2018-12-15 23:16


Piatra cubică - monument istoric, vândută de samsari

 |  16:07

Piatra cubică de pe Bulevadrul Aviatorilor, înainte ca acesta să fie asfaltat şi era considerată monument istoric, a devenit obiect de şmen pentru samsarii din construcţii. Asta, după ce înlocuirea ei a primit cu greu aprobarea Ministerului Culturii.

Solicitările de la Primăria Capitalei au primit aviz favorabil abia după un an. Aşa se face că în septembrie 2010piatra cubică veche de zeci de ani a fost înlocuită cu un asfalt nou-nouţ.Acum, ea se vinde la negru, deşi Administraţia Străzilor se jură că este bine pusă la păstrat. 

Din punctul de vedere al celor din Primăria Capitalei decizia este justificată, deoarece din cauza circulaţiei intense din acea zonă şoseaua pavată cu piatră cubică „se lăsa” şi la doi-trei ani bucăţile de granit trebuiau scoase, terenul tasat din nou, după care piatra cubică era repusă pe poziţie. Este de neînţeles însă cum de municipalitatea a lăsat la îndemâna sorţii respectivul material de construcţii. Piatra cubică pe care în urmă cu decenii se plimbau bucureştenii în caleşti a ajuns pe mâna unor şmecheri. Aceştia fac acum avere vânzând bucăţile de granit la preţuri ce nu ţin cont de criză.

Am vorbit cu unul dintre aceştia, care are un mic depozit la Periş, în spatele blocului în care se află agenţia CEC din localitate, mai exact pe intrarea Săgetătorului. Omul ne-a mărturisit că a luat bucăţile de granit după ce primăria le-a scos de pe Bulevardul Aviatorilor şi din zona Arcului de Triumf. Afaceristul de ocazie ne-a lăudat insistent marfa: ”Dom-ne, este de 10 pe 10 şi tot 10 centimetri grosime. Nu se mai face aşa ceva în ziua de astăzi. Unde mai pui că a fost fasonată manual. Eu o vând la 10 euro metrul pătrat. Păi bazaltul se dă la 20 de euro metrul şi nu are aceeaşi calitate, iar piatra cubică aia colorată se crapă şi mai este şi scumpă... Am adus-o acasă după ce am avut o comandă, trebuia să vină unul să o ia de patru zile, dar m-a făcut să o car degeaba, nici la telefon nu mai răspunde. Am plătit oameni, transportul...”.

Afaceristul nostru are la Periş doar o cantitate destul de mică, sub 200 de metri pătraţi, aşa că ne-am aruncat la mai mult, în încercarea de a afla unde se află depozitat restul de piatră cubică. La fel de sincer, respectivul ne-a spus că alţi aproape 400 de metri pătraţi sunt depozitaţi neglijent pe un teren al municipalităţii, unde paznicii nu refuză o mică atenţie.”Dar trebuie să-mi iasă şi mie ceva la afacerea asta, plus că trebuie lucrat discret, nu cu excavatorul”, ne-a mai informat afaceristul.

Administraţia Străzilor neagă

„Nu există aşa ceva! Piatra cubică scoasă din zona Aviatorilor, sau de oriunde, nu se vinde, sub nici o formă. O parte din aceasta a fost deja pusă în zona centrului istoric, pe aleile pietonale şi aceeaşi destinaţie o va avea şi restul, dar vă spun că de la noi nu se vinde nimic”, ne-a declarat Alina Roman, director al Administraţiei Străzilor. Am rugat-o pe aceasta să sune şi singură la numărul afaceristului de ocazie cu piatra cubică a Primăriei şi să pretindă că este o simplă clientă. Răspunsul l-am primit ulterior de la un director al uneia dintre firmele care lucrează la foc continuu cu Administraţia Străzilor, care ne-a comunicat că din verificările lor, numărul de telefon al celui care vinde bucăţile de granit nu apare în lista cu numere de telefon al personalului propriu.

La începerea lucrărilor pe Bulevardul Aviatorilor, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a solicitat proiectantului ca pentru trotuarele adiacente carosabilului şi benzile carosabile laterale să se revină la materialul tradiţional de alcătuire a pavimentului istoric. În ciuda acestor solicitări, piatra cubică străveche a fost înlocuită cu o alta, adusă din China. Alina Roman ne-a răspuns că pavajul original „nu rezistă la trafic”. „Nu este mare trafic în zonă, pe acele alei laterale”, am insistat. „Atât cât este, nu rezistă”, a fost răspunsul ferm al şefei de la drumuri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-02-22
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...