2018-07-16 04:13


PONTA PUNE PE JAR PROPRIETARII. Vezi de ce se tem aceştia

 |  21:00
PONTA PUNE PE JAR PROPRIETARII. Vezi de ce se tem aceştia

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe Legea restituirii proprietăţilor. El nu a precizat dacă proiectul va fi pus în dezbatere public, aşa cum prevede legea, lucru care îi pune pe gânduri pe liderii asociaţiilor de proprietari consultaţi de PUTEREA. Şeful Guvernului nu a dat nici amănunte despre soluţiile concrete cuprinse în proiectul de lege.

''Miercuri îl discutăm (proiectul - n.r.) în primă lectură în şedinţa de Guvern, luni îl voi prezenta conducerii USL, deoarece modalitatea de prezentare pe care o doresc ca prim-ministru este aceea a angajării răspunderii Guvernului. Voi merge în faţa Parlamentului, voi angaja răspunderea Guvernului pentru soluţionarea acestei probleme care există sigur de 20 de ani, dar care, în special după anul 2005, a necesitat o soluţionare în condiţiile în care avem mii de cauze pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi în condiţiile în care trebuie, odată pentru totdeauna, reglementat modul de acordare şi perioada de acordare a despăgubirilor'', a spus Victor Ponta, la finalul şedinţei USL, potrivit Agerpres.

Varianta decembrie 2012

În decembrie 2012, premierul Ponta spunea că plafonarea la 15% a despăgubirilor pentru case naţionalizate, propusă de guvernul Ungureanu, nu este o soluţie sustenabilă, deoarece creează o discriminare clară, iar singura soluţie este de eşalonare a plăţilor "pe un termen important de ani" şi de reverificare a multor dosare. "Ar fi o discriminare clară între cei care au primit 100% până acum şi cei care «domne’, uite astăzi vă dăm doar 15%». Deci, aia nu era o soluţie care se putea susţine. Pe de altă parte - am spus-o tot timpul în campanie, nu o spun doar după campanie -, să afirmi că putem da anul acesta 8 miliarde de euro ar fi fost o mare minciună şi o aberaţie. Nu se poate pune problema decât de eşalonare pe un termen important de ani şi reverificare a multora dintre dosare, pentru că s-au făcut abuzuri şi afaceri", preciza Ponta. El a susţinut că România a plătit deja 4 miliarde euro pentru imobile naţionalizate.

Premierul a amintit în acest context că autorităţile au transferat către Fondul Proprietatea, administrat privat, câte 20% din acţiuni la mai multe companii de stat de importanţă strategică şi a arătat astfel că, în opinia sa, Legea 247/2005, în baza căreia a fost efectuat acest transfer, a fost "cel mai mare rău pe care puteam să-l facem României", dar care nu mai poate fi remediat decât printr-o soluţie inteligentă.

Sub presiunea CEDO

În 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat Guvernului, în Dosarul “Maria Atanasiu şi alţii împotriva României”, un răgaz de 18 luni pentru a adopta legi care să rezolve retrocedarea proprietăţilor confiscate de comunişti. Guvernanţii noştri nu au făcut mai nimic, aşa că termenul a fost prelungit până în aprilie 2013. Cum  bani la buget nu sunt, toate procedurile de restituire au fost stopate până pe 15 mai 2013.

O posibilă soluţie

Una dintre variante ar fi ca proiectul de lege al Guvernului Ponta să prevadă ca, în toate cazurile în care nu este posibilă restituirea în natură, despăgubirile se acordă în obligaţiuni de stat, emise de către ANRP în numele şi pe seama Ministerului de Finanţe, cu scadenţă la 20 de ani. Titlurile de valoare emise de către ANRP vor fi convertite în obligaţiuni de stat. Obligaţiunile vor fi purtătoare de dobândă, care va fi egală cu dobânda de referinţă a BNR. Astfel, cei care solicită acordarea despăgubirilor într-o singură tranşă vor primi obligaţiuni de stat în sumă egală cu jumătate din suma evaluată. Cei care solicită plata integrală vor primi obligaţiuni de stat în cinci tranşe anuale egale, adică tranşe de câte 20% din suma evaluată. Obligaţiunile se vor emite în termen de cel mult 60 de zile de la emiterea titlului de valoare.

Cauza “Maria Atanasiu şi alţii împotriva României”

În cauza “Maria Atanasiu şi alţii împotriva României”, CEDO a pronunţat pe 12 octombrie 2010 prima hotărâre-pilot împotriva României. Aceasta a suspendat practic cauzele asemănătoare de pe rolul CEDO şi a obligat astfel statul român ca în termen de 18 luni să ia măsuri pentru remedierea problemei retrocedărilor. Hotărârea-pilot este extrem de importantă, întrucât obligă statul român să remedieze problema restituirilor, în sensul respectării drepturilor fundamentale şi instituirii unui mecanism funcţional de retrocedare şi compensare. Curtea a mai făcut recomandări României să remedieze problema restituirilor, dar prin hotărârea-pilot a obligat statul să ia măsuri, în caz contrar România riscând chiar excluderea din Consiliul Europei.

Impozit pe “drepturile litigioase”

Intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe acest proiect de lege a fost anunţată în luna ianuarie de către ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. El a precizat că, pentru despăgubirea foştilor proprietari, în proiectul de buget pe acest an sunt prevăzute doar sumele aferente unor hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, de aproximativ 500 milioane lei.

Persoanele care au cumpărat drepturi litigioase pentru imobilele naţionalizate, în cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate să achite un impozit pe diferenţa dintre suma plătită pentru acele drepturi şi cea încasată de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.

Alternativa Forţei Civice

Forţa Civică şi asociaţiile de foşti proprietari au înaintat un proiect de lege a restituirii şi despăgubirii pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist Guvernului, la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor şi la CEDO.

Proiectul de lege cuprinde, ca principii de bază, obligativitatea restituirii sau compensării, posibilitatea ca proprietarul deposedat să poată alege ȋntre mai multe căi de ȋndreptare a prejudiciului creat de regimul comunist, transparenţa şi echitatea mecanismului de restituire sau compensare, precum şi termene şi sancţiuni precise pentru persoanele şi instituţiile implicate ȋn procesul de restituire ori despăgubire. Sunt propuse şase variante de soluţionare, pornind de la restituirea ȋn natură şi ajungȃnd la acordarea de despăgubiri ȋn numerar, variante ȋntre care pot alege una sau două.

“Actuala Putere pare suspect de relaxată cu privire la cerinţele ferme ale CEDO - termenul pentru introducerea unui mecanism funcţional de retrocedare şi compensare pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist este extrem de aproape. Pe 7 aprilie 2013 un astfel de mecanism ar trebui să devină oficial”.

Ştefan Pirpiliu, secretar general FC


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-12-11

TAGURI: Legea proprietatii, proprietari, drepturi litigioase, cedo, despagubiri, case nationalizate, retrocedarea proprietatilor, victor ponta

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova