2017-01-21 23:35

DEZVALUIRI


“Pilele” lui Faris, cu dosare penale. El, încă poliţist activ. Personajul pentru care şi-au pierdut funcţiile capii MAI şi ai Jandarmeriei, transferat la Şcoala de Poliţie de la Câmpina

 |  18:56
“Pilele” lui Faris, cu dosare penale. El, încă poliţist activ. Personajul pentru care şi-au pierdut funcţiile capii MAI şi ai Jandarmeriei, transferat la Şcoala de Poliţie de la Câmpina

AfaceristulCornel Faris, personajul central al scandalului angajărilor ilegale din MAI, afost repartizat ca ofiţer în structura Şcolii de Agenţi de Poliţie Câmpina.Inspectoratul General al Poliţiei Române susţine că această măsură a fostimpusă de legislaţia existentă. Potrivit oficialilor, IGPR era obligat prinlege să-i găsească lui Cornel Faris o funcţieconform competenţelor,astfel că omul de afaceri din localitatea ilfoveană Bragadiru, devenit poliţistîn împrejurări ce sunt cercetate de procurorii Parchetului General şi cei aiDNA, a fost repartizat la Şcoala de Agenţi de Poliţie din Câmpina, unde ocupăîn prezent o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului administrativ.Pentru angajarea lui ilegală în Ministerul de Interne şi-au pierdut funcţiile şis-au ales cu dosare penale atât secretarul general al MAI, cât şi directorulResurselor Umane, precum şi şeful şi adjunctul Jandarmeriei Române.

“Pilele” lui Faris, cu dosare penale. El, încă poliţist activ. Personajul pentru care şi-au pierdut funcţiile capii MAI şi ai Jandarmeriei, transferat la Şcoala de Poliţie de la Câmpina
zoom

ConducereaIGPR susţine că Faris nu poate fi dat afară din Poliţie decât după ceoinstanţăjudecătorească hotărăşte acest lucru, însă, aşa cum seştie,dosarul angajării sale este încă pe masa procurorilor. În lipsa uneidecizii judecătoreşti, prezumţia de nevinovăţie primează, iar legislaţia obligăIGPR să-l numească într-o funcţie în termen de şase luni. Fapt pentru care el afost detaşat la Şcoala de Poliţie de la Câmpina, judeţul Prahova. Până anultrecut, Cornel Faris este acţionar în societatea Berlin Com SRL, care deţineafaceri în domeniul transporturilor şi al extracţiei, printre care şi o balastieră.O altă calitate a lui Cornel Faris este aceea că îl are drept bun prieten pechestorul Adrian Pătraşcu, demis de la conducerea Direcţiei de Resurse Umanedin Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Lotul generalilor, pus în slujba afaceristuluidin Bragadiru

Surse judiciare din cadrul Parchetului de pe lângăÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie au precizat, pentru ziarul “Puterea” că, înurma investigaţiilor derulate în dosarul “Jandarmeria”, anchetatorii auconstatat că Cornel Faris a lucrat ca şofer până în anul 2000 la Clubul SportivDinamo, care aparţine tot de Ministerul de Interne. Aspiraţiile lui de a ocupafuncţii importante în minister s-au manifestat încă de la acea vreme, Farisdorind cu orice preţ să acceadă în corpul ofiţerilor. Chiar dacă nu absolviseîncă studiile liceale, respectiv nu obţinuse încă diploma de bacalaureat, Fariss-a înscris la o facultate particulară din cadrul Universităţii „GheorgheCristea“, pe care a absolvit-o. După absolvire a fost făcut ofiţer, primindgradul de căpitan şi a fost transferat la Serviciul de Gospodărire din cadrulClubului Dinamo. Între anii 2001 şi 2002, Cornel Faris este avansat, laexcepţional, de două ori, prima dată în gradul de maior, iar a doua oară în celde locotenent-colonel. Anchetatorii mai subliniază faptul că, în cursul anului2002, a izbucnit megascandalul legat de diplomele false de absolvire laMinisterul de Interne, însuşi Cornel Faris fiind cercetat penal pentru că ladosarul său de cadre ar fi fost găsită o diplomă falsă de bacalaureat. Nu aapucat să fie condamnat, întrucât, între timp, intervenise termenul deprescripţie a faptei.

Viza şefia Direcţiei Logistice

În urma acestui scandal, Faris demisionează dinMinistetul de Interne, pleacă de la Clubul Dinamo şi se apucă de afaceri. Unadintre activităţile economice ale acestuia, pe lângă afacerile firmei BerlinCom SRL, este şi restaurantul “La Jupânu’”, din Bragadiru, pe care îl şipatronează. Odată revenit în civilie, omul de afaceri absolvă, în sfârşit,liceul, obţine diploma de bacalaureat şi se înscrie la a doua facultate, cuprofil economic, pe care o absolvă în cursul anului 2006. Anchetatorii maisusţin că, din informaţiile existente la dosar, reiese că relaţia lui CornelFaris cu chestorul Adrian Pătraşcu devenise atât de strânsă, încât primul l-aajuta efectiv pe al doilea să-şi construiască o casă la Bragadiru.

