2018-12-13 16:17


Pistolarii se mai pot duela încă cinci luni

 |  21:00
Pistolarii se mai pot duela încă cinci luni

Legea privind regimul armelor şi muniţiilor a fost modificată începând cu luna iulie, fiind mult mai restrictivă în ceea ce priveşte deţinerea unei arme. Totuşi, posesorii au timp să intre în legalitate abia până pe 28 ianuarie 2012.  

Dacă, până acum, cei care deţineau pistoale cu gaze erau obligaţi să aibă doar o autorizaţie, o dată cu intrarea în vigoare a Legii 117, toţi cei care au arme neletale sunt obligaţi să deţină permis pe portarmă. Pentru obţinerea acestuia, doritorul trebuie să efectueze analize medicale la o clinică de specialitate, inclusiv testare psihologică şi să depună cazier judiciar. Totodată, prin lege, poliţiştii trebuie să îi verifice pe deţinătorii de arme la domiciliu dacă îndeplinesc condiţiile de siguranţă impuse pentru a nu prezenta pericol public sau atentat la siguranţa naţională. Tot prin această lege s-a instituit şi valabilitatea permisului de armă. Acesta este valabil cinci ani de la emitere. Înainte de expirarea acestui termen, fiecare deţinător trebuie să demareze procedurile pentru obţinerea unui nou permis, adică să refacă toate analizele, cazierul judiciar şi să plătească taxa. Dacă în termen de 10 zile de la expirarea permisului de portarmă nu predă arma şi muniţia aferentă, este pasibil de închisoare de la 1 la 5 ani.

În prezent, în Capitală există 14.952 de persoane care deţin arme cu bile de cauciuc şi 7.052 de posesori de arme de apărare cu gaze. Conform legii, cei care pot deţine arme de apărare cu glonţ, persoane fizice, sunt demnitarii, magistraţii, poliţiştii, militarii, diplomaţii români, precum şi primarii şi consilierii aleşi, pe perioada mandatului. În Bucureşti există 1.200 de persoane care au astfel de arme. O altă categorie care poate deţine armă de apărare cu glonţ este cea a persoanelor care se află într-un program de protecţie a martorilor. În prezent, doar şase persoane cuprinse în acest program deţin arme cu glonţ. De asemenea, în Bucureşti sunt înregistraţi 8.600 de vânători.

Un poliţist nu şi-a vizat permisul de 6 ani

Un ofiţer din cadrul Direcţiei Rutiere s-a prezentat pentru vizarea permisului de portarmă, dar, când i-au verificat documentul, ofiţerii SAESP (Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din DGPMB) au constatat că ultima viză data din 2005. Acestuia i-a fost ridicată autorizaţia de deţinere până la intrarea în legalitate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...