2017-01-19 06:44

DEZVALUIRI


Politica ucide şi sportul

 |  21:00
Politica ucide şi sportul

În an olimpic, Ministerul Educaţiei, Tineretului, Cercetării şi Sportului în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Sport şi Tineret, ambele conduse de oficiali ai PDL, au împărţit banii federaţiilor după bunul plac, fără să existe vreo negociere în prealabil cu federaţiile sau cu reprezentanţii Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. În prezent, unul dintre punctele programului Guvernului Ungureanu în ceea ce priveşte sportul este clasarea României în top 15 la Olimpiada de la Londra.

La repartizarea banilor, mai multe foruri au fost privilegiate, în condiţiile în care rezultatele notabile din ultimii ani au fost egale cu 0. Schi biatlon ocupă locul 4 la bugete, chiar şi peste handbal sau rugby. Totul pentru a pregăti FOTE 2013, o competiţie dedicată tineretului, care va avea loc în România. Pentru că a primit doar o treime din banii ceruţi, COSR va renunţa la finanţarea centrelor sportive pentru a se baza strict pe pregătirea celor aflaţi în cursa olimpică.

Asemenea altor domenii, sportul a fost, la rândul său, acaparat de persoane înregimentate politic indiferent dacă acestea au mai activat în domeniu sau nu. Un fost karatist a ajuns la bob şi sanie, un vicepreşedinte al UDMR a preluat hocheiul, transformându-l într-un veritabil ambasador al Ţinutului Secuiesc, iar Federaţia de Lupte fără performanţe de ani întregi este condusă de un lider al PDL. Sunt doar câteva dintre exemplele pe care ziarul „Puterea” vi le oferă în ediţia de azi, în încercarea de a explica situaţia falimentară a sportului românesc, ajuns pe marginea prăpastiei.

Ambasadorul Ţinutului Secuiesc

Din 2008 şi până în prezent preşedinte al Federaţiei Române de Hochei este Tanczos Barna, cel care întâmplător sau nu ocupă şi postul de vicepreşedinte al UDMR, unul dintre partidele aflate la guvernare, şi totodată secretar de stat în Ministerul Agriculturii. În ultimii ani, hocheiul a devenit o fantomă a sportului care în urmă cu câteva decenii aducea trofee internaţionale la Bucureşti. Meciurile naţionalelor au ajuns să se joace doar la Miercurea Ciuc, acolo unde imnul cântat de spectatori şi jucători este cel al Ţinutului Secuiesc. Mai mult, în urma unui scandal imens, consemnat în urmă cu doar două luni, Barna, în calitatea sa de preşedinte al unui for subvenţionat de statul român, ameninţa că "o să plec cu toţi jucătorii din România, ca să fie toată lumea mulţumită şi să jucaţi în Liga H!". În ciuda rezultatelor mai mult decât mediocre, FR Hochei a primit din partea ANST un buget mai mare decât în urmă cu un an. Pentru 2012, se va putea baza pe 1,67 milioane de lei, cu 50.000 mai mult faţă de 2011.

Karateka PDL pe pârtie

Invizibili în România, sportivii de la bob şi sanie sunt nevoiţi să se antreneze şi chiar să dispute campionatele naţionale în străinătate din cauza lipsei infrastructurii. De aproape doi ani, la conducerea Federaţiei Române de Bob şi Sanie se află Sorin Buta, un deputat PDL de Argeş, cel care, conform site-ului Camerei Deputaţilor, a avut o singură luare de cuvânt în Parlament în întreg mandatul şi aceea la depunerea jurământului, în 2008. În vârstă de 51 de ani, Buta a recunoscut faptul că nu a fost implicat în sporturile de iarnă până la preluarea acestei funcţii, în trecut practicând karate. Pentru anul electoral 2012, bugetul federaţiei a fost dublat de la 800.000 la 1.630.000 de lei.

Lupta lui Poteraş

De peste şase ani, la cârma Federaţiei Române de Lupte este Cristian Poteraş, nimeni altul decât primarul sectorului 6 al Bucureştiului şi membru influent în cadrul PDL. Deşi a fost luptător de performanţă, Poteraş nu a reuşit să găsească problemele sistemului, iar în momentul de faţă sportul care ocupă locul 5 la numărul de medalii olimpice aduse României nu are nici măcar un sportiv calificat la Olimpiada de la Londra. Mai mult, singurele performanţe obţinute în 2011 sunt două medalii de bronz la Europene. Pentru 2012, ANST a decis acordarea unui buget de 2,8 milioane de lei. Scrima, sportul care a adus un titlu mondial şi unul european în 2011, va primi un buget mai mic în plin an olimpic, când are şansele de a salva onoarea României la cea de-a 30-a ediţie a Olimpiadelor de vară.

Tenis de masă în familie

Fost candidat din partea PNL, Cristinel Romanescu se află în fruntea tenisului de masă românesc din 2001 şi mai are din actualul mandat încă un an şi jumătate. Aşa cum e şi în cazul celorlalte federaţii, statutul prevede ca preşedintele să aibă mandate nenumărate, astfel că situaţia de la fotbal are toate şansele să se repete şi în tenisul de masă. Legitimat în perioada comunismului la CS Buzău, Romanescu a fost acuzat de CNSAS că a colaborat, din proprie iniţiativă, cu Securitatea, dându-i în vileag pe colegii săi de echipă, însă ulterior a obţinut achitarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ca preşedinte, acesta a decis să o angajeze în fruntea Comisiei de Marketing şi Mass-Media pe soţia sa, Beatrice.

Baschetul, redus

Unul dintre puţinele sporturi care a reuşit să atragă oamenii în ultimul deceniu, baschetul, a primit un buget total de 2,3 milioane de lei, cu 600.000 mai puţin decât în 2011. Conform datelor prezentate de INS, baschetul se află în momentul de faţă pe locul trei în topul sporturilor practicate de români, cu 13.219 sportivi legitimaţi, faţă de 2.673 câţi erau în urmă cu un deceniu. Printre sporturile care s-au ales cu buget tăiat în 2012 este boxul, chiar cu aproape 40%, în condiţiile în care în 2011 a reuşit să obţină două medalii la Europene şi o alta la Mondiale.

Mai multe federaţii, mai puţini sportivi

În momentul de faţă, deşi numărul federaţiilor afiliate a ajuns la 67, numărul românilor care fac sport de performanţă în momentul de faţă este de doar 1% din totalul populaţiei, adică sub 200.000, dintre care jumătate fotbal. Olanda, de exemplu, o ţară care are o populaţie aproape egală cu România, are nu mai puţin de un milion de fotbalişti legitimaţi!

Locul 15, aproape imposibil

Planul noului ministru Cătălin Baba ca România să se claseze în primele 15 anul acesta la Londra pare imposibil de atins în condiţiile în care ţara noastră are toate şansele să aibă cea mai mică delegaţie din ultimii 20 de ani. Dacă la Barcelona (1992) au participat 179 de sportivi, în momentul de faţă, siguri de locul lor la Olimpiadă sunt 49 de sportivi. În total, se speră la o delegaţie de aproape 100 de persoane, exceptând stafful tehnic.

Top bugete 2012:

1. Atletism 5,09 milioane de lei

2. Canotaj 4,31 milioane de lei

3. Gimnastică 4,22 milioane de lei

4. Schi biatlon 3,98 milioane de lei

5. Handbal 3,9 milioane de lei

6. Rugby3,4 milioane de lei

7. Haltere 3,23 milioane de lei

8. Judo 2,85 milioane de lei

9. Lupte 2,81 milioane de lei

10. Scrimă 2,75 milioane de lei


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-05

Mai multe imagini:
Politica ucide şi sportul
zoom
Politica ucide şi sportul
zoom

TAGURI: politica, sport, baschet, sportiviComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

OVII
12 Feb 2012

Tin sa precizez : Bobul s i sania nu are nici o leg atura cu faptul ca Sorin Buta e PD-ist, muscelean, iar cele mai bune rezult ate in sportul acesta est e din partea muscelenilor . Recent locul 11 la cupa mondiala daca nu ma inse l, cel mai bun din istori e
GICA
12 Feb 2012

Dar boxul unde se afla ?? ?? Ca si dl Obreja e tot PDL, ati uitat banii spal ati in galele Pui De Lei (PDL) facute cu banii nos tri ,adica dati de guvern sau la comanda altor PDL -sti, unde sunt boxerii a matori,unde sunt si cati bani a primit FRB ,in 201 2???,unde sunt centrele d e juniori,centrele olimpi ce,ce vine din spate,ca s i asa nu mai avem aproape nimik,Rusine Obreja si b irou federal ,HUUUUU .PDL =UDMR=UNPR si alte scursu ri!!!!!!!!
TEODOR
13 Feb 2012

Valeu,unde esti nea Alecu Chitaru?De ce nu ti-ai d us traba pana la capat!As tazi vorbeam la trecut de Tanczos Barna!

Adauga un comentariu

Random image