2019-01-22 21:00


Paradox: Cu cât mai multe etnobotanice sunt interzise, cu atât bagă mai mulţi în spital!

 |  19:52
Paradox: Cu cât mai multe etnobotanice sunt interzise, cu atât bagă mai mulţi în spital!

Etnobotanicele, cuajutorul noii legi adoptate de Guvernul Boc, reuşesc să trimită în spital dince în ce mai mulţi tineri teribilişti. Ca dovadă stau cifrele din studiulspecialiştilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, potrivit căroranumărul celor spitalizaţi în urma consumului de etnobotanice creşte odată cunumărul de astfel de substanţe interzise de lege.

Analiza a fostefectuată asupra cazurilor de urgenţă non-fatale ca urmare a consumului de droguri. S-au comparat cifrele despitalizări pe întregul an 2009 şi primul semestru din anul 2010.Astfel, cifrele arată că, în 2009, 86 de persoane au fost spitalizate din cauzaintoxicaţiei cu substanţe etnobotanice. După ce 44 de droguri au devenitilegale, au fost spitalizate 235 de persoane, în primele 6 luni din 2010.Numărul intoxicaţiilor acute cu medicamente halucinogene vorbesc şi ele de lasine: în 2009 au fost internate 86 de persoane, iar în primele 6 luni din 2010au avut de suferit de pe urma acestora 109 de persoane. De asemenea,intoxicaţiile acute cauzate de combinarea alcoolului cu medicamente sunt încreştere: în 2009 s-au înregistrat 62 de cazuri, pe când la jumătatea anului 2010numărul persoanelor intoxicate ajunsese la 102. Acestea au fost doar câtevacifre din studiul MAI, dar numărul total de spitalizări în urma consumului dedroguri vorbeşte de la sine: 999 de persoane internate în 2009 şi 934 depersoane în doar 6 luni din 2010.

Cifrele asteademonstrează două lucruri simple: substanţele vândute de magazinele de vise,după ce au fost interzise unele dintre ele, sunt mult mai nocive şi, al doilea,tinerii teribilişti apelează la alte ”condimente” la petreceri. Obţinute, normal,ilegal.

Substanţe necunoscutepe piaţă

„E absurdsă stăm în loc, în timp ce tot mai mulţi tineri sunt dependenţi de acestesubstanţe. E grav ce se întâmplă: după ce că suntem o ţară de tranzit pe droguri de mare risc, devenim rapid şi una consumatoare de substanţe legale cu efecte devastatoare”, a declaratpentru “Puterea” deputatul PDL Ştefan Pirpiliu. În consecinţă, s-au gândit săacţioneze. Ministerul Sănătăţii a dat pe 15 februarie o Ordonanţăde Urgenţă care adăuga pe lista substanţelor interzise prin lege încă 44 denume noi. În urmă cu 5 zile, social-democraţii au trecut în Parlament o legeasemănătoare cu ordonanţa. Pe 5 martie, Traian Băsescu a retrimis Legeaetnobotanicelor în Parlament, pe 8 aprilie a fost aprobată de Senat, pe 3 mai atrecut de Camera Deputaţilor şi pe 20 mai a fost promulgată de şeful statului. Cutoate că 44 de droguri legale au fost trecute în lege ca ilegale, nu existăînsă o reglementare specială conform legilor în vigoare şi nici nu au odestinaţie specifică. Astfel, proprietarii magazinelor de vise au avizelenecesare desfăşurării activităţii şi autorizaţia de funcţionare de laprimăriile oraşelor în care funcţionează. Cum “drogurile uşoare”, deja testatepe pieţele din străinătate, au fost interzise prin noua lege a etnobotanicelor,magazinele de vise, rămase în legalitate, sunt obligate să vândă ceva. Maiexact, noi substanţe, încă netrecute pe “lista neagră” a legii. Acestea însă suntnecunoscute, deocamdată, ca efect asupra organismului uman. Potrivit unor surse din domeniul prevenţiei, consumul unor anumite etnobotanicepoate conduce către stări care pot provoca moartea. Spre exemplu, cei careconsumă substanţe halucinogene pot avea impresia că sunt urmăriţi, iarîncercarea de a scăpa de “urmăritori” poate provoca accidente sau au impresiacă au corpul invadat de gândaci, iar pentru a se elibera recurg la măsuri deautomutilare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
15 Dec 2010

Sunt aici doua aspecte: 1 cum e formulata legislatia de pedepsire a faptei de a comercializa substante periculoase, 2 cit de profesionisti sunt cei ce o aplica.Nici o interdictie nu poate avea efect de 100%. Semnalul de alarma trebuie insa tras chiar si pentru mai putin de 1%.O zi buna !
Random imageUltimele stiri

loading...