iunie 2008.

Locotenentul Alexandru Gheorghe a înaintat, în noiembrie 2011, o petiţie Statului Major General în care reclama incorectitudinea intrării civililor în corpul ofiţeresc prin aşa-numita filieră indirectă. Ofiţerul era nemulţumit de faptul că civilii absolvenţi ai unor cursuri de 3 luni primesc acelaşi grad cu ofiţerii proveniţi din şcolile militare cu durată de 3 sau 4 ani.

Oprea şi EBA, militari de campanie

Dacă atitudinea şi comportamentul locotenentului Alexandru Gheorghe au fost înfierate de Ministerul Apărării Naţionale, declanşându-se o anchetă pentru că acesta a participat la protestul de la Piaţa Universităţii îmbrăcat în uniformă militară, ne întrebăm ce zice acum instituţia condusă de Gabriel Oprea despre faptele acestuia din 2008, înfierate, la acea vreme, de acelaşi minister.

MApN a precizat, prin vocea purtătorului său de cuvânt, comandorul Tiberiu Frăţilă, că locotenentul Alexandru Gheorghe a încălcat Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare şi anumite regulamente militare. Mai exact, ofiţerul a încălcat articolul 29 litera g care prevede că „participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este interzisă, cu excepţia activităţilor la care se participă în misiune”. Este adevărat, şi chiar Alexandru Gheorghe a cerut să fie sancţionat precizând că suportă rigorile legii după ce s-a alăturat poporului român, pentru că lui i-a jurat credinţă, nu Guvernului.

Oprea, militar de campanie

Dacă pentru această faptă locotenentul este anchetat, ce a păţit actualul ministru Gabriel Oprea pentru folosirea uniformei militare în campania de la alegerile uninominale, din 2008? Nimic. În acel an, Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu şi Florentin Pandele (pe atunci, toţi erau la PSD, acum sunt la UNPR) s-au fotografiat purtând uniforme militare şi au apărut pe un afiş de campanie al PSD. La vremea respectivă a izbucnit un scandal uriaş, MApN, condus de Teodor Meleşcanu, luând atitudine. Purtătorul de cuvânt de atunci, Andreea Dumitru, declara că „purtarea uniformelor, a ordinelor şi a însemnelor militare nu poate fi făcută în scop electoral. Legea privind Statutul cadrelor militare interzice acest lucru”.

Gabriel Oprea a declarat atunci presei că are dreptul să poarte uniforma militară. „Apar în uniformă pentru că este o fotografie făcută pe 25 octombrie care, precum ştiţi, este Ziua Armatei Române. Nu candidez pe liste de partid pentru că am adoptat sistemul de vot uninominal. Având în vedere că mă prezint în faţa alegătorilor la votul uninominal este normal ca aceştia să ştie pe cine votează, cu cine au de-a face, faptul că am avut nişte funcţii şi să ştie că sunt general în rezervă al armatei”, declara pentru cotidianul.ro.

EBA, în uniformă cu drapel

Elena Băsescu a stârnit şi ea reacţii virulente după ce a apărut, pe 3 iunie, la Cluj-Napoca, în campania pentru alegerile europarlamentare, îmbrăcată în uniformă militară. La vremea aceea, reprezentantul MApN, Constantin Spânu, preciza că Elena Băsescu nu a încălcat regulamentele militare, pentru că uniforma ei nu era completă, neavând semne de armă, ecuson cu nume sau grade. Ar fi fost chiar culmea să-şi mai pună şi grade. Nu era de ajuns că avea drapelul României şi scria ROARMY. Poliţia clujeană a demarat o anchetă autosesizându-se, dar nu se mai ştie nimic de acea anchetă. Cert este că Elena Băsescu putea fi cercetată pentru o faptă penală prevăzută de articolul 241 din Codul penal care precizează că „purtarea, fără drept, de uniforme, grade sau insigne militare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Petiţia locotenentului Gheorghe

Locotenentul Alexandru Gheorghe a încălcat Statutul cadrelor militare prin participarea la mitingul de protest din 23 ianuarie, conform directorului de comunicare al Ministerului Apărării, comandorul de flotilă Tiberiu Frăţilă.

Locotenentul Alexandru Gheorghe din cadrul Flotilei 71 Aeriene de la Câmpia Turzii a participat îmbrăcat în uniformă la protestele din Piaţa Universităţii unde s-a declarat apolitic, a ţinut să sublinieze că nu protestează la adresa preşedintelui Traian Băsescu, ci vrea doar să transmită manifestanţilor să nu aibă încredere în clasa politică şi să continue protestele.

Judecat în Consiliul de Onoare

Comandorul de flotilă Tiberiu Frăţilă a declarat că locotenentul Gheorghe Alexandru a încălcat prevederile art. 29 lit. g) din Legea nr. 80/1995. Participarea locotenentului Alexandru Gheorghe la mitingul din Piaţa Universităţii va fi analizată la nivelul unităţii militare în care este încadrat. „În funcţie de rezultatele analizei care se va efectua în zilele următoare la nivelul unităţii, comandantul va lua o decizie şi va propune măsurile legale în consecinţă”, a declarat Tiberiu Frăţilă. Analiza cazului va fi făcută de Consiliul de Onoare al ofiţerilor. Există precedente în justiţie pentru astfel de cazuri: în anul 2004, un subofiţer din cadrul Corpului 1 Armată a fost trecut în rezervă pentru participarea la un miting MISA. Decizia a fost contestată şi în anul 2009 instanţa a confirmat trecerea în rezervă a subofiţerului.

Ce reclama locotenentul în 2011

Locotenentul Alexandru Gheorghe a înaintat în noiembrie 2011 o petiţie Statului Major General în care reclama incorectitudinea intrării civililor în corpul ofiţeresc prin aşa numita filieră indirectă. Petiţia a fost publicată pe Facebook şi pe pagina electronică a Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (SMCD), ofiţerul fiind nemulţumit de faptul că civilii absolvenţi ai unor cursuri de 3 luni primesc acelaşi grad cu ofiţerii proveniţi din şcolile militare cu durată de 3 sau 4 ani.

În subsolul petiţiei publicate pe pagina SMCD, locotenentului Alexandru Gheorghe i se atrăgea atenţia că protestele sale ar putea duce la diverse înscenări împotriva sa. Sub pseudonimul „sorineco”, Alexandru Gheorghe răspundea: „Sfatul dumneavoastră îl am de mult în vedere, mai ales că am în gestiune o «tonă» de documente. Oricum, din 25.05.2011, umblu doar cu ochii în patru oriunde aş merge şi orice aş face. Ştiu de ce sunt în stare aceşti «oameni», însă nu voi fi nici primul şi nici ultimul redus la tăcere de-a lungul bătăliei istorice pe care unii oameni au dus-o pentru anumite principii”.

Legea 80/1995 - Statutul cadrelor militare

Art. 29 Cadrelor militare în activitate le este restrânsă exercitarea unor drepturi şi libertăţi, astfel:

g) participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este interzisă, cu excepţia activităţilor la care se participă în misiune.

„La trecerea în rezervă sau direct în retragere, ofiţerilor care au cel puţin 20 de ani de serviciu militar şi s-au distins prin activitatea desfăşurată, precum şi celor care au adus patriei servicii deosebite, chiar dacă nu au o vechime de 20 de ani de serviciu militar, li se poate acorda dreptul de a purta uniforma militară”

Legea 80/1995

articolul 27

„Li se interzice cadrelor militare în rezervă şi în retragere să poarte uniforma militară la şedinţe, întâlniri, manifestări de orice fel şi emisiuni televizate organizate de instituţii, partide, organizaţii politice sau apolitice”

Ordinul ministrului apărării

M/146 din 2003


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-02

Mai multe imagini:
Militarii au ieşit în stradă. Uniforma lui Oprea şi petiţia lui Gheorghe. GALERIE FOTO!
zoom
Militarii au ieşit în stradă. Uniforma lui Oprea şi petiţia lui Gheorghe. GALERIE FOTO!
zoom
Militarii au ieşit în stradă. Uniforma lui Oprea şi petiţia lui Gheorghe. GALERIE FOTO!
zoom

Militarii au ieşit în stradă. Uniforma lui Oprea şi petiţia lui Gheorghe. GALERIE FOTO!
zoom

TAGURI: locotenentul alexandru gheorghe, militar, armata, proteste, piata universitaţiiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

VASILE
24 Ian 2012

Dar analfabetul Neculai Ontanu , care se impopotoneaza sa defileze in unifroma militara, chiar daca in 2007 a fost avansat la apelul de seara de la fruntas la colonel, in 2008 la general de brigada iar in 2009 la general maior, pentru fapte stralucite de razboi cu tantarii, cum se categoriseste ? Ca nu are 20 de ani de militar activ sa aiba drept de port uniforma ?? C.P. art. 241 sanctioneaza acest fapt , dar el se petrece in fata Comandantului dement suprem , totusi.
UNUL
24 Ian 2012

N-au iesit militarii. A iesit un militar, in curand rezervist. Au mai iesit basinosii APV-isti, care devreme pensionati, au constatat ca nemuncind toata viata, nu stiu face nimic. Era buna viata cand furau efectivele soldatilor, si apui le revindeau, cand ii duceau la munci pe soldati, isi umpleau portbagajele cu ce furau si ce primeau, se imbatau de picau in sant si-i lingeau cainii pe gura...ei, frumoase vremuri, pline de curaj si eroism
UN OSTAS CARE A JURAT PE TRICOLOR PANA LA MOARTE !
25 Ian 2012

Ce faceai daca armata - NU ERA CU NOI atunci, in ‘89 ? Mai discutam acum pe internet ? Ne-am vazut sacii in caruta .. ! Ce-a facut armata ptr. dumneata, ptr. copiii dumitale ? Armata n-a stat cu burta la soare; a stat cu pusca in spate si cu lopata in mana 24 din 24 de ore, .. ca sa dormi in liniste, langa familie; armata aduna cerealele CAP-ului; ..mai facea in timpul liber cate o strada (TRANSFAGARASANUL),.. mai facea la programul de dimineata o casa, CASA POPORULUI, .. mai un curs de apa, CANALUL DUNARE - MAREA NEAGRA. Acestea erau activitati in afara profesiei .. si nu eram platiti. Daca sar deconta orele de munca prestate de Ministerul Apararii,... FONDUL DE PENSII MILITARE nu ar fi dus lipsa . Salariul, d-ta il primesti ptr. 8 ore de munca, .. SOLDA se acorda ptr. 24 de ore si privatiuniu de libertate, etc. Ca sa dispara un stat slabeste-i apararea, slabeste-i economia , slabeste-i sanatatea, educatia si .. vezi ce mai ranane in ,,batatura,, tarii . Ma asteptam ca randurile dumitale .. sa ne indemne la unitate, asa cum ai cerut-o la revolutie, .. ARMATA E CU NOI . Dar nu, … dumneata te-ai saturat de ROMANIA si de noi . Drum bun romanule , oriunde te-ai afla !
GIANINA
25 Ian 2012

ILIESCU SI VOICULESCU VOR O ALTA ROMANIE ? PLECATI TURNATORILOR...
SCABIA
25 Ian 2012

Cred ca baietanul asta nu prea a fost dus la fete si a avut ceva vise ero(t)ice si s-a gandit sa ejaculeze mental in vazul lumii. Ma gandesc ca atata timp cat a facut scoala militara la Sibiu si a privit fetele de dupa gardul unitatii i s-a suit adrenalina la cap si a inceput sa-i afecteze unicul neuron care se plimba lejer pe singura circumvolutiune amprentata de cascheta. Arata aidoma fostilor politruci care impanzeau unitatile militare din vremurile de dinainte de 1960 si care proveniti din familii modeste dar dadeau tare din gura si erau cu partidul, au ocupat functii de raspundere manipulandu-i astfel pe cei orbiti de stralucirea hainei lor militare si ridicandu-le moralul intr-u ascutirea luptei de clasa.
UN OM
25 Ian 2012

@gianina si @ Scabia: ANTENA 3 - arata realitatea ROMANIEI celor MULTI pe care dvs. nu doriti nici macar sa-I auziti; - de ce ? - ca sunt inculti, murdari, needucati; iar ptr. ca au fost creduli, toleranti si rabdatori, cu dvs. si guvernantii ce nu le-ntind o mana de-ajutor, ... ii lasa-n strada sa tipe sa urle, pana mor, de prosti ce sunt, in mintea dvs. .. si a LOR.
COL
26 Ian 2012

Problema armatei o pot discuta numai cei din interior. Ceilalti sunt "neaveniti"... Este relevant faptul ca armata este lovita din interior prin actiuni de imagine( vezi cazurile semnalate in articol) , dar in esenta se incearca denigrarea profesionalismului cadrelor prin "hibridarea" structurala, prin intoarcerea scarii valorilor cu fundul in sus(cum ca ,vezi Doamne, subofiterii sunt mai importanti decat ofiterii), crearea unui sistem de pensii in care se ajunge si la paradoxul ,chiar real, in care un subofiter sa aibe pensia mai mare decat fostul lui comandant de unitate....
DIACONU GABRIELA
28 Ian 2012

domnule locotenent gheorghe ,,PAS"
GINA
28 Ian 2012

PROBLEMA ESTE CA S-AU CAM TERMINAT BANII PENTRU PIATA UNIVERSITATII, FELIX CE FACI ? SARI LA CAP... ACOLO UNII PROTESTEZA PENTRU BANI IAR ALTII SE IAU DUPA EI !

Adauga un comentariu

Random image