2018-07-16 12:06


PING-PONG ÎN INSTANŢĂ. Dosarul lui Cioacă de infracţiuni informatice, a doua oară la rejudecare

 |  21:00
PING-PONG ÎN INSTANŢĂ. Dosarul lui Cioacă de infracţiuni informatice, a doua oară la rejudecare

Curtea de Apel Braşov a casat, vineri, sentinţa prin care fostul poliţist Cristian Cioacă a fost achitat în dosarul de infracţiuni informatice şi a trimis dosarul spre rejudecare, aceasta fiind a doua oară când cauza este returnată Judecătoriei Braşov.

Cristian Cioacă a fost achitat, în 6 aprilie 2012, în dosarul în care a fost judecat pentru violarea corespondenţei prin e-mail a fostei sale soţii, avocata Elodia Ghinescu, conform unei decizii a Judecătoriei Braşov după rejudecarea dosarului. Decizia a fost atacată cu recurs de avocata familiei Ghinescu, dar şi de DIICOT Braşov şi Parchetul instanţei supreme. Curtea de Apel Braşov a admis recursurile şi a casat sentinţa. Dosarul de violare a corespondenţei electronice a Elodiei Ghinescu a fost trimis spre rejudecare la Judecătoria Braşov, în aprilie 2011, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iniţial, Curtea de Apel Braşov l-a condamnat pe Cioacă, în 27 septembrie 2010, la trei ani de închisoare cu suspendare. Hackerul Adrian Niţu, judecat în acelaşi dosar, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în februarie 2009, alături de hacker-ul Adrian Niţu, pentru acces fără drept la sisteme informatice, restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi transferul neautorizat de date informatice. Cea de-a treia persoană cercetată în acest dosar a fost fostul coleg al lui Cioacă, Marius Sebastian Breazu, ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Braşov. Acesta însă nu a fost trimis în judecată, fiindu-i aplicată doar o sancţiune administrativă.

Arestat preventiv cinci ani mai târziu

Cioacă a refuzat să dea orice declaraţie cu privire la acest caz în faţa procurorilor, în schimb a recunoscut în faţa presei că a intrat de pe calculatorul bun comun al celor doi soţi în contul de Yahoo Messenger al fostei sale soţii. În acest dosar, pe numele lui Cristian Cioacă a fost emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, conform unei decizii din 24 ianuarie 2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă acesta a stat doar câteva zile în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Braşov întrucât a fost eliberat sub control judiciar.

Cristian Cioacă este arestat preventiv din 5 decembrie 2012, ca urmare a unei decizii a Curţii de apel Bucureşti. Iniţial, pe 28 noiembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor privind arestarea preventivă a poliţistului Cristian Cioacă, acuzat că şi-a omorât soţia, avocata Elodia Ghinescu. Cererea a fost formulată în baza unor probe noi. Astfel, în urma unei analize realizate cu un aparat achiziţionat de Poliţia Română în anul 2010, respectiv Crimelight, criminaliştii au descoperit, în luna septembrie 2012, pe pereţii dormitorului locuinţei Elodiei Ghinescu, sub zugrăveală, noi urme de sânge. Şi în anul 2007, anchetatorii au găsit multe pete de sânge în locuinţa celor doi soţi, după ce acestea fuseseră spălate. Anchetatorii au pus sechestru asupra imobilului Elodiei Ghinescu, astfel că soţul ei nu l-a putut înstrăina. Probele au fost trimise medicilor legişti, care au comunicat procurorilor, pe 27 noiembrie, faptul că ADN-ul corespunde celui avut de Elodia Ghinescu. Astfel, procurorii l-au convocat pe Cristian Cioacă în ziua următoare la Parchet pentru a i se aduce la cunoştinţă noile probe, că s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva sa şi că va fi cerută arestarea sa preventivă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-05-11

TAGURI: Cristian_Cioaca, dosar_rejudecare, infractiuni_informatice

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova