2017-01-25 03:35


Oprescu, somat oficial să stopeze demolările. ONG-urile au sesizat Uniunea Europeană cu privire la abuzurile primarului general al Capitalei în cazul axei rutiere Nord-Sud

 |  18:35
Oprescu, somat oficial să stopeze demolările. ONG-urile au sesizat Uniunea Europeană cu privire la  abuzurile primarului general al Capitalei în cazul axei rutiere Nord-Sud

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a decis săsolicite primarului general Sorin Oprescu să oprească toate demolările din zonaBerzei, atât pentru monumentele istorice, cât şi pentru celelalte clădiri,aflate toate în zone construite protejate. În plus, 26de organizaţii nonguvernamentale (ONG) reunite în „Platforma pentru Bucureşti”,împreună cu Uniunea Arhitecţilor din România, au adresat o scrisoarecomisarilor europeni pentru Justiţie, Cultură şi Dezvoltare, miniştrilor din ţărileUniunii Europene responsabili pentru Justiţie, Cultură şi Dezvoltare şi cătreambasadorii acestor ţări acreditaţi la Bucureşti, document care reprezintă unadevărat rechizitoriu la adresa primarului general.

În şedinţa din 26 ianuarie, Comisia Naţională aMonumentelor Istorice (CNMI) a decis să solicite primarului general SorinOprescu să oprească toate demolările din zona Berzei, atât pentru monumenteleistorice cât şi pentru celelalte clădiri, aflate toate în zone construiteprotejate. În plus, CNMI a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti săasigure, conform legislaţiei în vigoare, protecţia acestor monumente istorice şia zonelor construite protejate, pe toate căile necesare în acest sens. Cât demult îi pasă lui Oprescu de CNMI s-a văzut însă în cursul zilei de ieri, cândHala Matache a fost lăsată la dispoziţiamai multor persoane, care au început să fure lemnăria, acoperişul şi mobilierulrămas în interiorul monumentului istoric.

Cu jalba la UE

Cele26 de organizaţii nonguvernamentale (ONG) reunite în „Platforma pentru Bucureşti”,împreună cu Uniunea Arhitecţilor din România, au adresat o scrisoarecomisarilor europeni pentru Justiţie, Cultură şi Dezvoltare, miniştrilor din ţărileUniunii Europene responsabili pentru Justiţie, Cultură şi Dezvoltare şi cătreambasadorii acestor ţări acreditaţi la Bucureşti, document care reprezintă unadevărat rechizitoriu la adresa primarului general Sorin Oprescu, a subordonaţilorsăi, dar şi a Ministerului Culturii, Inspectoratului de Stat în Construcţii,Agenţiei de Mediu Bucureşti sau Poliţiei Locale Bucureşti. Semnatarii scrisoriiau prezentat încălcarea mai multor convenţii europene semnate de România princonstruirea controversatei magistrale Piaţa Victoriei-Buzeşti-Berzei-Uranus, aşa-numita“autostradă urbană” a lui Sorin Oprescu. “ÎnBucureşti a început construirea unui bulevard care va traversa zona istorică aoraşului, care continuă intervenţiile urbane ale dictaturii ceauşiste. Primultronson implică demolarea a 126 de clădiri, din care 13 monumente istorice, şiexproprierea a aproximativ 1000 de persoane, fără să fie prezentat opinieipublice un proiect urbanistic care să justifice un asemenea sacrificiu. Prinpresiunea imobiliară creată, o întreagă zonă istorică a oraşului va dispărea înviitorul apropiat, în cazul construirii bulevardului”, se spune în preambulul mesajului. “Realizareaacestui proiect contravine cu brutalitate principiilor dezvoltării urbaneintegrate şi a regenerării urbane integrate pe care România şi le-a asumat prinDeclaraţia de la Toledo şi prin Carta de la Leipzig. Oraşele din întreagaEuropă au renunţat, în ultimii 20 de ani, la marile lucrări de infrastructurăauto în zona centrală, datorită efectelor negative generate de acestea prinpoluarea excesivă, segregarea spaţială şi, mai ales, prin congestionareatraficului. Ministerul Culturii a încălcat Convenţia de la Granada pentruprotecţia patrimoniului arhitectural european, iar agenţiile de mediu auîncălcat Convenţia de la Aarhus privind participarea publicului la deciziile demediu”, au mai acuzat contestatarii proiectului.

