2018-07-18 06:18


Minciuna lui Rus

 |  21:00
Minciuna lui Rus

Conducerea Poliţiei Capitalei îl contrazice tocmai pe ministrul de Interne, Ioan Rus, în privinţa situaţiei procedurale penale a lui Adrian Năstase. După ce demnitarul a spus că fostul premier, internat la Floreasca după tentativa sa de suicid, execută deja în spital pedeapsa, Poliţia Capitalei susţine acum că Năstase nu a făcut încă nici măcar o zi din condamnare.

Potrivit Poliţiei Capitalei, procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul-verbal de încarcerare, iar fostul premier nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar. „Încă din seara zilei de 20 iunie a.c., imediat după primirea mandatului de executare de la Tribunalul Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a întreprins toate demersurile legale pentru punerea în executare a acestuia, conform prevederilor Codului de procedură penală. Având în vedere că, atât timp cât nu a fost întocmit procesul-verbal de încarcerare şi persoana menţionată în mandatul de executare nu a fost încarcerată într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, se consideră că procedura de executare a mandatului nu a fost încheiată”, se arată într-un comunicat de ieri al Poliţiei Capitalei. În aceste condiţii, zilele petrecute de fostul premier Adrian Năstase în spital nu se consideră zile de detenţie şi, prin urmare, nu vor fi scăzute din pedeapsă.

Ioan Rus, ministrul Administraţiei şi Internelor, declarase însă anterior, imediat după internarea lui Năstase, că acesta „este deţinut”.„Dânsul este deţinut. În acest moment, îşi ispăşeşte prima zi de pedeapsă. În spital, au fost luate toate măsurile pe care legea le prevede pentru oricine care se găseşte în această situaţie. Paza o asigură Ministerul de Interne, în acest moment”, a declarat Rus. Ministrul de Interne a mai precizat că Adrian Năstase îşi poate executa pedeapsa atât într-un spital din sistemul public, cât şi într-un spital din sistemul penitenciar. „Începând de astăzi (joi, 21 iunie - n.r.), este deţinut. Că se întâmplă într-un spital civil sau într-un spital din penitenciar este acelaşi lucru”, a precizat Rus.

Bolcaş: Ministrul s-a referit la dispoziţia pe care a dat-o

Unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, Lucian Bolcaş, a explicat la că „începerea executării pedepsei este un act procedural formal, care se face printr-un proces-verbal de luare în custodie şi se înregistrează la instanţa de executare, care este Tribunalul Bucureşti”. „În ce-l priveşte pe domnul ministru Ioan Rus, care a spus că Adrian Năstase îşi ispăşeşte deja în spital primele zile de detenţie, el s-a referit la o dispoziţie pe care a dat-o, de punere în executare a acestui mandat. Nu este de datoria lui să urmărească pas cu pas această situaţie”, a precizat Bolcaş.

Ar putea fi audiat pe patul de spital

Ancheta privind tentativa de suicid nu poate să fie finalizată fără ca Adrian Năstase să dea declaraţii procurorilor în Zambaccian. Procurorii vor sta de vorbă cu Năstase doar atunci când vor permite medicii. Adrian Năstase se află în stare stabilă, are o evoluţie foarte bună, însă se află în continuare internat la secţia de Terapie Intensivă, la Spitalul Floreasca din Capitală. Sâmbătă dimineaţa au sosit la spital şi membrii familiei, soţia, Dana Năstase, dar şi fiul cel mare, Andrei Năstase. Ancheta este în desfăşurare şi vor fi audiaţi şi membrii familiei fostului premier. Până în prezent au fost audiaţi atât medicii care au fost în acea seară la faţa locului pentru a acorda asistenţă medicală, cât şi poliţiştii care au venit pentru a pune în executare mandatul de arestare.

Astăzi se decide dacă poate fi transferat în spitalul penitenciar

Medicii de la Spitalul Floreasca din Capitală vor decide, astăzi, dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase îi permite acestuia să fie transferat în penitenciar, hotărârea urmând să fie luată la solicitarea poliţiei.

Potrivit medicilor, „solicitarea a fost primită vineri, după ora 17.00, astfel că nu a putut fi înregistrată la Registratura unităţii sanitare. Acest lucru se va întâmpla luni, la ora 8.00, după care o comisie specială de medici se va întruni pentru a decide dacă pacientul poate fi transferat”, au mai spus cei de la Floreasca.

Din comisie vor face parte doctori care s-au ocupat de Năstase după internare, inclusiv cei din echipa care l-a operat, respectiv Şerban Brădişteanu şi Ioan Lascăr, dar şi un legist.

Pesedistul Şerban Brădişteanu a declarat, vineri, că, la dorinţa familiei lui Năstase, Spitalul Floreasca nu mai poate să furnizeze nici un fel de informaţie privind starea de sănătate a fostului premier. Tot vineri, un alt medic din echipa care l-a operat pe Năstase, profesorul Ioan Lascăr, a precizat că evoluţia postoperatorie a pacientului este foarte bună, în parametri normali. După operaţia de joi, Brădişteanu a făcut o declarasţie ciudată: Năstase prezintă risc de infarct. El a mai spus că, în acest moment, nu ar propune o intervenţie chirurgicală legată de problemele cardiace. Medicul a adăugat că fostul premier suferă de mai multe afecţiuni, el enumerând afecţiuni tiroidiene, diabet, dislipidemie şi hipertensiune.

Am dubii serioase cu privire la faptul că Adrian Năstase este tratat şi primeşte diagnostic de la doctorul Brădişteanu. (...) Faptul că diagnosticul îl pune un fost senator PSD cercetat pentru corupţie nu-mi dă o stare de linişte - Monica Macovei, europarlamentar PDL.

Năstase are astăzi termen în „Mătuşa Tamara”

Completul de 5 judecători dezbate, astăzi, în cadrul unui nou termen, recursul formulat în Dosarul „Mătuşa Tamara”, în care Adrian Năstase, fostul şef al „Spălării Banilor” Ioan Melinescu, şi fostul consilier guvernamental Ristea Priboi au fost achitaţi de instanţa supremă pe 15 decembrie 2011. Procurorii au stabilit că, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, i-ar fi contactat, cu sprijinul lui Genică Boerică, denunţătorul celor trei, pe Ristea Priboi şi pe Adrian Năstase, cărora le-ar fi comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului General, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari într-un cont bancar având-o ca titular pe Daniela Năstase, soţia lui Adrian Năstase. Atunci, Melinescu i-ar fi promis lui Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase s-a declarat de acord, iar după alegeri l-a numit pe Melinescu şef al „Spălării Banilor”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-03-25

Mai multe imagini:
Minciuna lui Rus
zoom
Minciuna lui Rus
zoom
Minciuna lui Rus
zoom


TAGURI: Adrian_Nastase, Ioan_Rus

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova