2018-12-10 02:31


Podgoria Cotești, firma care câștigă în continuare licitații la Consiliul Județean Vrancea, deși patronul este judecat într-o speță desprinsă din dosarul Oprișan

 |  20:01
Podgoria Cotești, firma care câștigă în continuare licitații la Consiliul Județean Vrancea, deși patronul este judecat într-o speță desprinsă din dosarul Oprișan

Podgoria SRL din Cotești, aparținând unuia dintre afaceriștii implicați în dosarul de corupție în care este judecat baronul Marian Oprișan, pe numele său Vasile Bută, va încasa 1.224.282,61 lei, fără TVA, de la Consiliul Județean Vrancea pentru proiectarea și reabilitarea unui pod. Compania patronată de Bută a fost singura care a depus o ofertă la această licitație, în asociere cu Alma Consulting SRL, o altă firmă, specializată în proiectări, de asemenea abonată la banii CJ. Contractul a fost estimat a se derula pe o perioadă de 35 de luni de la începerea lucrărilor, cu o lună mai puțin decât perioada estimată prin documentația de achiziție.

Consiliul Județean Vrancea a scos la licitație, în luna septembrie a acestui an, un contract având ca obiect „Consolidare și reabilitare pod din beton armat pe D.J. 205 C, km 5+600, peste pârâul Dâlcov, comuna Cotești, judetul Vrancea“ la o valoare estimată de 1.224.341 lei, la care se adaugă TVA. În această sumă au fost prevăzute cheltuille cu proiectarea, asistența tehnică din partea proiectantului, lucrările de construție precum și cele diverse si neprevăzute. Criteriul de atribuire investiției a fost o combinație dintre prețul ofertat, cel mai scăzut, și perioada de garanție a lucrărilor.

La licitație s-a prezentat un singur ofertant, asocierea formată din Podgoria Cotești și Alma Consulting, susținută de alte două firme, Cristilory Prod SRL din Panciu și Topo System SRL din Vidra, care a și câștigat. Trebuie spus că documentația pentru avizarea lucrărilor de intervenții (DALI) care a stat la baza caietului de sarcini afererent  acestei achiziții a fost întocmită tocmai de Alma Consulting, parte a asocierii câștigătoare. Acest lucru, deși nu contravine legslației în domeniul achizițiilor publice, ridică semne de întrebare cu privire la obiectivitatea modului în care s-a derulat achiziția precum și asupra felului în care a fost stabilită valoarea estimată  a investiției și prețului oferit.

Alma Consulting un proiectant cu lipici la bugetul public

Alma Consulting SRL este una dintre societățile comerciale de proiectări conectată la bugetele instituțiilor publice din județul Vrancea. Firma are în portofoliu numeroase proiecte tehnice, studii de fezabilitate și documentații de avizare executate pentru primăriile vrâcene și Consiliul Județean.

În anul 2007, când Iulian Matache, fostul ministru al Transporturilor în guvernul Ponta a hotărât să-și construiască casa – fermă pomicolă - a apelat la serviciile Alma Consulting, pentru a-i întocmi documentația necesară și pentru a-i obține  autorizația de construire. În aceiași perioadă, firma cu pricina, avea în derulare și contracte cu Consiliul Judeețan, unde Matache ocupa postul de șef al Direcției Tehnice.

 Pe 23 aprilie 2007, Alma Consulting SRL a depus, la Primăria Focșani, documentația pentru autorizarea construcției locuinței familiei Matache. Apoi, cîteva zile mai târziu, aceiași firmă a depus, în numele CJ, documentația pentru autorizarea reabilitării unui grup școlar

Un dosar care intră în al șaselea an de judecată

Vasile Bută, patronul Podgoria Cotești, a fost trimis în judecată  alături de alți patru afaceriști abonați la contractele Consiliul Județean Vrancea,  Corneliu Prunache, Vasile Mihăiuc, Vasile Graur și Iulian Cristian într-un dosar aflat în legătură cu cel în care este judecat Marian Oprișan. Cei cinci au fost acuzați că au întocmit în fals situații de lucrări și facturi, privind pietruirea mai multor drumuri. În baza acestor documente, firmele lor au fost plătite de Consiliul Județean, pentru lucrări care nu au fost realizate în realitate.

Procurorii DNA susțin în rechizitoriul care a fost transmis instanței că Bută ar fi încasat, 2004, de la Consiliul Judeţean Vrancea peste 130 de mii de euro pentru un contract de pietruire de 8,3 Km de drum. Pentru suma respectivă, omul de afaceri a întocmit mai multe facturi din care reieșea că lucrările ar fi fost executate.

Procurorii au mai stabilit că el ar fi transferat, fără justificare economică, peste 28 de mii de euro către firma sotiei sale, Trans Construct SRL, în scopul disimulării operaţiunilor financiare ilicite. Prejudiciul adus bugetului statului în cazul lui Vasile Buta se ridică la peste 130 de mii de euro. Pentru recuperarea ei, DNA a instituit sechestru asigurator asupra mai multor conturi ale firmei sale.

Dosarul a fost trimis în instanță din 2010 iar din 2011 se află pe rolul Tribunalului Prahova , unde a fost strămutat de la instanța similară din Vrancea. De mai bine de un an și jumătate, judecata trenează din cauza unei expertize cotabile care a fost cerută încă din 29 aprilie 2014. Următorul termen în proces a fost stabilit pe 17 decembrie a.c.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-17

TAGURI: podgoria cotesti, firma, licitatii, consiliul judetean vrancea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VACARU
25 Dec 2015

Alma e firma jegului de Nini.Nini care si-a pus neamurile in consulatele Romaniei cu guvern PSD.Ca sa vezi ce fratie psd-pnl....psd-pnl,aceeasi mizerie
Random imageUltimele stiri


loading...