Sesizarea unor graveabuzuri

Documentul trimis oficialilor europeni conţine o lungăserie de abuzuri şi ilegalităţi gravecomise de şefii instituţiilor implicate în acest proiect megalomanic.Printre altele, Primăria Generală, Ministerul Culturii şi Cultelor şiInspectoratul de Stat în Construcţii au ignorat sau nu au respectat cu bună ştiinţădecizii judecătoreşti. Primăria Municipiului Bucureşti a prezentat instanţei dejudecată acte false, a demolat în mod ilegal un monument istoric noaptea, aîncurajat vandalizarea clădirilor istorice înainte de obţinerea avizului dedesfiinţare de la Ministerul Culturii (monumentul istoric Hala Matache eravandalizat ieri, sub ochii îngăduitori ai Poliţiei Locale, din subordinea luiOprescu), a încălcat legislaţia în urbanism, construcţii, exproprieri şievacuări. Toate ilegalităţile comise de Sorin Oprescu şi de subordonaţii săi aufost încurajate de Ministerul Culturii, deInspectoratul de Stat în Construcţii şi de Agenţia de Mediu fie prin tolerare,fie, şi mai grav, prin avizarea ilegală a lucrărilor.

Înfinalul scrisorii, semnatarii au solicitat sprijinul oficialilor europenipentru “încetarea încălcării tratatelor pe careRomânia şi le-a asumat şi stoparea acestor derapaje grave de la funcţionareastatului de drept, strâns legate de fenomenul corupţiei din România”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-24

Mai multe imagini:
Oprescu, somat oficial să stopeze demolările. ONG-urile au sesizat Uniunea Europeană cu privire la  abuzurile primarului general al Capitalei în cazul axei rutiere Nord-Sud
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
28 Ian 2011

Hopa,alde Gica-Contra de la Salvati Bucurestiul merg cu jalbe pe la curti europene!Nu se mai multumesc cu Romania!Cine i-a oprit sa restaureze aceste asa-zise monumente?Nimeni!Nici ei nu au facut nimic constructiv,dar nu il lasa nici pe Oprescu sa faca!
DETECTIV
28 Ian 2011

PTR TEODOR !..VOR FI GICA CONTRA PANA ISI VOR PRIMI TAINUL...CA SA-L CITAM PE CLASICUL IN VIATA "B"
DUMITRU IUGA
28 Ian 2011

Oameni buni! Nu va mai agitati in zadar! Faptele sunt implinite, casele alea au fost faramate!Gata! Este in regula, Oprescu criminalul (nu l-am votat si nici nu o sa-l votez) dar ... Bucurestiul anului 2011 are nevoie de acest bulevard! Nu comparati ce a facut nebunul ala cu ceea ce este obligatoriu sa facem astazi cand traficul auto in Bucuresti a devenit o nebunie! Va stimez, va respect dar nu va sustin! Dumitru Iuga. tiiu2001@yahoo.com
TUCA.LOUISA
29 Ian 2011

Simpaticii acestia de la ONGuri presupun ca reprezinta un partid. De sunt contra la nou.Ce au facut 21 de ani?Nu au vazut cum cad caramizile de pe Feroviar,sa intre la subsolurile acestor case declarate monumente, sa vada degradarea materialelor de constructii.Sa se trezeasca aceasta gasca de ongisti si sa puna banutii din buzunarul lor sa refaca si sa intretina monumentele.Ce rezolva ca tin pe loc niste lucrari?Timp si bani pierduti de PMB.
CARMEN FURTUNA
30 Ian 2011

va relatez cazul familiei mele: este vorba de berzei 89 corp a.unde proprietarul, parohia popa tatu, a fost despagubit de primarie prin ordonanta de guvern,primaria a devenit proprietara imobiluli,aceasta nu ne-a mai facut contract,noi facand demersuri in acest sens,acum am fost evacuati fara a primi locuinta.cateva din bunuri le-am depozitat la prieteni,asta inainte ca imobilul sa fie vandalizat de tigani.va intreb este corect ce a facut primarul?
Random image