2017-01-21 15:23

DEZVALUIRI


PF Daniel, interceptat de DNA

 |  16:33
PF Daniel, interceptat de DNA

În rechizitoriul prin care patronul InterAgro, Ioan Niculae, şi preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, au fost trimişi în judecată în cazul finanţării campaniei electorale a lui Mircea Geoană.

Este redată convorbirea telefonică dintre Viorel Hrebenciuc şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel. Astfel, în 14 iulie 2010, Hrebenciuc l-a sunat pe patriarh pentru a discuta despre un eventual împrumut acordat pentru construirea Catedralei Neamului de banca "Sfântul Spirit" din Portugalia.

"V.H.: Bună seara, Viorel Hrebenciuc sunt!

Secretar: Cu respect, domnule Hrebenciuc. Sunt părintele secretar.

V.H.: Aş fi vrut să vorbesc un minut cu prea fericirea sa, dacă este.

Secretar: Acum e ocupat.

V.H.: Vă rog, este în legătură cu Catedrala Neamului. Am o veste bună, da.

Domn: Alo?

V.H.: Saru'mâna, preafericirea dvs., Viorel Hrebenciuc vă deranjează.

Domn: Ah, să trăiţi domnule Hrebenciuc! Ce mai faceţi, bine?

V.H.: Bine fac, preafericite.

Domn: Văd că băcăuanii sunt în faţă.

V.H.: Sărut mâna, mulţumim din suflet! De ce vă deranjez. Eu ştiu că sunt probleme cu finanţarea Catedralei Neamului şi am găsit o posibilitate. Este vorba de Banca Sfântul Spirit, Santu Spirit din Portugalia. Preşedintele băncii ar veni săptămâna viitoare aici, pentru că ei pot să facă acest lucru, indiferent de sumă. Eu, dacă aţi avea timp să mă primiţi în audienţă ...

Domn: Problema este aşa: că noi avem mai multe oferte şi, dacă ne-ar face în scris, acum noi trebuie să păstrăm o anumită simetrie. Şi băncile astea ale noastre, româneşti ...

V.H.: Da.

Domn: Vor să contribuie.

V.H.: Dar vorbiţi de contribuţie în sensul de credit sau de ...

Domn: Linie de credit.

V.H.: Care ar fi suma totală de care avem nevoie?

Domn: Păi acum suma totală este ... Pentru trei ani o sută de milioane de euro.

V.H.: Pentru trei ani?

Domn: Nu e mult, 30 de milioane pe an. Ceea ce nu îmi pare o sumă mare. Şi ai noştri pe aici au zis că, dacă au ceva garanţii guvernamentale punctuale, pot să ajute. Dar linia de credit mi se pare ... Aceasta nu presupune garanţii. Că noi facem cu ei aşa: când avem bani, nu cerem, când nu avem bani, cerem şi atunci, se plăteşte comision de folosire şi de nefolosire. Asta e forma cea mai puţin dificilă.

V.H.: Eu mă gândeam la o chestiune care să o luăm ...

Domn: Noi ne gândim că, dacă oamenii sunt sensibili, o să luăm puţini bani de la bancă. Numai în momentul în care ar fi un hiatus, un fel de pauze care nu sunt acoperite. De pildă, de aici, sunt oamenii, la primăriile de sector. Domnul Onţanu deja a alocat, a prins o anumită sumă şi noi ce putem face fără să mai dăm dobânzi şi comision de folosire, să facem pe cont propriu.

V.H.: Corect.

Domn: Anul acesta avem banii strânşi... Plătim 30% din proiectare (...)".

„Să vândă vinul de împărtășanie”

Într-o altă convorbire interceptată, Viorel Hrebenciuc discută cu o persoană al cărei nume nu este precizat sau nu este identificată, care îi spune că are un „pont şi mai mişto” pentru finanţarea construirii Catedralei Neamului

Hrebenciuc: Am vorbit acum cu Patriarhul şi e puţin mai complicată chestiunea. E în spital săracu. Şi mă văd luni, trec pe la el. Mi-a explicat că sunt multe bănci. Că de fapt nu vrea să ia linia. Nu am înţeles eu exact cum vrea să facă. Înţelegi?

Domn: Da.

Hrebenciuc: Zice să le facă o propunere, că noi avem propuneri. Dar mă lămuresc eu luni, faţă în faţă cu el.

Domn: E cel mai bine aşa, ca să nu îi aduc nici pe ăia degeaba. Ei au zis, domnule, facem un sindicat de bănci, ăştia de la Spiritus Santus pot să deblocheze un milion foarte uşor.

Hrebenciuc: 100 e maxim, a zis.

Domn: Da? Perfect atunci.

Hrebenciuc: Iuliu Neagu se apucă de lucru. Deci văd ce a făcut până acum că el face din bucăţi şi nu cred că e bine.

...

Domn: Nicio problemă. Dar să ştii că mai am un pont şi mai mişto. Poate să plătească aşa: să facă vinul de împărtăşanie. Vinde... Unii distribuitori, noi ne umplem de bani.

Hrebenciuc: Ai văzut!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-03

TAGURI: pf daniel, dna, bunea stancu, convorbirea telefonica, viorel hrebenciucComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image