Aspiraţiile lui Faris erau însă unele mai înalte.El ţintea un post gras în Ministerul Administraţiei şi Internelor, mai ales căprietenul său Pătraşcu deţinea deja funcţia de director al Direcţiei ManagementResurse Umane. Postul vizat de acesta era, nici mai mult, nici mai puţin, decâtscaunul de director al Direcţiei Logistice a Ministerului de Interne. Aceastăstructură este unitatea de specialitate a Aparatului Central al MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor care asigură elaborarea şi implementareaunitară a strategiilor, politicilor şi procedurilor în domeniul logistic şicare funcţionează în coordonarea secretarului general al ministerului. DirecţiaLogistică are competenţe generale pentru coordonarea, îndrumarea şi controlulactivităţilor desfăşurate în cadrul principalelor sectoare logistice -planificare, metodologie şi pregătire logistică, intendenţă şi administrareapatrimoniului imobiliar, asigurare tehnică cu mijloace de mobilitate, armamentşi tehnică specială, dezvoltare tehnică şi standardizare, dar şi controlulcalităţii în construcţii şi protecţia mediului. Şeful ierarhic superior alacestei structuri era nimeni altul decât chestorul Cristian Baci, secretarulgeneral al MAI şi bun prieten, la rândul său, cu chestorul Adrian Pătraşcu,ambii prieteni cu comisarul şef Valentin Opriţescu, director al DirecţieiFinanciare din minister. Toţi aceşti trei ofiţeri superiori au elaboratplanul de aducere a lui Cornel Faris în minister.

Prietenia e mai presus de lege

Adrian Pătraşcu a fost cel care a făcut “cărţile”,respectiv l-a contactat telefonic pe generalul Olimpiodor Antonescu, şefulInspectoratului General al Jandarmeriei Române, căruia i-a comunicat că esteordin de la ministrul de interne să se deblocheze trei posturi pentruîncadrarea din sursă externă a unor persoane. Deşi solicitarea era una în afaralegii, întrucât Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2009 interzicea cudesăvârşire încadrarea din sursă externă, generalul Antonescu nu a pus preamulte întrebări. Deh, ordinul nu se discută. Cele trei persoane pentru careconducerea Jandarmeriei a încălcat legea sunt Cornel Faris, prieten alchestorului Adrain Pătraşcu, Laurenţiu Moroianu, viitorul ginere al lui CornelFaris, şi Alexandru Ştefan, fiul unui medic din Bragadiru, bun prieten cuCornel Faris. În doar cinci zile de la convorbirea telefonică purtată dePătraşcu cu Olimpiodor Antonescu, conducerea Jandarmeriei a cerut oficialconducerii MAI deblocarea celor trei posturi, dintre care două de execuţie şiunul de conducere, şi a întocmit dosarele candidaţilor. Avizul a fost semnat,cu apostilă, în numele ministrului de interne, de către secretarul generalCristian Baci. După care Jandarmeria a organizat examenul de încadrare dinsursă externă, i-a admis pe cei trei şi i-a numit pe funcţii. Toate cuîncălcarea legii penale. Efectiv de aceste proceduri s-a ocupat prim-adjunctulcomandantului Jandarmeriei Române, chestorul Nicolae Rugină. La ordinul luiOlimpiodor Antonescu, Nicolae Rugină a constituit Comisia de Examinare pe careel însuşi a prezidat-o. Acesta a înregistrat şi aprobat, cu complicitateacolonelului Marian Grigoroaia (şeful direcţiei de resurse umane a Jandarmeriei),dosarele de candidaţi, cu toate că lipseau documente importante, printre carecertificatul de testare psihologică, documente medicale sau alte acteimportante. Falsul era evident.

În aceeaşi zi încadrat, transferat şi uns şef înPoliţia Rutieră

Examenul a fost luat fără probleme de cei trei. Înaceeaşi zi, pe 20 octombrie 2010, generalul Olimpiodor Antonescu emite ordinulde numire pe funcţie pentru fiecare candidat admis. Ştefan Alexandru a fostîncadrat pe o funcţie de execuţie în cadrul Inspectoratului Judeţean deJandarmi Brăila, în timp ce viitorul ginere al lui Cornel Faris, LaurenţiuMoroianu, a fost încadrat la Brigada Specială de Intervenţii din cadrulJandarmeriei Municipiului Bucureşti. Cornel Faris a fost încadrat cu gradul delocotenent-colonel şi numit în funcţia de şef al Direcţiei Financiare aJandarmeriei Române, funcţie aferentă gradului de general de brigadă.Anchetatorii nu exclud ca această funcţie să fi fost, scriptic, ocupată deFaris ca urmare a intervenţiilor comisarului-şef Valentin Opriţescu, cel careconducea Direcţia Financiară din MAI. Faris, Moroianu şi Ştefan nu au lucratnici măcar 24 de ore la Jandarmerie, întrucât, în cursul aceleiaşi zile,secretarul general al MAI, Cristian Baci, emite ordine de transfer ale celortrei la Poliţie. Laurenţiu Moroianu şi Ştefan Alexandru, ambii de profesiejurişti, au fost transferaţi în cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelorale sctoarelor 2 şi 3 ale Direcţiei Generale de Poliţie a MunicipiuluiBucureşti. În ceea ce-l priveşte pe Cornel Faris, ordinul lui Cristian Baci afost unul incredibil, anume de transfer la Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrulInspectoratului General al Poliţiei şi de numire a acestuia, cu gradulprofesional de comisar de poliţie, în funcţia de şef al ServiciuluiSistematizări al structurii în cauză. La toate aceste fapte au participat Baci,Pătraşcu, dar şi comisarul-şef Constantin Stoleru, din cadrul DirecţieiManagement Resurse Umane. Potrivit procurorilor, pentru Faris au început abiaatunci să se tragă sforile cele mari şi anume că acesta urma să fie numit, încursul lunii ianuarie, în funcţia vizată, respectiv aceea de director alDirecţiei Logistice a MAI.

Pe Pătraşcu îl aşteaptă şi o anchetă a DNA

Procurorii care instrumentează acest dosarscandalos susţin că, în timpul cercetărilor, au rezultat mai multe fapte. Unadintre acestea a făcut obiectul unei sesizări înaintate de către Secţia deUrmărire Penală şi Criminalistică a Direcţiei Naţionale Anticorupţie,pentru verificarea chestorului Adrian Pătraşcu. Asta deoarece procurorii auconstatat că Adrian Pătraşcu utilizează un autoturism Volkswagen Touareg, înleasing, înmatriculat pe numele societăţii Berlin Com SRL, aparţinând luiCornel Faris. Deocamdată, chestorul Adrian Pătraşcu a fost destituit de laconducerea Direcţiei Management Resurse Umane şi pus la dispoziţia ministrului,împotriva sa fiind începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu contraintereselor publice. Aceeaşi soartă a avut-o şi chestorul Cristian Baci,secretar general al MAI, şi comisarul-şef Valentin Opriţescu, dar şi ConstantinStoleru. Generalul Olimpiodor Antonescu a fost destituit de la conducereaJandarmeriei Române şi este urmărit penal pentru neglijenţă în serviciu.Adjunctul său, Nicolae Rugină, a fost destituit şi este urmărit penal pentrufals intelectual şi abuz în serviciu contra intereselor publice, iar colonelulMarian Grigoroaia pentru complicitate la fals intelectual şi abuz în serviciucontra intereselor publice.

Afacerea aîndreptat privirile procurorilor şi către Direcţia Medicală din MAI

Din datele existente la dosarul de urmărirepenală, se pare că încadrarea în cadrul Jandarmeriei a lui Cornel Faris, dar şia viitorului ginere al acestuia, Laurenţiu Moroianu, precum şi aprietenului acestuia din urmă, Alexandru Ştefan, a fost posibilă cucomplicitatea unor cadre ale Direcţiei Medicale din Ministerul Administraţieişi Internelor, au precizat surse judiciare pentru ziarul “Puterea”. “AngajaţiiDirecţiei medicale au întocmit fişele medicale ale celor trei candidaţi abia lacâteva zile după ce aceştia susţinuseră deja concursul de încadrare în Jandarmerie.Pe de altă parte, există indicii privind săvârşirea unor infracţiuni de fals înînscrisuri. Informaţiile arată că, deoarece Cornel Faris deţinea un certificatmedical în care i se constata un grad de handicap, fiind declarat, astfel,inapt pentru serviciul militar, Direcţia Medicală a anulat gradul de handicapdin fişă chiar a doua zi după ce acesta a susţinut concursul de încadrare înJandarmerie”, au precizat sursele citate. Aceste aspecte vor constitui, însă,un dosar de cercetare penală separat de cel în care sunt cercetaţi chestorii şigeneralii implicaţi efectiv în favorizarea încadrării celor trei persoane prinîncălcarea dispoziţiilor legale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-05

Mai multe imagini:
“Pilele” lui Faris, cu dosare penale. El, încă poliţist activ. Personajul pentru care şi-au pierdut funcţiile capii MAI şi ai Jandarmeriei, transferat la Şcoala de Poliţie de la Câmpina
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANONIM
16 Dec 2014

Si inca mai are si face tot felul de afaceri ilegale...cu aceeasi prieteni!!! Si nimeni nu spune nimic...se ocupa de inselatorii si el si fiica lui Alina care lucreaza in sistem si cere mita ptr tot felul de dosare...

Adauga un comentariu

Random image