2017-01-23 20:59


Poliţiştii de frontieră şi vameşii de la PTF Siret au obligaţia de a nu părăsi localitatea. Cei 45 de inculpaţi din “lotul Siret” sunt liberi

 |  19:23
Poliţiştii de frontieră şi vameşii de la PTF Siret au obligaţia de a nu părăsi localitatea. Cei 45 de inculpaţi din “lotul Siret” sunt liberi

Cei 45 de poliţişti defrontieră şi vameşi din dosarul cunoscut drept „lotul Siret” au fost puşi înlibertate în noaptea de marţi spre miercuri de către magistraţii CurţiiSupreme. Judecătorii au respins recursul procurorilor anticorupţie declaratîmpotriva deciziei de eliberare pronunţată de Curtea de Apel Suceava în cazul a26 de inculpaţi şi au înlocuit măsura arestării preventive în cazul altor 19,astfel încât toţi cei 45 de poliţişti de frontieră şi vameşi sunt acum liberi.

La termenul de judecată de marţi avocaţilor le-au rămascâteva bănci, după ce aproape tot mobilierul sălii de judecată a fost mutatpentru a „lărgi” boxa arestaţilor, care a ocupat jumătate din sală. Avocaţiicelor 45 de vameşi şi poliţişti de frontieră şi-au fundamentat pledoariile peargumentul că aceştia pot fi judecaţi în libertate, deoarece nu mai potinfluenţa cercetarea judecătorească. Unul dintre avocaţi a declarat în faţacompletului de judecată al Curţii Supreme că menţinerea poliţiştilor defrontieră în arest preventiv nu poate fi justificată de ideea că aceştia se vorinfluenţa unul pe altul, pentru că în timpul urmăririi penale au fost „cazaţi”în arest câte 14 în încăperi de 12 metri pătraţi sau au dormit câte doi în patdin lipsă de spaţiu. Astfel, spunea unul dintre avocaţi, poliţiştii defrontieră ar fi avut destul timp la dispoziţie să-şi influenţeze unul altuiadeclaraţiile. Un alt avocat a fost de părere că în acest dosar se face „oconfuzie între pericolul social al faptelor şi pericolul pentru ordinea publicădacă aceştia ar fi puşi în libertate”. Cu alte cuvinte, a explicat avocatul,faptele acestora sunt grave, dar, în acest moment procesual, ei pot ficercetaţi în libertate. Alte argumente prezentate de apărători pentru a-iconvinge pe magistraţi să îi pună în libertate pe lucrătorii vamali de la PTFSiret au ţinut atât de faptul că nu există pericolul ca aceştia să comită noiinfracţiuni de natura celor pentru care sunt judecaţi, cât şi de faptul că, dinpunctul de vedere al opiniei publice, rezonanţa faptelor comise s-a estompat.

Poliţiştii ieşeau din tură chiar şi cu 25.000 de lei

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, înperioada septembrie 2010-ianuarie 2011, cei 62 de poliţişti de frontieră dincadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret, judeţul Suceava, au pretins,primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de 3.643.513 de lei şialte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şiîndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a lepermite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina)peste limita legală admisă. Concret, lucrătorii poliţiei de frontieră au primit,au acceptat sau au pretins pentru simpla verificare a documentelor de călătoriesau de transport, pentru a tolera nereguli privind aceste documente, pentru afacilita verificarea rapidă a documentelor şi trecerea, într-un timp scurt,prin PTF Siret, dar, în special, pentru a trece cu vederea introducerea în ţarăa unor bunuri accizabile, mai ales ţigări, dar şi motorină sau băuturialcoolice, fără respectarea dispoziţiilor legale privind regimul vamal. Baniicolectaţi de la cetăţenii care tranzitau punctul de frontieră erau ascunşi îndiverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales în mobilierul Laboratoruluicriminalistic, iar la finalul turei erau împărţiţi conform unor cote stabilite,fiecare primind, prin redistribuire o parte din mita încasată în cursul turei(cuprinsă între 8.000 de lei şi 25.000 de lei), în funcţie de riscul asumat şide „încasările” realizate.

Filosofia şefului Vămii Siret: „Totul se calculează... în lovele, da?”

Fostul şef al Punctului de Trecere al Frontierei Siret,comisarul Aurel Anea, îi explica unui interlocutor, într-una dintre discuţiileinterceptate de procurori, care sunt resorturile interioare ale corupţei din VamaSiret, instituţie caracterizată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti drept„o întreprindere de făcut bani”, „pusă la cheremul unor traficanţi de ţigări”.Fostul şef al Vămii Siret este înregistrat în timp ce spune că „totul secalculează... în lovele, da?” şi că învamă „nu există noapte să nu se treacă cu două-trei sute de baxuri”. Eljustifica corupţia vameşilor prin salariile mici pe care aceştia le primesc.„Salariul unui agent care... (neinteligibil)... Nu se poate, înţelegeţi, unagent are doişpe milioane... Să mă duc să stau singur întonetă...(neinteligibil)... Şi vine ăla şi-ţi dă 500 de euro... Ce să faci?... Nicinu faci nimic... Să nu te uiţi, să te întorci mai încolo... Parcă stai şi tegândeşti... Şi cum arată, cum arată nopţile astea... şi... toamnă, iarnă şipădurile astea... şi periculos şi urât şi greu”, spune fostul şef al Vămii Siretîntr-una dintre interceptările realizate de procurori.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image