2019-02-16 00:12


Poliţiştii din cazul “Javră Ordinară”, acuzaţi că au purtat arme la miting, au primit NUP

 |  18:22
Poliţiştii din cazul “Javră Ordinară”, acuzaţi că au purtat arme la miting, au primit NUP

La optluni şi jumătate de la mitingul poliţiştilor de la Palatul Cotroceni,manifestare în urma căreia ministrul de interne, Vasile Blaga, şi-a pierdutfuncţia, cazul ia o turnură neaşteptată. Cinci dintre cei 6.000 de poliţişticare au manifestat în faţa clădirii Preşedinţiei au fost acuzaţi că au purtatarmamentul din dotare la miting, motiv pentru care Direcţia de Jandarmi Bucureştia sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Deşi cercetările au fostdemarate încă din luna octombrie a anului trecut, abia ieri procurorii au datverdictul în acest caz. Toţi cei cinci poliţişti au primit neînceperea urmăririipenale.

Potrivitrezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale, procurorii Parchetului de pe lângăTribunalul Bucureşti au considerat că cei cinci angajaţi ai MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor nu pot fi traşi la răspundere penală, din lipsă deprobe. Anchetatorii susţin că nu s-a putut stabili din fotografiile şiimaginile surpinse în timpul mitingului din septembrie 2010 dacă în interiorultocurilor de pistol se aflau arme sau nu. “Nu se poate stabili faptul că înziua de 24.09.2010, agenţii de poliţie Mihai Paul Spânu, Viorel Moaleş, MihaiGilberto Sîrbu, Alexandru Miron şi Marius Daniel Burlan au purtat arme lamitingul de protest din 24.09.2010 organizat de Confederaţia «Cartel Alfa» înBucureşti", se arată în rezoluţia procurorilor din cadrul ParchetuluiCapitalei.

Imaginile de la dosar, irelevante

Procuroriiau dat soluţia după ce au analizat imaginile video şi fotografiile surprinse înziua mitingului şi trimise organelor de cercetare penală de către DirecţiaGenerală de Informaţii şi Protecţie Internă. Astfel, din raportul de constataretehnico-ştiinţifică a rezultat că în cazul a trei agenţi de poliţiefotografiile nu sunt elocvente, având o calitate inferioară sau fiind făcutedintr-un unghi din care nu se poate observa dacă şi ce anume poartă aceştia lacentură. De asemenea, pentru alţi doi poliţişti s-a ajuns la concluzia că aveaula centură un toc de pistol, însă nu s-a putut stabili dacă aveau asupra lor şiarmamentul din dotare. În plus, la audieri, cei cinci poliţişti au spus că auparticipat la miting, dar nu au avut asupra lor armamentul din dotare, lucruconfirmat şi de ceilalţi agenţi de poliţie care au fost prezenţi la protestulde la Cotroceni. "În cauză, în ciuda probatoriului complet administrat(inclusiv a aceluia ştiinţific), nu se poate reţine - dincolo de orice îndoialărezonabilă - faptul că cei cinci agenţi de poliţie au realizat acţiunea careconstituie elementul material (fapta de a purta o armă) al laturii obiective ainfracţiunii care a format obiectul sesizării", se mai arată în rezoluţiaprocurorilor.

Vasile Blaga era convins că protestatariierau înarmaţi

Cercetărileîn cazurile celor cinci agenţi de poliţie au fost făcute ca urmare a unei sesizări aDirecţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, imediat după mitinguldin 24 septembrie. Imediat după ce scandalul “ieşi afară, javră ordinară” aluat amploare, cinci poliţişti din cei 6.000 care au participat la mitingul dela Cotroceni au fost acuzaţi public că au purtat arme. Ministrul administraţieişi internelor de la vremea respectivă, Vasile Blaga, a atenţionat că va cere Parchetului ca aceştiasă fie pedepsiţi. Ministrul internelor spunea că are informaţii că uniiprotestatari aveau asupra lor, la mitingul din 24 septembrie 2010, chiar şiarme de foc Sindicaliştilor li s-a părut suspect faptul că, dacă cineva a văzutprotestatari cu arme, nimeni nu a luat nici o măsură pe loc. Liderul ProLexspunea că nu ştie ca vreun poliţist să fi avut arme. Vasile Blaga i-a convocat,în aceeaşi zi, la o întâlnire pe şeful Jandarmeriei şi pe cel al PoliţieiRutiere pentru a clarifica această situaţie.

Poliţiştiiîn cauză au făcut obiectul unui raport înaintat preşedintelui

În urma scandalului, Vasile Blaga şi-a dat demisia de onoare, în funcţiade ministru de interne fiind numit Traian Igaş. Acesta a declarat, la câtevazile de la preluarea portofoliului, că raportul privindu-i pe poliţiştii careau participat la mitingul de la Cotroceni din 24 septembrie având asupra lorpistoale a fost înaintat Preşedinţiei. "Acel raport afost depus la preşedintele României. În ceea ce priveşte participarea poliţiştilorînarmaţi la miting, dacă vă uitaţi foarte bine, veţi constata că acei cincipoliţişti au încălcat legea, în condiţiile în care au participat cu arma şi nefăcândparte din rândul organelor de ordine publică, în acel moment erau în timpulliber", preciza Igas.

Cătălin Predoiu susţine căasprecierile diplomatului olandez privind statul de drept deficitar suntregretabile şi nefondate

Ministruljustiţiei, Cătălin Predoiu, spune că ieri-dimineaţă a avut o discuţietelefonică cu ambasadorul Olandei la Bucureşti, Tanya van Gool, pe care ainvitat-o la MJ pentru a discuta pe tema progreselor României în reformajustiţiei, ca urmare a afirmaţiilor recente ale unui oficial olandez.

MinistrulJustiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut o declaraţie de presă pe tema afirmaţiilorşi comentariilor legate de unele declaraţii ale unor oficiali şi diplomaţiolandezi, potrivit cărora ţara noastră nu ar îndeplini criteriul statului dedrept, datorită unor probleme legate de reforma Justiţiei. Predoiu asusţinut că aprecierile care ignoră progreseleRomâniei în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne sunt inacceptabile,exprimându-şi speranţa că reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai altorstate membre vor ţine cont de ele."Suntem în permanent contact cu Ambasada Olandei la Bucureşti peaceste teme. Am avut o discuţie telefonică astăzi de dimineaţă cu doamna ambasadorTanya van Gool şi am invitat-o la Ministerul Justiţiei pentru a discuta cele demai sus. Doamna ambasador cunoaşte realităţile din România şi sunt convis căaceastă împrejurare va contribui la corectarea unor percepţii eronate ale unoroficiali olandezi", a declarat Cătălin Predoiu.

"Diplomatulolandez a introdusîn discuţie «statul de drept deficitar» în cele douăstate membre, precum şi existenţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare(MCV), factori de natură să favorizeze o decizie politică de amânare a aderăriila Schengen", a explicat Predoiu.Ministrul a susţinut că respinge categoric aceste aprecieri, spunând căacestea "nu pot fi susţinute de realitate". "Se face o confuzieîntre stat de drept şi reforma justiţiei. Reforma justiţiei esteîncurstocmai pentru consolidarea statului de drept, este vorba de douălucruri diferite", a mai spus Predoiu.Mai mult, a adăugat ministrul, România a făcut şi continuă să facăeforturi fără precedent petnru eficientizarea sistemului judiciar şi combatereacorupţiei, aspecte consemnate şi în raportul CE din februarie. "Sunt regretabile, nefondate şi neaveniteastfel de aprecieri, care prejudiciază imaginea unui stat membru al UE, statpartener al Olandei", a adăugat ministrul Cătălin Predoiu.

Înfinalul declaraţiei, Predoiu a spus că România va continua reformele alături decelelalte instituţii din sistemul judiciar. "Susţinem orice iniţiativă denatură să îmbunătăţească funcţionarea sistemelor judiciare în Europa, dar înegală măsură vom respinge întotdeauna afirmaţii şi acuze fără temei,justificate exclusiv de raţiuni politice interne ale unor state membre, careignoră munca judecătorilor, procurorilor şi personalului auxiliar din Justiţieşi sistemul penitenciar", a adăugat ministrul justiţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...