2018-12-11 09:23


Pneuri cu abţibild de iarnă

 |  20:59
Pneuri cu abţibild de iarnă

Chiar dacă specialiştii nu recomandă cauciucurile de iarnă la mâna a doua, românii au dat năvală să cumpere anvelope second-hand pentru că nu au bani să cumpere unele noi. Şoferii trebuie să cheltuiască aproape un salariu mediu pe economie pentru echiparea autovehiculelor cu anvelope noi de iarnă, respectiv între 1.200 şi 1.400 de lei, în funcţie de dimensiune. În schimb, echiparea maşinii cu anvelope second-hand sau reşapate costă sub un salariu minim pe economie, între  350 şi 600 de lei.

Pe de altă parte, deşi nu a precizat cum se vor verifica maşinile aflate în trafic în privinţa anvelopelor de iarnă, conducerea Autorităţii Rutiere Române garantează că inspectorii ARR „nu pot greşi în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu”.

Dacă tot nu au bani de cauciucuri noi de iarnă, românii au găsit o metodă „genială” de a fenta Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011, prin care se introduce obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă. Pe anumite site-uri şi la unele vulcanizări, „băieţii deştepţi” comercializează abţibilduri din cauciuc pe care se află însemnele M, S, un fulg de zăpadă şi o creastă de munte.

„Există anumite condiţii pentru vulcanizarea la cald şi abţibildul se poate lipi pe partea laterală a cauciucului. Pentru patru anvelope, abţibildurile şi lipirea acestora costă aproximativ 40 de lei. Un abţibild costă aproximativ cinci lei şi lipirea acestuia tot cinci lei”, ne-a precizat un angajat de la vulcanizare.

Service-urile auto nu recomandă montarea unor astfel de anvelope. „Am auzit că există abţibilduri cu inscripţionările M, S, un fulg de zăpadă şi o creastă de munte şi care se pot lipi pe un cauciuc de vară. Este foarte greu să păcăleşti agenţii de poliţie şi inspectorii ARR cu aceste anvelope”, ne-au spus reprezentanţii unor service-uri. Conducerea Autorităţii Rutiere Române (ARR) spune că nu are cunoştinţă de existenţa acestor abţibilduri.  

Toma, DGPR: „Şoferii se păcălesc pe ei înşişi”

Comisarul-şef Paul Toma de la Direcţia Poliţiei Rutiere ne-a explicat că verificările privind echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă vor fi efectuate împreună cu reprezentanţii ARR. „Aceste anvelope fac diferenţa între viaţă şi moarte. Şoferii se păcălesc pe ei înşişi. O anvelopă de iarnă se deosebeşte faţă de una de vară prin profile. Profilul anvelopei de iarnă este diferit faţă de cel de vară. Şoferii trebuie să fie conştienţi şi să se gândească la viaţa lor şi a pasagerilor”, ne-a declarat comisarul-şef  Paul Toma.

În ultimele săptămâni, şoferii care nu dispun de cel puţin 1.200 de lei pentru achiziţia anvelopelor noi de iarnă au dat năvală să cumpere cauciucuri second-hand sau reşapate. „O anvelopă la mâna a doua pentru un Logan costă între 80 şi 100 de lei. Pentru Mercedes sau BMW, un cauciuc la mâna a doua costă între 250 şi 300 de lei. Anvelpele second-hand au profilele canalelor de aproximativ 6-7 mm. Este cerere mare pentru anvelope la mâna a doua”, ne-a spus Ionuţ Ionaşcu, un dealer de anvelope second-hand.

Şi vânzările cauciucurilor reşapate au crescut mult în ultima perioadă. “E jale mare la noi. Cele mai căutate anvelope reconstruite sunt cele pentru Logan. Un cauciuc reşapat pentru Logan costă 135 de lei, cu tot cu TVA. Sunt foarte multe comenzi, pentru patru anvelope reconstruite de Logan clientul trebuie să aştepte aproximativ şapte zile, se lucrează non-stop”, ne-a precizat una dintre angajatele unei firme de profil din Bacău.

   

Conducerea ARR nu ştie de existenţa abţibildelor

Conducerea Autoritărţii Rutiere Române ne-a informat că şoferii care sunt prinşi cu false anvelope de iarnă vor fi amendaţi conform legii cu o sumă curpinsă între 2.500 şi 4.000 de lei. “Circulaţia cu un fals înseamnă prezenţa pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă şi polei cu nerespectarea prevederilor legale şi se sancţionează în consecinţă. Nu avem cunoştinţă despre vreun abţibild sau alt material. Inspectorii au fost instruiţi conform regulamentelor la care face referire OG5 aprobată prin Legea 161/2011 şi garantăm că nu pot greşi în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu”, ne-a transmis conducerea ARR.

Preţuri anvelope de iarnă Logan

Noi 250-300 lei/buc.

SH 80-100 lei/buc.

Reşapate 135 lei/buc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...